Cauzele coșmarurilor în rândul adulților

Distribuie pe:

Coșmarurile în rândul adulților apar destul de frecvent, la aproximativ 5% din populație, având cauze diverse, de la factorii externi, până la afecțiunile de care suferă o persoană.

Visele înfricoșătoare, cu un mare impact emoțional, sunt deseori un mod de eliberare a tensiunilor provocate de o traumă anterioară.

Singura cale de combatere a coșmarurilor recurente este identificarea sursei acestora și adoptarea de schimbări menite să le diminueze ocurența.

Ce sunt coșmarurile

Coșmarurile sunt vise tulburătoare, percepute ca fiind evenimente aproape reale, ce produc un nivel ridicat de stres și afectează calitatea somnului. O persoană care experimentează un coșmar se trezește brusc din somn, deseori cu bătăi cardiace accelerate și alte răspunsuri fiziologice de tip vegetativ produse de activarea sistemului nervos simpatic (respirație dificilă, tremur corporal, transpirații etc.).

Când coșmarurile sunt considerate a fi o tulburare de somn propriu-zisă, sunt incluse în familia tulburărilor hipnice din categoria parasomniilor, cu conotații emoționale neplăcute, ce implică o serie de trăiri negative intense, anxietate, depresie, furie, teamă accentuată, deznădejde etc.

Faza REM a somnului este cea în care coșmarurile apar de obicei, întrucât această etapă de odihnă este caracterizată de vise. Întrucât intervalele succesive ale fazei REM devin tot mai lungi pe parcursul nopții, visele urâte se desfășoară în special către primele ore ale dimineții.

Cu toate ca scenariile coșmarurilor sunt diferite de la o persoană la cealaltă, există câteva tipuri comune de vise tulburătoare trăite de adulți, ce reflectă frământări, gânduri și idei acumulate în inconștient de-a lungul zilei. Câteva exemple sunt:

- Imposibilitatea de a alerga mai rapid pentru a scăpa de un pericol iminent;

- Prăbușirea de la înălțimi foarte mari;

- Imobilitatea corporală în prezența unei persoane intimidante;

- Retrăirea unui accident sau a unui eveniment traumatizant din trecut.

Cauzele coșmarurilor la adulți

Stabilirea cauzei exacte a coșmarurilor la adulți este dificilă, întrucât sursa viselor cu impact emoțional negativ poate fi singulară sau multiplă, legată de factorii de mediu sau de o afecțiunile medicală.

- Abuzul alimentar la ore târzii. Unii adulți ajung să viseze urât după o cină copioasă, din pricina digestiei îngreunate și a metabolismului accelerat, care transmite creierului să fie mai activ. Astfel, disconfortul fiziologic se poate reflecta în coșmarurile din timpul somnului.

- Unele medicamente. Intensitatea coșmarurilor pot fi influențate de anumite medicamente cu efect asupra substanțelor chimice secretate de creier, precum narcoticele sau antidepresivele. Chiar și tratamentul medicamentos pentru hipertensiune poate cauza coșmaruri în unele situații. Renunțarea la alcool sau la alte substanțe stupefiante este însoțită, uneori, de apariția coșmarurilor.

- Privarea de somn. Odihna insuficientă din timpul nopții conduce la apariția viselor tulburătoare, care afectează la rândul lor calitatea somnului, formându-se astfel un cerc vicios.

- Depresia și anxietatea. Pacienții cu tulburări de anxietate sau diagnosticați cu depresie sunt afectați deseori de coșmaruri, care persistă în absența administrării unui tratament corespunzător și agravează simptomele depresive și anxioase.

Adoptarea unor reguli clare de igienă a somnului (păstrarea condițiilor propice somnului în dormitor, evitarea consumului de alcool, nicotina și cofeina înainte de culcare etc.), utilizarea unor doze mici de sedative prescrise de medic sau alte terapii noi specifice (tehnica imageriei ghidate și tehnica desensibilizării treptate) sunt alte variante terapeutice pentru prevenirea coșmarurilor în rândul adulților.

(https://www.sfatulmedicului.ro/Insomnia-si-alte-tulburari-de-somn /cauzele-cosmarurilor-in-randul-adultilor-13077)

Lasă un comentariu