Fumatul și prezența produselor din tutun, strict interzise în școli!

Distribuie pe:

La 31 martie a.c., a intrat în vigoare Legea nr. 64/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 267, din 28 martie 2024, prin care se modifică și se completează unele acte normative din domeniul produselor din tutun.

În primul rând, noua lege completează Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun prin introducerea unui nou paragraf: “Se interzic pentru elevii din toate unitățile de învățământ fumatul, precum și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculețelor cu nicotină pentru uz oral și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun”.

Măsurile coercitive ce se vor aplica elevilor care nu respectă această interdicție vor fi stabilite de Ministerului Educației, care va trebui să prevadă în regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar sancțiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea, deținerea și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incinta unităților de învățământ.

Reprezentanții școlilor vor trebui să prevadă, în regulamentul intern, că încălcarea acestei interdicții reprezintă o abatere disciplinară gravă și, de asemenea, să afișeze în spațiile închise, adică cele care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indicatoare prin care să se indice faptul că fumatul este interzis și să apară simbolul internațional folosit în cazul acestei interdicții, respectiv țigareta barată de o linie transversală.

Totodată, Legea nr. 64/2024 interzice vânzarea către cei ce nu au împlinit 18 ani a țigaretelor electronice sau altor dispozitive similare. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu