Ne-am interesat pentru dumneavoastră - Sprijin financiar pentru legumicultori

Distribuie pe:

De anul viitor, legumicultorilor le va fi plătit sprijinul financiar în două tranșe. Vor putea beneficia, astfel, de o parte din sumă și în perioada de vegetație a culturilor, nu doar după valorificarea acesteia. Schimbarea din Programul Tomata 2024 a fost anunțată recent, în Parlament, de Florin Barbu, Ministrul Agriculturii. Conform discuțiilor informale, plata primei tranșe din Programul Tomata va fi făcută în luna aprilie.

 ,,În cadrul temporar Ucraina vom avea mai multe acte normative. Pe de o parte, pentru mia de metri pătrați în Programul Tomata, vom avea o alocare de 3.000 euro pe 1.000 mp, dar aici vom face două plăți: o dată pe Cadrul Ucraina, până în luna iunie, cu 1.500 euro pe 1.000 mp pentru ca fermierii și legumicultorii să își poată desfășura activitatea; diferența de 1.500 euro o vom achita în lunile august-septembrie, atunci când vor demonstra valorificarea”, a precizat Florin Barbu în cadrul ședinței Comisiilor reunite ale agriculturii.

Prin Programul Tomata, producătorii agricoli au primit 3.000 de euro pentru cel puțin o mie de metri pătrați de solar sau de seră. Sumele au fost virate de la bugtul de stat, ca ajutor de minimis, după ce fermierii au făcut dovada valorificării unei cantități minime de 3 kilograme de roșii pe mp, cu facturi, documente fiscale sau filele din carnetul de comercializare.

La nivel național, așa cum a anunțat Executivul, în Programul Tomata ,,clasic” au fost înscriși anul acesta 22.088 beneficiari.

În județul Mureș, în ciclul I, au fost 101 beneficiari, cu 1000 mp/beneficiar, cu o suprafață totală de 101000 mp. Pentru ciclul II - Legume în spații protejate, sunt înscriși 79 de beneficiari, cu 1000 mp/beneficiar și o suprafață totală de 79000 mp pentru tomate, ardei, castraveți, fasole păstai, spanac, salată și ceapă verde, am aflat de la ing. Silvia JUDE, director executiv la Direcția pentru Agricultură Județeană Mureș.

B.V.B.

Lasă un comentariu