Înregistrările realizate de echipamentele audio-video din școli vor putea fi accesate doar de către autoritățile abilitate

Distribuie pe:

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, la finele săptămânii trecute (sursa - agerpres.ro), că înregistrările realizate de echipamentele audio-video din școli vor putea fi accesate doar de către autoritățile abilitate - poliție, procuratură, respectiv, directorul unității de învățământ, pe baza unei cereri scrise și motivate, cu respectarea prevederilor de protecția datelor personale: “Am lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență de modificare a legilor educației. Între modificări, ca urmare a creșterii fenomenului de violență în școală, am fost solicitați, chiar de către școli, să creăm o bază legală care să permită utilizarea echipamentelor audio-video deja existente în școli sau care, poate, se vor instala, pentru a putea verifica ce s-a întâmplat în timpul orelor de curs dacă există o sesizare de violență sau de distrugere de bunuri”.

Ea a precizat că, în speță, s-a cooperat cu reprezentanții Ministerului Justiției și cu cei de la Autoritatea pentru Protecția Datelor Personale, tocmai pentru a avea o prevedere legală care, pe de o parte, stabilește această posibilitate pentru școli, dar, în același timp, stabilește și condițiile în care se pot accesa aceste înregistrări: “Ele pot fi accesate doar de către autoritățile abilitate, poliție, procuratură, sau de către directorul unității de învățământ, pe baza unei cereri scrise și motivate, cu respectarea prevederilor de protecție a datelor personale. Mai mult, introducerea noilor prevederi ne ajută să și sancționăm orice potențială utilizare neconformă a acestor înregistrări”.

Ministrul a subliniat că înregistrările nu sunt făcute să supravegheze ce se întâmplă în clasă, în procesul educațional normal, ci au doar rol pentru clarificarea eventualelor situații de violență, în condițiile în care părțile implicate spun lucruri diferite.

Ligia Deca a precizat că s-au primit reacții pozitive din partea Federației Părinților și din partea liderilor sindicali din educație: “Sigur că sunt și reacții care vorbesc despre dorința de, să zicem, intimitate, cum a fost ea exprimată în spațiul public. Eu cred că spațiul școlar este spațiu public și așa cum avem monitorizare audio-video în alte spații publice, în scopul asigurării securității fizice și a bunurilor, trebuie să putem utiliza tehnologia și progresul tehnologic, sigur, cu respectarea regulilor privind protecția datelor personale”.

Sindicatele din învățământ nu susțin inițiativa Ministerului Educației

“Considerăm că aplicarea unei astfel de măsuri, fără consimțământul persoanelor supravegheate, reprezintă un atac la drepturile fundamentale ale cetățenilor români. În acest sens s-au pronunțat și reprezentanți ai Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal”, afirmă reprezentanții celor două sindicate, într-un comunicat transmis ieri.

FSLI și FSE “Spiru Haret” consideră că o astfel de măsură poate fi aplicată acolo unde există un istoric al cazurilor de violență, doar după ce atât personalul angajat în unitatea de învățământ respectivă, cât și părinții și-au exprimat acordul scris pentru montarea camerelor de supraveghere:

“Când vorbim despre supraveghere audio-video, fără acordul celor înregistrați, nu facem decât să aruncăm spre toți acuzația că sunt factori perturbatori și, dacă nu sunt acum, cu siguranță vor deveni, ceea ce este complet fals. Din păcate, numărul cazurilor de violență de orice tip din școli este în creștere, dar nu putem spune că toți angajații din educație și toți elevii reprezintă un risc”.

Conform sindicaliștilor, lupta cu actele de violență trebuie dusă mai departe, dar prin reformarea completă a învățământului pe această temă.

“Cel mai important pas ar fi cel prin care relația părinte - profesor - elev va fi una reală, deschisă, la curent cu tot ceea ce se întâmplă în viața copilului. Creșterea numărului de psihologi școlari, care să depisteze la timp comportamente problematice în rândul cadrelor didactice și al elevilor, este absolut obligatorie”.

Dezvoltarea unor programe speciale de combatere a actelor de agresiune/abuz/bullying, care să fie puse în aplicare, nu bifate la orele de dirigenție, ar ajuta în această luptă. (...) Nu există o continuitate a măsurilor prin care victimele să primească suportul de care au nevoie, iar agresorii să înțeleagă consecințele faptelor lor și mai apoi să fie “reabilitați”, sunt de părere reprezentanții celor două sindicate. Aceștia susțin că o creștere a numărului de paznici școlari cu siguranță va descuraja astfel de fapte, iar un regulament mult mai strict privind sancționarea celor care greșesc ar avea mult mai mult impact asupra agresorilor: “În niciun caz școala nu trebuie să ascundă astfel de situații, ci, din contră, să ceară intervenția instituțiilor abilitate cu aplicarea măsurilor legale. Școala trebuie să rămână un spațiu al educației, dar nu prin forță, violență, presiune, inclusiv cea a supravegherii audio-video permanente. (...) Din păcate, primul care a dispărut este tocmai respectul la adresa cadrului didactic, înțelegând prin aceasta adevăratul său statut și rolul său în ceea ce înseamnă educarea unui copil”, se precizează în comunicat.

Lasă un comentariu