Spectacol de culoare și frumusețe pe dealurile din Sânpetru de Câmpie

Distribuie pe:

Primăvara aduce cu ea un întreg arsenal de culori și stări, prin fiecare plantă care revine la viață și prin fiecare colț de cer luminos. De aproape o jumătate de lună, pe Dealul Clejiei din Sânpetru de Câmpie, se întinde un covor verde-gălbui, țesut de florile pe care localnicii le numesc ghegheți sau dediței. An de an, în perioada pre-pascală, pe mai multe suprafețe însorite ale comunei, apar rușcuțele de primăvară, numite și floarea Paștelui, care prevestește faptul că pământul s-a încălzit și solul e bun de semănat. Asta s-a întâmplat și anul acesta, când, după o iarnă aproape inexistentă, primăvara s-a prelungit și a fost destul de capricioasă.

Chiar dacă aceste flori de rușcuță cresc în multe regiuni din Transilvania, ceea ce atrage atenția asupra acestui loc din Sânpetru de Câmpie este densitatea și, mai ales, suprafața de peste 20 de hectare dintr-o pășune comunală, pe care apar florile galbene, denumite de unii locuitori și bujorii galbeni, după asemănarea cu bujorii roșii de stepă, ce se găsesc în comuna învecinată, Zau de Câmpie.

“De vreo patru ani de zile, rușcuța de primăvară sau bujorul galben, a devenit vedeta comunei noastre. Nu pentru că nu ar fi înflorit până acum, ci pentru că am încercat să ne identificăm mica noastră comunitate cu ceva care să dea unicitate locului. Sunt peste 20 de hectare de rușcuțe pe Dealul Clejiei și parcă de la an la an sunt mai dese, se înmulțesc, iar de la an la an interesul vizitatorilor este mai mare. Acest lucru ne-a determinat să ne adresăm autorităților competente, care să ne sprijine să transformăm acest spațiu într-o rezervație de interes local. Așteptăm acest lucru, pentru a putea să dăm o notă de individualitate, să creăm o identitate locului și să putem să completăm zona cu servicii conexe, astfel încât un vizitator care ajunge pe meleagurile noastre să se poată bucura nu numai de florile acestea frumoase, de aer și apa curată, dar să aibă posibilitatea de a gusta din produsele noastre naturale și de a ne înțelege prin identificarea cu produsele locale”, ne-a declarat primarul comunei Sânpetru de Câmpie, Crăciun Spiru Șerban.

Lasă un comentariu