Papa Francisc a spus cum și-ar dori să fie oficiată înmormântarea lui

Distribuie pe:

Papa Francisc a spus cum și-ar dori să fie oficiată, în cele din urmă, înmormântarea lui într-o carte cu interviuri acordate corespondentului la Vatican al ziarului spaniol ABC, relatează Ansa, preluate de Agerpres.

El a spus că va avea un sicriu închis și nu va fi expus pe catafalc pentru ritualul de înmormântare. Pontiful argentinian, în vârstă de 86 de ani, care a avut o serie de probleme minore de sănătate în ultima vreme și care folosește un scaun cu rotile din cauza problemelor la genunchi, a spus că vrea să fie îngropat “cu demnitate ca orice creștin”, potrivit interviurilor publicate în cartea “El Sucesor”, scrisă de Javier Martinez-Brocal.

Reamintind înmormântarea predecesorului său, Benedict al XVI-lea, papa Francisc a spus: “Va fi ultima celebrată astfel, cu trupul Papei expus în afara sicriului, pe un catafalc. Am vorbit cu maestrul de ceremonii și am eliminat aceasta și multe altele, pentru că ritualul era prea încărcat”, a afirmat el.

Papa a confirmat că a dat deja instrucțiuni să fie înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore, spre deosebire de predecesorii săi, care au fost cu toții îngropați în Bazilica Sfântul Petru.

El a spus că vrea să fie înmormântat într-o cameră în care se află candelabrele. “Acolo e locul, mi-au confirmat că totul este pregătit”, a afirmat el în interviul acordat lui Martinez-Brocal.

Papa Francisc a spus că bazilica mariană îi este dragă încă înainte de a deveni Papă, în 2013. El a spus că obișnuia să meargă adesea acolo și să se roage când era Cardinalul Jorge Mario Bergoglio din Buenos Aires, înainte de a fi ales după demisia șocantă a lui Benedict.

La 11 februarie 2013, Benedict și-a anunțat demisia (în vigoare la 28 februarie 2013), invocând o “lipsă de putere a minții și a trupului” ca urmare a vârstei înaintate.

Demisia sa a fost prima a unui Papă de la Grigore al XII-lea, în 1415, și prima la inițiativa unui Papă de la Celestin al V-lea, în 1294. Francisc a relatat și o întâmplare amuzantă: cândva, în Santa Maria Maggiore, un bărbat a încercat să-l înșele vânzându-i un ceas. “Din pur instinct i-am spus că nu am bani la mine, iar mai târziu mi s-a spus că dacă mi-aș fi scos portofelul mi-ar fi dat o palmă și mi l-ar fi furat”. “Șocant”, a spus Suveranul Pontif.

Lasă un comentariu