Tradiții populare: Dacă luna aprilie va fi caldă, atunci luna mai va fi rece

Distribuie pe:

Cercetătorii Muzeului Etnografic “Anton Badea” din Reghin susțin că, potrivit credințelor populare, în luna aprilie, denumită popular Luna lui Prier, țăranii făceau prevestiri ale vremii potrivit cărora dacă în luna aprilie este vreme frumoasă și călduroasă, atunci luna mai va fi rece, dar dacă în Prier este vreme posomorâtă, atunci în luna mai vremea va fi frumoasă.

“Luna aprilie, luna a patra a anului, poartă denumirea populară «Prier» , de la verbul «a prii» și se referă la perioada prielnică lucrărilor agricole de primăvară sau a muncilor în gospodărie. În unele zone din țară această lună poartă denumirea și de «Florar», «Luna Florilor» sau «Traista-n Băț», o denumire folosită atunci când vremea e înșelătoare, cu timp friguros și secetos pentru semănături. În această perioadă se închideau țarinele pentru pășunat, se formau turmele, se tundeau oile înainte de a fi urcate la munte, se construiau și reparau țarcurile pentru vite, stânile etc. În luna lui Prier se fac prevestiri ale vremii, astfel iau naștere și o serie de superstiții: dacă în luna lui Prier va fi vreme frumoasă și călduroasă, atunci luna mai va avea vreme rece, dacă în Prier este vreme posomorâtă, atunci luna mai va avea vreme frumoasă”, afirmă muzeografii din Reghin.

Sărbătorile din Luna lui Prier, care sunt cu dată fixă, cuprind numeroase obiceiuri și practici tradiționale, ritualuri de înnoire a timpului, cele mai importante fiind Floriile și Sfântul Gheorghe.

(Agerpres)

Lasă un comentariu