Colaborare între UMFST și Universitatea din Murcia

Distribuie pe:

Departamentul de Consiliere, Orientare Profesională și Informare Studenți (DCOPIS) din cadrul UMFST G.E. Palade Târgu Mureș a primit, recent, o nouă vizită a coordonatorului Serviciului de Psihologie Aplicată (SEPA) din cadrul Universității din Murcia, Spania, Lucia Simina Cormos, psiholog clinician și judiciar. Lucia Simina Cormos ne-a acordat un interviu în care ne vorbește despre colaborarea dintre cele două universități în domeniul Psihologiei și despre proiectele comune pe linie de practică clinică și de cercetare. Totodată, vom afla ce părere are despre înființarea programului de studii Psihologie, dar și cum apreciază infrastructura didactică și de cercetare a universității noastre.

Reporter: Pentru început, vă rugăm să ne faceți o prezentare a dumneavoastră. Care sunt principalele domenii de interes?

Lucia Simina Cormos, psiholog clinician și judiciar: Sunt licențiată în psihologie la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității din Murcia, Spania, având un master și un doctorat în domeniul psihologiei juridiciare obținut în cadrul aceleiași universități. De circa 13 ani, activez ca psiholog clinician și psiholog judiciar. Mi-am început activitatea în cadrul Asociației Albores, din Murcia, având ca responsabilități evaluarea și întocmirea rapoartelor de expertiză pihologică în cazuri de abuz sexual infantil, precum și prezentarea acestor cazuri în instanță. În urma unor acorduri de colaborare cu Ministerul Justiției și Consiliul General al Colegiilor Oficiale ale Psihologilor din Spania, am început să lucrez ca psiholog expert judiciar la realizarea unor evaluări și a rapoartelor de expertiză juridiciară care vizează abuzul și neglijarea în familie, evaluarea dinamicii parentale în vederea stabilirii custodiei în cazurile de divorț. În urma unei burse de pregătire, am obținut un post de psiholog judiciar în cadrul Serviciului de Psihologie Aplicată (SEPA) al Universității din Murcia, post pe care activez și în prezent. Din perspectivă academică, sunt coordonatoarea echipei de psihologi clinicieni ai SEPA, precum și tutore și îndrumător de stagii practice pentru studenții de la masteratul de Psihologie generală a sănătății, respectiv al masteratului de Psihologie judiciară din cadrul Facultății de Psihologie a universității noastre. Teza doctorală a primit o mențiune din partea Unității de egalitate de șanse între femei și bărbați a universității.

Rep.: Cum și când a început colaborarea cu UMFST G.E. Palade Târgu Mureș? Ce proiecte vă propuneți să derulați pe linie practică și de cercetare?

Lucia Simina Cormos: Colaborarea dintre SEPA si Departamentul de Consiliere, Orientare Profesională și Informare Studenți din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș a început în anul 2021, în urma invitației lansate de domul conf. dr. Cosmin Popa, coordonatorul DCOPIS. Discuțiile au avut în vedere derularea în viitor a unor proiecte pe linie de practică clinică și de cercetare în diferite domenii ale psihologiei. Din perspectiva orientării, consilierii în carieră și a psihoterapiei, ne-am propus să efectuăm un schimb de informații privind împărtășirea felului în care sunt aplicate diferite protocoale de evaluare și intervenție psihologică, cu scopul de a îmbunătăți starea psiho-emoțională și pentru a crește performanțele academice ale studenților din cadrul universităților pe care le reprezentăm. De asemenea, au fost discutate elemente comune privind abordarea clinică psihologică și psihoterapeutică în situațiile în care sunt implicate și elemente de psihopatologie. Pe partea de cercetare, ne-am propus, în prima fază, să studiem comparativ specificul strategiilor de coping și adaptare a studenților la viața universitară, precum și factorii personali și de mediu universitar implicați în performanta academică etc.  Deși această colaborare a avut până în prezent mai mult un scop lucrativ, din discuțiile purtate cu domnul conf. dr. Cosmin Popa și cu directorul SEPA, domnul prof. dr. José Antonio Ruiz Hernández, am ajuns la concluzia că ar fi oportun să încercăm, în acest an, “oficializarea” acestei colaborări. Așadar, probabil, următorul pas va fi un acord încheiat între cele două universități.

Rep.: Ce părere aveți despre înființarea programului de studii Psihologie în cadrul UMFST G.E. Palade Târgu Mureș?

Lucia Simina Cormos: Luând în considerare diversitatea domeniilor de formare din structura UMFST, în opinia mea, ar fi o foarte mare oportunitate pentru studenții programului de studii de Psihologie să își poată aplica competențele în diferite contexte profesionale, deoarece, din ce am înțeles, datorită parteneriatelor existente, există mai multe resurse teoretice și practice pe care studenții le pot accesa încă din primii ani de facultate. Prin acordul pe care am dori să-l încheiem, am avea acces la anumite modalități de predare sau de elaborare și susținere a unor stagii practice pe diferite specialități, după modelul Facultății de Psihologie din cadrul Universității din Murcia. Acest lucru ar putea include activități de formare teoretică și practică a  studenților de la programele de studii de licență și master. În cadrul programului de studii Psihologie am putea include și o replicare și adaptare a modelului nostru de formare teoretică și practică. Acest lucru, coraborat și cu alte modele specifice de predare modernă, cum ar fi cele din SUA și UK, deja adoptate în cadrul programului Psihologie de la UMFST, ar fi de un real folos viitorilor studenți. Și după cum am văzut că arată și sunt organizate lucrurile până în prezent, sunt convinsă că nu vor fi puțini!

Rep.: Cum apreciați infrastructura didactică și de cercetare a UMFST?

Lucia Simina Cormos: În zilele în care am fost aici, am avut ocazia să vizitez universitatea și, deși sunt plecată de 25 de ani în Spania, trebuie să recunosc că am rămas plăcut impresionată de felul în care s-au dezvoltat lucrurile și de felul în care arată UMFST. Pot spune că am avut acces la cursurile și la protocoalele de evaluare și intervenție psihologică utilizate de către colegii mei psihologi din cadrul DCOPIS și am constatat faptul că acestea sunt adaptate în concordanță cu tot ceea ce înseamnă practica psihologică internațională, bazată pe fundamente științifice. Acest lucru nu a putut decât să mă bucure! Un alt aspect important se referă la colaborările internaționale importante pe care Universitatea le are deja încheiate și aici includ, bineînțeles, și partea de psihologie. Nu în ultimul rând, am apreciat locația în care se află DCOPIS, un spațiu extrem de generos și modern,  iar condițiile de care beneficiază studenții sunt excelente. Din perspectivă didactică și de cercetare, printre multe altele, centrele UNiX și CCAMF mi-au atras atenția în mod deosebit plus dotările cu echipamente moderne din sălile de curs și laboratoare. Legat de cercetare, și aici pot să mă refer doar la psihologie, urmăresc activitatea colegilor și am observat că publică în mod regulat în jurnale științifice destul de importante din zona psihologiei sau medicală, lucru care nu poate decât să mă bucure. Așadar, din punctul meu de vedere, standardele academice, didactice, de cercetare și logistice sunt similare cu cele existente în multe universități de renume din Spania și din Europa. Aceste facilități reprezintă atuuri importante pentru studenți și o mare șansă de a studia într-o universitate modernă și performantă pentru viitorii studenți la Psihologie. (UMFST)

Lasă un comentariu