116 ani de la instalarea Sondei 2 Sărmășel, prima din Europa și a patra din lume

Distribuie pe:

În 6 februarie 1908, în Sărmășel, județul Mureș, a fost instalată prima sondă de gaz metan din România. Aceasta a fost și prima din Europa și a patra din lume. Într-un text publicat ieri pe pagina sa de Facebook, directoarea Bibliotecii Orășenești “Liviu Rusu” din Sărmașu, Dinuca Burian, a evocat acest moment deosebit de important pentru istoria economică a zonei.

În textul publicat ieri și preluat din cartea “File de monografie - Sărmașu” (Dinuca Burian, 2011) se arată că în zona Sărmașului sunt importante zăcăminte de gaz metan. “Aici a fost instalată prima sondă de gaz metan din Transilvania, la 6 februarie 1908 (Sărmășel). Zăcămintele de gaz metan au condus la dezvoltarea investițiilor în domeniu: sute de sonde de extracție și înmagazinare gaze, colectoare de transport și distribuție gaze, două stații de comprimare gaze etc. Pe lângă acestea s-au dezvoltat serviciile, dar au apărut și firme de producție, cum ar fi cele de prelucrare a lemnului (fabrica de mobilă), producția materialelor de construcție (fabrică de cărămidă). Sonda nr. 2 Sărmășel ca sondă reper în descoperirea zăcămintelor gazeifere din Bazinul Transilvaniei, având o instalație de suprafață veche, ar putea deveni sondă muzeu”.

Sonda muzeu a fost prima din Europa și a patra din lume

Conform Muzeului Gazelor Naturale din România, în țara noastră, primele emanații de gaz natural au fost descoperite la Sărmașel, în 1909. Sonda 2 Sărmașel, destinată inițial extragerii sărurilor de potasiu, a accesat unul dintre cele mai bogate zăcăminte de gaze naturale ale lumii din acea perioadă.

“Anul 1910 marchează prima intenție din Europa de transport a gazelor, finalizată în 1914 cu prima conductă de transport gaze naturale din Europa, de la Sărmășel la Turda, pe o distanță de 55 km. Un an mai târziu, 1915, se produce constituirea primei societăți din Europa, Ungarische Erdgas Gesellschaft (UEG), având ca obiect de activitate exclusiv explorarea, forarea, exploatarea, transportarea și distribuirea gazelor naturale din bazinul Transilvan”, se arată pe pagina muzeului. În 1925 s-a fondat Societatea Națională de Gaz Metan, “Sonametan” care va prelua activele UEG în anii următori. 1928 include, în premieră europeană, finalizarea montării stației de comprimare a gazelor la Sărmășel. În anul 1933 se realizează la Sărmășel prima prospecțiune gravimetrică din România pe o structură de gaze. Primul depozit de înmagazinare a gazelor naturale din România s-a clădit în 1958, la Ilimbav, Sibiu. România a fost prima țară din Europa în care s-a construit, în 1965, pe traseul unei conducte magistrale, o stație de comprimare gaze, iar în anul 1969, România a deținut locul IV în lume în ceea ce privește producția de gaze, cu un procent de 2,54% din totalul mondial. (sursa: Dinuca Burian/facebook, muzeulgazelor.ro)

Lasă un comentariu