SĂCALU DE PĂDURE și-a chemat acasă fiii

Distribuie pe:

Duminică, 9 noiembrie 2014, la Căminul Cultural din satul Săcalu de Pădure, comuna Brâncovenești, a avut loc întâlnirea săcălenilor cu fiii plecați să-și practice în țară profesiile dobândite prin studii, să contribuie la creșterea bunăstării românilor și la prestigiul patriei noastre, România.

Satul Săcalu de Pădure are o existență veche, cu oameni care au intrat în istorie, lăsând în urma lor fapte de cinste. Prima atestare documentară a satului este foarte veche, încă din anul 1169. În revista „Vatra", din 9-20 septembrie 1975, se afirmă că în anul 1750, în Comitatul Mureș-Turda, erau 26 de școli românești, între care este menționată și școala din Săcalu de Pădure, învățător fiind Haneș Vonea. În anul 1784, în timpul Răscoalei conduse de Horea, Cloșca și Crișan, preotul Pop Oanea a pregătit și înarmat oamenii din Săcal pentru a face față la orice eventualitate. Preotul Mihai Fulea din Săcalu de Pădure a fost tribun în oastea lui Avram Iancu în Revoluția din anul 1848. Satul Săcal i-a mai avut ca oameni de seamă pe Vasile Duma, devenit Episcop de Argeș. Fiul său, preotul Ioan Duma, care a susținut neatârnarea Ardealului, a fost judecat în Procesul memorandiștilor de la Cluj, în anul 1894. Satul a mai dat țării doi generali de brigadă, pe Stoica Aurelian și Cengher Valer, mai mulți colonei și alte grade cu care satul se mândrește. În domeniul culturii, mai mulți profesori, învățători și preoți sunt menționați în documentele vremii, căci și-au folosit pana pentru a așterne pe hârtie gând românesc, împodobind spiritualitatea românească. I-aș aminti pe preotul Ioan Duma și Ioan Torpan care au publicat folclor cules din satul nostru în secolul XIX, (menționați în „Folclorul și folcloriștii mureșeni" de Vasile Netea). Preotul Ioan Bui a cules folclor din Râpa de Jos și învățătorul Iosif Maniu din Săcalu de Pădure, folclor publicat în volumul „Mureș, Mureș, apă lină" de dr. Eugen Nicoară și Vasile Netea (vezi prefața autorilor). Preotul Todea Romulus a trudit ani mulți pentru a aduna date despre Săcalu de Pădure, alcătuind „Monografia satului".

Pentru a sărbători și a reînvia aceste importante date istorice, dar și pentru a lansa încă două cărți, care vor rămâne în patrimoniul localității, fiii satului s-au adunat duminică la Căminul Cultural din sat, întâmpinați cu drag de Pantea Dragomir, directorul căminului și consilier comunal, dar și de localnici. Cu această ocazie, a fost reeditată monografia satului, dar a fost publicată și o carte inedită „Satul nostru - Săcalu de Pădure", scrisă de profesorul Ioan Torpan, care cuprinde imagini și informații despre casele și locuitorii satului din ultimii peste o sută de ani.

Moderator a fost profesorul Ilie Șandru, stabilit la Toplița, care l-a rugat pe preotul satului, Oprea Daniel, să spună împreună cu cei prezenți o rugăciune, ca să ajute Dumnezeu să ducă la bun sfârșit întâlnirea cu fiii satului, după care s-a dat cuvântul primarului comunei, care i-a salutat pe cei prezenți și a spus câteva din proiectele de perspectivă. În continuare, domnul deputat din Parlamentul României, Vasile Gliga, i-a salutat pe cei prezenți și și-a exprimat bucuria că a fost invitat la această adunare a fiilor satului din Săcal.

Apoi, domnul profesor Ilie Șandru a vorbit despre „Monografia satului", întocmită de părintele Todea Romulus și reeditată cu această ocazie, despre personalitățile satului care au intrat în istorie, dar și despre săcălenii care sunt plecați din sat și încă fac cinste localității. În continuare, i s-a dat cuvântul profesorului Ioan Torpan, autor, să-și prezinte cartea „Satul nostru - Săcalu de Pădure", o carte-album, unde sunt prezentați locuitorii de astăzi, cu casele, cu rudele, cu bunicii și nepoții lor, care va constitui un însemnat document pentru urmași. Apoi, generalul Cengher Valer, în cuvântul său, a amintit câteva persoane care au plecat din sat, dar și-au câștigat un renume prin munca și priceperea lor, fiind apreciați, iar cei rămași acasă sunt mândri cu aceștia. În continuare, i s-a dat cuvântul domnului colonel Ilie Arciudean, acum cu domiciliul în Cluj-Napoca, fiind totodată cel mai vârstnic săcălean. A împlinit 87 de ani. A revenit în sat, unde amintirile din copilărie l-au copleșit. Ne-a spus că, fiind copil, a colindat cu steaua, cu turca și cu berea. A participat și la prima întâlnire cu fiii satului și, dacă va mai avea ocazia, ar mai veni cu plăcere în satul copilăriei sale. Luând cuvântul juristul Ilie Frandăș, amintește de tradițiile de aici, de folclor, de colindul „Fie-și marea cât de mare", cules de aici, tradiții cu o mare vechime, căci românii au locuit dintotdeauna pe aceste meleaguri.

A urmat prezentarea unui program artistic de către ansamblul de dansuri „Doina Mureșului" din Reghin, instructor fiind doamna Valerica Frandăș, cu o suită de dansuri din Moldova, o suită de dansuri din Maramureș, urmați de dansatorii seniori ai Casei de Cultură Dr. Eugen Nicoară din Reghin. Au cântat solistele de muzică populară Natalia Moldovan și Laura Stoica. Programul s-a încheiat cu o suită de dansuri ale tinerilor din Căminul Cultural din Săcal, cu instructorul Pantea Dragomir. În continuare, invitații și sătenii au petrecut împreună.

 

Lasă un comentariu