Muzeul ,,Gheorghe Șincai” de la Râciu, locul natal al cărturarului, în faza finală a licitației

Distribuie pe:

Primarul comunei Râciu, Ciprian Belean, a declarat, joi, că în curând se finalizează licitația pentru proiectarea și construcția muzeului în memoria cărturarului Gheorghe Șincai, unul dintre reprezentanții de bază ai Școlii Ardelene, născut în această localitate în 28 februarie 1754.

“Am făcut o expediție în Svinica, în Slovacia, locul unde este îngropat Gheorghe Șincai și unde am amenajat o piatră funerară în memoria marelui nostru cărturar, născut la Râciu. Atunci mi-am pus problema că noi îl avem pe Șincai, care este între întemeietorii Școlii Ardelene, cu peste 300 de școli înființate, și nu avem în comuna lui natală o casă memorială sau un muzeu. Astfel, în urmă cu doi ani, am apelat în stânga, în dreapta, să vedem cum putem să facem acest muzeu memorial. Am avut discuții cu cei de la Consiliul Județean, care au fost foarte deschiși, am avut discuții cu Muzeul Județean, care au fost foarte deschiși la această idee. Și iată că împreună cu Muzeul Județean Mureș și cu Consiliul Județean Mureș am reușit să ajungem în etapa de licitație a muzeului memorial. Cred că zilele acestea se va și încheia licitația, după care continuă toate procedurile până se va afla cine va fi câștigătorul pentru execuția muzeului”, a declarat presei primarul Ciprian Belean.

Muzeul Memorial “Gheorghe Șincai” va fi construit de Muzeul Județean Mureș în comuna Râciu, în urma unei investiții de peste două milioane de lei aprobată de Consiliul Județean Mureș, în curtea Casei de Cultură, pe un teren cu o suprafață de 568 metri pătrați.

“Va fi o construcție de la zero. Noi ne-am documentat cum a arătat casa lui Gheorghe Șincai, pentru că nu mai există casa și atunci nici n-am putut să facem o casă memorială. Sperăm de anul acesta să ne apucăm de lucru și, dacă Dumnezeu ne ajută, anul viitor se va finaliza. Dorim ca acest muzeu memorial să fie inclus în circuitul turistic și în circuitul turistic școlar. Când eram elev, mergeam la Coșbuc sau la Rebreanu în județul Bistrița-Năsăud sau în alte zone, așa ne dorim ca acest muzeu să intre în circuitul școlar, iar elevii vor putea veni și la Râciu, la Gheorghe Șincai”, a precizat primarul, preluat de Agrepres.

El spune că muzeul va găzdui o expoziție care să reflecte aspecte reprezentative din viața și opera cărturarului Gheorghe Șincai.

“Sunt documente vechi la Cluj, sunt și la Blaj, chiar domnul profesor Cornel Sigmirean, care conduce Institutul «Gheorghe Șincai», ne va ajuta. Fiind un om foarte dedicat în ceea ce privește opera și viața lui Gheorghe Șincai, a fost un liant foarte important, pentru că a putut să ne furnizeze foarte multe informații. De altfel, pe domnul profesor Cornel Sigmirean l-am făcut anul trecut cetățean de onoare al comunei Râciu, pentru că de la început a fost alături de noi în tot ceea ce ține de Gheorghe Șincai. A agreat și acest proiect cu Muzeul Memorial «Gheorghe Șincai», chiar împreună am fost și la discuțiile pe care le-am avut cu Consiliul Județean și cu Muzeul Județean Mureș și pot să spun că și aici ni s-au aliniat astrele și lucrurile sunt pe un făgaș bun (...). Suntem mândri, pentru că Șincai este al nostru, iar noi suntem ai lui Șincai”, a subliniat Ciprian Belean

Gheorghe Șincai s-a născut la Râciu în 28 februarie 1754 și a decedat în 2 noiembrie 1816, în localitatea Svinica din Slovacia, însă locul în care a fost îngropat nu mai există, întrucât vechiul cimitir unde se afla mormântul cărturarului român a fost bombardat în 1944 și multe dintre morminte au fost distruse sau strămutate.

Lasă un comentariu