Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș - Atenție îndreptată către asistenții personali ai persoanelor cu dizabilitate

Distribuie pe:

Marți, 2 aprilie, reprezentanții salariaților, angajați în funcția de asistent personal din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) Târgu Mureș, asistenți personali, părinți și persoane cu dizabilități au organizat un protest în fața Instituției Prefectului Județului Mureș. În legătură cu situația creată, DAS Târgu Mureș face următoarele precizări într-un comunicat dat publicității:

* Dezechilibrele apărute în salarizare, cauzate de două decizii emise la nivel național, au declanșat nemulțumiri în rândul acestei categorii de angajați, care invocă problemele care au intervenit în menținerea activității asistenților personali și cer să fie respectate drepturile persoanelor cu dizabilități. Printre solicitările lor se numără și includerea în grila de salarizare din OUG nr. 19/2024 privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sănătate, asistență socială și alte sectoare de activitate bugetară, prin care s-au modificat salariile de bază ale personalului care ocupă funcții din domeniul asistenței sociale, asistentul personal al persoanei cu dizabilitate gravă neregăsindu-se în noua grilă de salarizare, astfel că nu se modifică salariul de bază stabilit prin Legea nr. 153/2017 și, pe cale de consecință, asistenții personali nu vor beneficia nici de creșterea de 20% prevăzută, și nici de recalcularea gradațiilor de vechime în muncă. La acest moment, salariul care se acordă asistenților personali ai persoanei cu dizabilitate gravă, inclusiv cu gradațiile cuvenite, calculat conform Legii 153/2017, se află sub nivelul salariului minim pe economie stabilit. Începând cu 1 octombrie 2023, acesta a fost mărit la nivelul salariului minim pe economie, adică 3.300 lei brut/lună, la care s-a adăugat o creștere de 5% aplicată de la 1 ianuarie 2024 prin OUG 128/2023, adică 3.465 lei brut/lună.

* Totodată, printre solicitări se numără și acordarea unui spor pentru stres/risc/condiții grele de muncă, deoarece, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) nr. 23/2023, s-a decis ca asistenții personali ai persoanelor cu dizabilitate gravă să nu beneficieze de sporul de 15% pentru condiții periculoase sau vătămătoare, Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș fiind nevoită să inițieze modificarea HCL nr. 267/28 iunie 2022, prin care se acorda acest spor atât asistenților personali ai persoanelor cu dizabilitate gravă, cât și îngrijitorilor la domiciliu pentru persoane vârstnice, eliminând asistenții personali ai persoanelor cu dizabilitate gravă. Până la modificarea acestei hotărâri, toți angajații DAS Târgu Mureș beneficiau de sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare, nu și de alte sporuri. La momentul actual ne aflăm în situația în care, una dintre categoriile de angajați cele mai afectate de condițiile în care își desfășoară activitatea, respectiv asistenții personali ai persoanelor cu dizabilitate gravă, sunt exceptați de la recunoașterea condițiilor de muncă grele în care își desfășoară activitatea, respectiv nu primesc spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare.

* Spre comparație, înainte de Decizia ICCJ menționată și adoptarea OUG 19/2024, atât îngrijitorii la domiciliu pentru persoane vârstnice, cât și asistenții personali ai persoanei cu handicap grav din cadrul DAS Târgu Mureș aveau salarizarea la același nivel, incluzând 15% spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare.

După Decizia ICCJ nr. 23/2023, asistenții personali ai persoanei cu dizabilitate gravă au pierdut sporul de 15% pentru condiții periculoase sau vătămătoare, în timp ce îngrijitorilor la domiciliu pentru persoane vârstnice li se acordă în continuare. Or, după intrarea în vigoare a OUG nr. 19/2024, îngrijitorii la domiciliu pentru persoane vârstnice beneficiază atât de creșterea, în două tranșe, a salariului de bază cu 20%, cât și de recalcularea gradațiilor.

* La nivelul DAS Târgu Mureș, acordarea unui alt spor asistenților personali ai persoanelor cu dizabilitate gravă, prevăzut prin Normele de aplicare ale Legii nr. 153/2017, este posibilă doar prin licențierea ca serviciu social a activității asistenților personali ai persoanelor cu dizabilitate gravă, inițiativă pe care ne dorim să o putem pune în aplicare cu celeritate.

La momentul actual, angajații în funcția de asistent personal din cadrul DAS Târgu Mureș beneficiază de salariu aferent muncii prestate, calculat conform prevederilor legale în vigoare, indemnizația de hrană, vouchere de vacanță, precum și participarea la cursuri gratuite de instruire.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu