RĂNI NEVINDECATE

Distribuie pe:

Holda cu orz de toamnă își schimbă culoarea de la o zi la alta. Însemnă că, în curând, începe secerișul și în județul Mureș, pe suprafața de 3.250 ha orz de toamnă și de 910 ha orzoaică de toamnă, după cum am aflat de la ing. Silvia JUDE, consilier superior la Direcția pentru Agricultură Județeană Mureș.

În drumurile mele prin județ am văzut lanuri curate, care promit recolte de peste 5.000-6.000 kg la hectar. Faptul că fermierii mureșeni au reușit să comaseze terenul, prin arendă sau cumpărări, în exploatații mari, cu posibilități de aplicare a unei tehnologii de cultură complet mecanizată, cu tratamente fitosanitare și fertilizări pe bază științifică, reprezintă cheia succesului în producția vegetală a județului Mureș. Practic, fermierii mureșeni, prin recoltele obținute la cereale de toamnă, porumb, plante tehnice, cu precădere la sfecla de zahăr, soia, floarea-soarelui și culturile furajere și-au demonstrat competența profesională și pasiunea pentru această îndeletnicire, în stare să asigure țării o siguranță alimentară. Rana nevindecată de peste trei decenii, cu șanse anemice de cicatrizare, este legată de distrugerea sistemului de valorificare a producție vegetale prin lichidarea complexelor industriale de creștere a animalelor din Iernut, Gornești, Daneș, Ungheni, din fostele CAP-uri, implicit și vânzarea la fier vechi a unui FNC modern la vremea aceea, de la Iernut. În cărțile scrise de subsemnatul am încercat să las un document, cronici scrise despre lichidarea patrimoniului național agricol din perioada de tranziție de la socialism la capitalismul sălbatic. De multe ori am fost contestat, acuzat pe nedrept de nostalgii după regimul trecut. Dar înainte de a mă retrage din presa scrisă, dacă mi se va îngădui, voi mai veni cu câteva precizări. De pildă, înainte de lichidarea Fabricii de Nutrețuri Combinate FNC Iernut, a venit la vrednicul de pomenire Lazăr Lădariu un cetățean cu o sesizare despre intenția cozilor de topor, politicieni de doi lei grămada, de a vinde această fabrică la fier vechi. Am mai avut o alterca-ție cu un politician care m-a amenințat când am publicat un articol despre afacerea cu Groapa de Gunoi de la Sânpaul și nu am avut dispoziție să scriu despre acest caz. Mai ales că riscam să rămân fără un loc de muncă, fiindcă mai tinerii colegi, care au scris despre afacerile unor politicieni sus puși au fost îndepărtați din redacție. După ce a plecat cetățeanul respectiv, m-a căutat redactorul-șef, Lazăr Lădariu, și pe un ton destul de aspru mi-a spus: “Ești redactor de specialitate, te duci la Iernut și faci o anchetă în legătură cu afacerile de la FNC”. N-am spus nimic și, după câteva zile, m-am dus la Iernut. Acolo era lichidatorul judecătoresc ec. Lateș Corneliu, pe care îl cunoșteam, eram în relații bune de pe vremea când era contabil șef la ICAPA Mureș.

I-am spus de ce am venit și, după ce m-a ascultat cu atenție, omul mi-a spus: “Prietene, treaba este mai complicată decât știți voi, fiindcă sunt implicați niște inși cu interese mari. Te sfătuiesc să-i scalzi povestea domnului Lădariu și lasă-i în pace, că ai familie și copii”. Întâmplarea a făcut ca într-o seară, când făceam secretariat  de redacție, să văd că intră la redactorul-șef un domn, cu care s-a îmbrățișat. Au stat de vorbă timp de aproape două ore. Atunci mi-am zis cu năduf: Măi să fie, ăștia se pupă între ei și eu eram gata să dezvălui niște lucruri urâte, murdare. Doamne, în ce rahat eram gata să calc... Din ziua aceea nu m-a întrebat nimic redactorul-șef despre Iernut, iar când am fost la fața locului să fotografiez camioanele unei firme din Turda, la export în Grecia, nu mi s-a permis să intru în unitate.

Un alt caz despre care am scris este cel legat de Stațiunea de Cercetări și Producție de la Gornești, unde un politician țărănist a rămas surprins de FNC-ul din unitate și a declarat că nu știa că în județ avem asemenea minune, apoi, la o săptămână să vândă stațiunea, cu tot efectivul de elită, la un preț de nimic, unui ospătar din județul Cluj.

Am amintit succint despre aceste evenimente din dorința de a aminti unui distins ziarist “patriot”, care mă acuză că am făcut umbră degeaba în presa mureșeană, că vânzarea avuției naționale n-au făcut-o străinii, ci cozile de topor dintre noi. Acum ne plângem că vindem materia primă și importăm produse finite. Păi, o să vă blesteme și blidul din care ați lins lăturile aruncate de străini, fraierilor, fiindcă pe întreprinzătorii români i-ați îndepărtat. De pildă, unui inginer român care a cumpărat un micro FNC la Sânpaul, unde să-și producă furaje pentru porcii și vitele din ferma lui, i-au pus cătușe și timp de șapte ani a pătimit, gata, gata să-și piardă toată agoniseala. Culmea ironiei, în timp ce omul era cercetat, o companie din Ungaria înființează un FNC modern, tot la Sânpual, unde are partener un acționar român, cu 10 la sută din acțiuni. Acolo se achiziționează orzul românesc, se prelucrează ca materie primă... Mai mult nu pot să scriu fiindcă intervine riscul să fiu acționat în judecată pentru calomnie și perturbarea de afaceri. I-am propus fermierului român să scriu o carte despre tot calvarul îndurat, o cronică despre cum ne vindem țara.

Deocamdată, recolta de orz din județul Mureș se va depozita în ferme, fiindcă bazele de recepție au fost și ele distruse. Vreau să mai amintesc o întâmplare. În urmă cu câțiva ani am fost cu baronul Kelemen Laszlo la Debrecen, în Ungaria. Mă interesa, în primul rând, să găsesc Școala de Agricultură, unde străbunicul meu a învățat meserie și a ajuns un fel de specialist horticol pe moșia grofului Bethlen. Școala respectivă este azi o prestigioasă Universitate Agricolă. La un moment dat, baronul s-a întâlnit cu un prieten, patronul unor mori, și din discuțiile dintre ei am înțeles că patronul respectiv exporta făină în România, la un preț atractiv, înainte de expirarea termenului de garanție cu câteva zile. Apoi am aflat că Ungaria importa grâu boabe, direct din lan, de la Ungheni, județul Mureș. Tare aș vrea să stau la un ceas de taină cu tânărul ministru al Agriculturii din România, un oltean deștept și patriot, înainte să fie mâncat de rechinii din politică. Se spune că ministrul DAEA a fost cel mai bun ministru al Agriculturii din democrație. Realitățile ne demonstrează că ministrul actual al Agriculturii, Adrian Ionuț CHESNOIU, este la fel de valoros. Sincer, mă bucur că PSD mai are oameni tineri, valoroși și patrioți.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu