RESTITUIRI - Ion Dumbravă (1943-2021) Lumea TV

Distribuie pe:

Nimic mai la îndemână pentru a păcăli monotonia zilelor lungi, pentru o pată de culoare pe cenușiul zilelor ploioase ca o simplă apăsare pe banalul buton de pornire de pe telecomandă și o mulțime de lume îți invadează micul tău univers. Personaje mai vechi sau mai noi. Mai mult sau mai puțin agreabile. Puse pe pălăvrăgeală, pe o hărmălaie ca la târg, ca la făgădău, unde toți vorbesc și nimeni n-ascultă, unde nu vorbești ca să fii auzit, ci ca să nu taci.

Oameni și oameni pe care cameramani zeloși îi filmează bucată cu bucată până în cele mai mici amănunte încât le poți număra bubele de pe capetele înfierbântate, le poți număra firele de păr din urechile surde sau dinții rupți în ciolanul pentru care se bat. Lume peste lume și agitație în casa ta ca în gară, ca pe tăpșanul din mijlocul satului, unde în campaniile electorale se dau bere și mici bine garnisiți cu aceleași promisiuni dintotdeauna. O lume siliconată, artificială, manelizată, o lume a indivizilor fălcoși, asudați, a individelor gureșe puse pe păruială. Ca întotdeauna, politicienii sunt cei mai colțoși, cei mai infecți în ciuda tuturor alifiilor cu care sunt unși. Politicieni de ieri și de azi. Doar minciunile sunt aceleași, doar hoțiile, doar curvăsăriile de bordel, doar ciorile vopsite scoase din mânecă.

Lumi peste lumi în jur ca la bâlci, ca la piață, lume peste lume îți umple pustiul de culoare și diversitate. Lumi despre care poți să gândești și să spui orice pentru că li se potrivește orice.

O simplă apăsare pe butonul cu pricina și nu mai fugi în lume când te alungă urâtul, ai în orice moment lumea la picioare cu ineditul, cu diversitatea ei, care dispare pe dată când ți se face somn sau lehamite ca și cum nici nu ar fi existat.

(Din volumul Exerciții de meditație - Editura Ardealul, Târgu Mureș, 2013)

N.red. Fost membru al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Târgu Mureș, Ion Dumbravă este prezent în numeroase antologii și volume colective, în dicționare de literatură și istorii literare: Scriitori ieșeni contemporani, Editura Junimea, 1997; Ana Cosma - Scriitori români mureșeni, Biblioteca Județeană Mureș, 2000; Dicționarul scriitorilor români de azi, de Boris Crăciun și Daniela Crăciun-Costin, 2011; Irina Petraș - Scriitori ai Transilvaniei, dicționar critic ilustrat, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2017.

A obținut, în mai multe rânduri, premiul Filialei Târgu Mureș a Uniunii Scriitorilor din România, precum și alte premii.

A lăsat în urmă o operă literară impresionantă prin modernitatea ei uluitoare și, mai ales, prin spiritul confesiv strecurat cu discreție în pagini: 18 cărți de poezie, 5 de proză scurtă și publicistică literară și 3 plachete de literatură pentru copii, totalizând 26 de cărți.

Lasă un comentariu