Din nou, Târgu Mureș, pe harta internațională a Medicinei: Trei proceduri intervenționale complexe de angioplastie pulmonară cu balon la Centrul Medical TOPMED

Distribuie pe:

În decursul săptămânii trecute, miercuri și joi, la Centrul Medical Topmed din Târgu Mureș, au avut loc trei proceduri intervenționale complexe de angioplastie pulmonară cu balon (BPA) la pacienți diagnosticați cu hipertensiune pulmonară cronică tromboembolică (CTEPH, grup 4.1 din clasificarea ESC/ERS 2022) aflați sub tratament medical per oral maximal cu Riociguat (Adempas), considerați inoperabili de o echipă multidisciplinară.

Intervențiile au fost realizate de echipa medicală locală formată din prof. univ. dr. Ioan Țilea și conf. univ. dr. Andreea Varga împreună cu prof. univ. dr. Marcin Kurzyna de la Centrul European de Sănătate din Otwock (Polonia), expert recunoscut pe plan european și mondial.

După intervenții, prof. univ. dr. Marcin Kurzyna a declarat pentru Punctul.ro: “Obstrucția cronică de la nivelul arterelor pulmonare segmentare și subsegmentare distale blochează fluxul sanguin prin plămâni cu diminuarea consecutivă a cantității de oxigen care ajunge în sânge și ulterior în organism, determinând apariția și progresia rapidă a insuficienței cardiace drepte cu evoluție inexorabilă spre deces. Acum, noi dezvoltăm în România metoda foarte inovatoare de restabilire a permeabilității, a fluxului sanguin în arterele menționate anterior cu o tehnică care este asemănătoare cu cea folosită în tratamentul infarctului miocardic acut. Am început această tehnică în Polonia, în urmă cu 11 ani, fiind printre pionierii din Europa. Acum împărtășim experiența noastră cu alte centre europene”. Este cunoscut faptul că hipertensiunea pulmonară cronică tromboembolică este o complicație rară și subdiagnosticată care se dezvoltă după un episod de embolie pulmonară acută. Incidența CTEPH după un episod acut, simptomatic de embolie pulmonară este cuprinsă între 0,1-11,8%, depinzând în mare măsură de diagnosticul precis stabilit în Centrele de diagnostic și tratament ale hipertensiunii pulmonare. Prof. univ. dr. Marcin Kurzyna a mai declarat că în Polonia hipertensiunea pulmonară cronică tromboembolică, inclusă în grupul bolilor rare, este diagnosticată la aproximativ 1.300 de pacienți dintr-o populație de 35 de milioane de oameni.

Prof. univ. dr. Marcin Kurzyna a precizat că în centrele experte în care se aplică procedura de angioplastie pulmonară cu balon, procentul de succes este aproape de 100%, iar mortalitatea este foarte scăzută, de aproximativ 1%. Procedura este folosită actual în cazurile care nu pot fi tratate prin trombendarterectomie pulmonară sau în cazurile la care post-procedura chirurgicală menționată anterior se diagnostichează hipertensiune pulmonară precapilară reziduală.

Conf. univ. dr. Andreea Varga a precizat că situația din România este puțin mai complicată pentru că, în primul rând, noi nu avem o bază de date clară a acestui număr de pacienți. “Practic nu avem un registru național. Din păcate, nu avem cifre clare. Putem doar să estimăm că sunt aproximativ 300 de pacienți, cei ce se află sub tratament medicamentos.

Problema mai importantă, dincolo de număr, este aceea că gradul scăzut de conștientizare a faptului că hipertensiunea pulmonară cronică tromboembolică, așa cum spunea și domnul profesor Marcin Kurzyna, este o complicație tardivă a emboliilor pulmonare, a trombozelor venoase profunde indiferent de etiologie. De fapt, numărul mare al pacienților este cel pe care nu îl cunoaștem, pacienții care nu sunt diagnosticați precoce, pacienții care nu ajung la tratamente moderne niciodată”. Conf. univ. dr. Andreea Varga a declarat că în România, la Centrul Medical Topmed din Târgu Mureș, “tratăm constant acești pacienți prin angioplastie pulmonară cu balon, pe lângă terapia standard specifică medicamentoasă, care este suportată prin Programul Național de Boli Rare - Hipertensiune Pulmonară, medicație extrem de costisitoare”.

Prof. univ. dr. Ioan Țilea ne-a declarat că “astăzi am continuat tradiția pe care am început-o în premieră națională aici, la Târgu Mureș. Noi am reușit cu sprijinul extraordinar al Centrului Medical Topmed să deschidem calea spre un tratament intervențional pacienților cu hiperteniune pulmonară cronică tromboembolică. Am găsit în administrația Topmed oameni deosebiți care au înțeles că progresul medicinei românești se poate face dacă și partea administrativă se implică, nu doar cea medicală. Vreau să vă spun, pe această cale, că noi, aici, la Târgu Mureș, suntem centrul cu cel mai mare număr de pacienți tratați prin angioplastie pulmonară cu balon, la nivelul întregii țări. Suntem primii din țară, primele proceduri fiind efectuate în 2018, tot cu sprijinul domnului prof. univ. dr. Marcin Kurzyna. Ulterior am mers mai departe și astăzi putem spune că într-adevăr am pus Târgu Mureșul și Centrul Medical Topmed pe harta țării, pe harta europeană și mondială vizavi de numărul de pacienți tratați, de numărul de segmente vasculare tratate și rezultatele excelente pe termen mediu și lung la acești pacienți”. Profesorul Ioan Țilea a mai spus că, pe viitor, “vrem să afiliem acest serviciu de angioplastie pulmonară cu balon și Centrul de hipertensiune pulmonară la rețeaua europeană, pentru care suntem în plin proces de aplicație, vrem să deschidem această metodă de angioplastie pulmonară cu balon tuturor pacienților din țară, pentru a avea un acces mai facil”. Procedurile de angioplastie pulmonară cu balon au fost încheiate cu succes deosebit, circulația sângelui în arterele pulmonare fiind net ameliorată. Prof. univ. dr. Ioan Țilea a afirmat că prin efectuarea acestor proceduri, în țară vor fi economisiți mulți bani pentru că, până acum, majoritatea pacienților erau trimiși la tratament în străinătate, Casa Națională de Asigurări de Sănătate suportând cheltuielile foarte mari din bugetul propriu. (Sursa: punctul.ro)

Lasă un comentariu