Muzeul Județean Mureș - Expoziția ultimii Dinozauri din Transilvania în premieră la Târgu Mureș

Distribuie pe:

Muzeul Județean Mureș - Secția de Științele Naturii vă prezintă o nouă expoziție temporară în clădirea principală. Expoziția ULTIMII DINOZAURI DIN TRANSILVANIA este itinerată pentru o perioadă de aproximativ 7 luni, în premieră pentru Târgu Mureș. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 18 aprilie 2024, ora 18.00, la sediul Secției de Științele Naturii, str. Horea, nr. 24.

Expoziția temporară “Ultimii dinozauri din Transilvania”, re-alizată de Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar și Laboratorul de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului - Institutul STAR și Muzeul Județean Mureș - Secția de Științele Naturii Târgu Mureș, cuprinde patru reconstituiri în mărime naturală ale reptilelor care populau Transilvania la sfârșitul Cretacicului: sauropodul Magyarosaurus dacus (6 m lungime și 2,3 m înălțime), ankylozaurul Struthiosaurus tran-sylvanicus, carnivorul Elopteryx nopcsai și o reptilă zburătoare - Ornithocheirus sp. De asemenea, publicul va putea afla informații despre mezozoica “Insulă Hațeg” care a existat în spațiul actualei Transilvanii. Aceasta este cunoscută la nivel mondial datorită faunei endemice care a populat-o. Bineînțeles, dintre viețuitoarele acesteia se remarcă dinozaurii “pitici” descriși pentru prima dată la sfârșitul secolului XIX de către Baronul Francisc Nopcsa. Fauna prezentată popula în urmă cu circa 70 de milioane de ani acest teritoriu (probabil) insular. În zilele noastre, acest teritoriu corespunde Depresiunii Hațeg (în limbaj geologic, Bazinul Hațeg) sau Țării Hațegului, precum și altor zone din Transilvania.

În plus, expoziția va cuprinde și exponate unicat, cum ar fi resturi scheletice de Zalmoxes shqiperorum, Struthiosaurus, Telmatosaurus, de sauropode și alte reptile, precum și mamifere, care au fost contemporane cu dinozaurii. Dar și... ouă de dinozaur!

Expoziția prezintă și o parte din rezultatele cercetărilor paleontologice derulate de UBB Cluj-Napoca prin laboratorul specificat (coordonat de către prof. univ. dr. Vlad A. Codrea), care au pus în evidență noi situri cu faună de vertebrate din Cretacicul Superior, atât în Bazinul Hațeg, cât și în Poiana Ruscă și în Bazinul Transilvaniei, în județele Alba, Sălaj și Cluj.

Expoziția “Ultimii dinozauri din Transilvania” va fi deschisă pentru public la Secția de Științele Naturii Târgu Mureș, în perioada 18 aprilie 2024 - 30 septembrie 2024, de marți până vineri, între orele 9.00 și 16.00, sâmbătă, între orele 9.00 și 14.00, duminică, între orele 9.00 și 13.00. În zilele de luni este închis. Tarifele de vizitare: 15 lei standard (adulți), 7 lei pensionari și 3 lei elevi sau studenți.

Organizatori: Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar și Laboratorul de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului - Institutul STAR și Muzeul Județean Mureș

Curatori: prof. univ. dr. Vlad A. Codrea, dr. Alexandru A. Solomon

Parteneri locali: Asociația Atrium Musei, Asociația Grupul MILVUS, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Crama Villa Vinea, Primăria Municipiului Târgu Mureș

Parteneri media: AGERPRES, Erdély FM, Erdély TV, Evenimente muzeale.ro, Învie Tradiția, Kultura.hu, Krónika.ro, Marosvásárhely Rádió Románia, Marosvásárhelyiek, Maszol.ro, Népújság, Punctul.ro, Rádió GaGa, Radio Târgu Mureș, Székelyhon, TVR, Visit Mureș, Zi de Zi

Mai multe detalii legate de programele speciale, evenimentele culturale și activitățile de pedagogie muzeală desfășurate vor fi disponibile pe site-ul oficial al Muzeului Județean Mureș: wwww.muzeulmures.ro.

Lasă un comentariu