Cel mai bun elev-matematician din lume, locul I la Olimpiada națională de la Târgu Mureș alături de cinci colegi

Distribuie pe:

Cel mai bun elev-matematician din lume, David-Andrei Anghel, de la Liceul Internațional de Informatică din București, care a obținut anul trecut medalia de aur cu un punctaj maxim la Olimpiada internațională din Japonia, s-a clasat pe primul loc la Olimpiada națională desfășurată la Târgu Mureș, împărțind prima poziție cu alți cinci elevi din țară.

“Nu vreau să par arogant, dar partea științifică a fost de-a dreptul banală și olimpiada și barajul au impus niște subiecte foarte ușoare, nu prea mi-a plăcut. (...) Anul trecut am luat punctajul maxim la Olimpiada internațională, chestie pe care n-a mai făcut-o un român de peste 25 de ani. A fost probabil cel mai bun moment din viața mea să fac așa o performanță. Mă simt foarte apreciat, chiar aici, la olimpiadă, toată lumea mă iubește, am dat poze, autografe, mă simt foarte bine. Sper să-i inspir să facă performanță și să-și urmeze visurile”, a declarat presei David-Andrei Anghel, citat de Agerpres.

Olimpicul a spus că în spatele acestei performanțe stau multă muncă, perseverență și pasiune. El lucrează, uneori, patru - cinci ore pe zi, cu profesorii care l-au pregătit, Victor Vacariu și Dan Dumitrescu.

David-Andrei Anghel a adăugat că își va continua studiile în Statele Unite ale Americii, la MIT, dar nu știe exact ce va studia.

Alături de el, pe prima treaptă a podiumului Olimpiadei Naționale de Matematică, la clasa a XII-a, s-au aflat Andrei Giovani Chiriță de la Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu” București, Robert Gîdea de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, Petre Luca Mirea-Bulubașa de la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea, Vlad Titus Spătaru de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București și Mara Ioana Zaharia de la Colegiul Național “Vasile Alecsandri” din Galați.

Locul al II-lea i-a revenit lui Dacian Robu de la Colegiul Național “Vasile Lucaciu” Baia Mare, locul al III-lea l-a obținut Edward Torac de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, fiind acordate și 13 mențiuni.

Au fost acordate opt medalii de aur, 13 de argint și 21 de bronz din partea Societății de Științe Matematice din România.

La clasa a XI-a, locul I i-a revenit lui Andrei Vila, Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, locul al II-lea - Ovidiu Marian Lazăr de la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara” Hunedoara, locul al III-lea - Pavel Ciurea, Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București.

Au fost acordate 45 de medalii - șapte de aur, 14 de argint și 24 de bronz din partea Societății de Științe Matematice din România.

La clasa a X-a, locul I a fost ocupat de Victor-Vasile Dragoș de la Colegiul Național “Vasile Lucaciu” Baia Mare, locul al II-lea de Andrei Călin Vasile de la Colegiul National “Mihai Viteazul” din Ploiești, locul al III-lea i-a revenit lui Chenglin Shang de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, fiind acordate și 14 mențiuni.

De asemenea, Societatea de Științe Matematice din România a acordat opt medalii de aur, 16 medalii de argint și 23 de bronz.

La clasa a IX-a, locul I a fost ocupat de Iancu-Ioan Sandea, locul al II-lea - Matei Neacșu, iar locul al III-lea de Andrei Șună, toți trei de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, fiind acordate și 13 mențiuni.

Au fost acordate 10 medalii de aur, 25 de medalii de argint și 22 de bronz din partea Societății de Științe Matematice din România.

Decanul Facultății de Matematică și Informatică, profesor Cătălin Gherghe, președintele Comisiei centrale a Olimpiadei Naționale de Matematică, a declarat că elevii care au participat au fost foarte bine pregătiți.

“Eu sunt și coordonatorul lotului olimpic de matematică al României și în ultimii ani, performanțele au fost, pot să spun fără falsă modestie, aproape istorice. Adică anul trecut am fost pe primul loc în Europa și la nivel internațional am fost depășiți doar de niște super puteri, America, China și Coreea. Iar copiii aceștia, o parte dintre ei, au fost aici. L-am avut aici pe David-Andrei Anghel care va termina în acest an, a fost ultima lui Olimpiadă ca elev, e cel care a luat, primul din lume, 42 de puncte maximum la Olimpiada internațională, dar există și alți copii excepționali. (...) Tot aici începe un nou ciclu de selecție pentru următoarea Olimpiadă internațională care va fi în iulie și deja astăzi a fost primul baraj”, a precizat profesorul Cătălin Gherghe.

La Olimpiada Națională de Matematică de la Târgu Mureș au participat 380 de elevi din clasele IX - XII din toate județele țării, 42 de profesori însoțitori și 50 de profesori, membri ai Comisiei centrale.

Foto: IOSIF TRIF

Lasă un comentariu