O dublă sărbătoare cu lansare de carte

Distribuie pe:

Sighișoara, cetate medievală locuită din secolul al XVI-lea, pe lângă turismul și spectacolele medievale, ne-a oferit surprize culturale de înaltă ținută. Invitația la un eveniment de creație literară inedit vine din partea unei distinse și talentate doamne, Angela Maria Drăgoi (originară din Sighișoara). Această zi avea o mare însemnătate în viața sa, reprezentând două evenimente suprapuse. Cel mai important și declarat - lansarea primei sale cărți de poezie, adevărată antologie selectată cu grijă în cele 105 pagini - Drumul căutării. Debutanta la primul său volum de poezie s-a înscris pe un drum al căutării esențelor vieții, la vârsta maturității. Dl ing. Iov Roiban mărturisește că, în cursul anului trecut, a primit câteva poezii de la Angela, pentru confirmarea talentului său, încurajând-o să publice. Dl Ioan Berța, de la Societatea cultural-patriotică “Avram Iancu” - Filiala Mureș, mărturisește că este copleșit de emoție în mijlocul acestei sărbători de suflet. Urmează o pauză de relaxare muzicală oferită de colegul de școală al sărbătoritei, cantautorul Traian Comșa, care a interpretat o melodie pe versurile Angelei, “Darul cel mai scump”, precum și un cântec dedicat lui Eminescu, pe versurile poetei Ani Vanda. Prof. Adriana Dandu susține că nimic nu e întâmplător, deoarece cartea s-a născut la o zi de sărbătoare a POEZIEI.

Eul poetic explorează sufletul omului prin câteva titluri: “Știm oare ce-i iubirea?”, “Viața este ca zăpada” și “În căutarea fericirii”.

Dl prof. Nicolae Suciu, poet, prozator, critic literar, începe cu o întrebare retorică: De ce ne aflăm aici, la această sărbătoare? Angela ne-a scos din stereotipia și banalul vieții de zi cu zi. Noi am venit pe această lume să ne jucăm rolul ce ne-a fost hărăzit ca sens al vieții, care ne îndreaptă spre Dumnezeu. Pentru Angela, versurile sunt libertatea de creație a sufletului său de copil și matur. Eul liric stabilește legătura cu cititorii, iar discursul poetic este o confesiune care se adresează tuturor. Tematica poeziei e diversă, componenta sa este o sinteză a poeziilor scrise. Drumul căutării este al tuturor.

În final, autoarea, răsplătită cu o diplomă și un buchet de flori din partea Ligii Scriitorilor din România - Filiala Mureș, a rostit câteva cuvinte de mulțumire, fiind copleșită de numărul mare al iubitorilor de poezie care au venit să o susțină și să o felicite, creându-i sentimentul că se află într-o mare familie căreia trebuie să-i vorbească cu sufletul.

În încheiere, a recitat trei poezii alese din cele trei etape ale vieții: tinerețe, maturitate și înțelepciune: “De m-ai îmbrățișa”, “Prietenii adevărați”, “Viața este ca zăpada”. A fost, cu adevărat, o întâlnire de suflet, oferită celor prezenți.

Rodica Olteanu

Lasă un comentariu