Despre victimele inundațiilor din '70 - Eroii apelor, ai inundațiilor din anul 1970, sunt onorați peste ani

Distribuie pe:

Se împlinesc curând 54 de ani de la cumplitele inundații care, în luna mai a anului 1970, au luat viețile multor români, copii, bătrâni și adulți, furia apelor devastând zeci de mii de locuințe, afectând orașe și chiar sate întregi. Județul Mureș nu a fost ocolit de grave inundații, cauzate de topirea bruscă a zăpezii și de ploi abundente, neîntrerupte, Ÿile și nopți la rând, încât lupta cu apele dezlănțuite a durat săptămâni, iar în întreaga țară, cursurile principale de apă și afluenții s-au potolit abia spre mijlocul lunii iunie a anului 1970.

Au fost distruse de inundații, pe cuprinsul țării, 95.000 de locuințe și gospodării, din care 13.000 distruse complet, un număr de 10.300 de sinistrați au avut nevoie de sprijin și asistență pentru un nou cămin, au fost acoperite de ape un milion de hectare de terenuri agricole și 385 de obiective industriale, printre care și uzine electrice (între ele și cea din Sighișoara), lăsând locuitorii speriați de ape în întuneric, nopți în șir.

Județul nostru a fost afectat de revărsarea râului căruia îi poartă numele și afluenții, grav afectat a fost și Târgu Mureșul care, ca și multe orașe din țară, nu beneficia de îndiguirile zidite după inundațiile din anii 1970 și cele din 1975.

Apele au lăsat în urma lor imagini răvășitoare și istorisiri pe care mulți dintre noi le-am auzit ani la rând, și poate cea mai emoționantă dintre istorisiri este aceea despre ziua în care târgumureșenii, cu flori și stegulețe tricolore sau prin simplă prezență, s-au reunit în gara CFR, pentru a aduce astfel mulțumiri și un ultim omagiu salvatorilor pieriți sub ape. Militari care și-au găsit sfârșitul în apele învolburate ale Mureșului plecau pe ultimul drum cu o garnitură specială de tren, însoțiți de superiori și mult personal CFR, conduși spre locurile natale, de unde s-au înrolat.

Cinci tineri militari care își efectuau stagiul în Târgu Mureș și-au pierdut viața în înfruntarea cu apele dezlănțuite, au salvat vieți, copii, femei și bătrâni până în clipa în care nus-au mai putut salva pe ei înșiși, curenții puternici izbind violent de maluri și de un pod tancurile amfibii în care se aflau echipajele de soldați. Soldați la început de drum în viață, cu diferite meserii în viața civilă, fie tehnicieni agricoli, fie șoferi sau muncitori în unități industriale, dar deveniți eroi la datorie, în slujba semenilor.

Astăzi, numele lor sunt cunoscute drept nume de străzi, în cartierul Unirii, nu departe de locul în care și-au pierdut viața. În același an 1970, prin decret de stat, au fost avansați în grad post-mortem, iar la fosta unitate militară de cercetași din Târgu-Mureș s-a ridicat o troiță în amintirea eroilor inundațiilor și s-a amplasat o placă memorială.

Plutonier adjutant (post-mortem) David. I. Rusu era chiar mureșean, din satul Filpișu Mare, comuna Breaza. Sergent major Lazăr I. Blejenari venea din Săvârșin, județul Arad. Sergent major Ionel S. Giurchi s-a născut în comuna Zăbalț, Arad. Sergent major Ion P. Roman s-a născut în comuna Bârsana, Maramureș. Sergentul major Mircea C. Robu s-a născut în comina Volovăț, județul Suceava.

Desființarea multor unități militare, și a celei de cercetași, nu a șters amintirea bravilor militari. Un grup de inițiativă, format din militari activi MApN și cadre în rezervă, a insistat pe lângă autoritățile locale, obținând aprobare pentru proiectul de amplasare a unei noi troițe, în Cartierul Unirii. Noua troiță va fi sfințită pe data de 11 mai anul curent, în cadrul unui eveniment comemorativ, în amintirea eroilor și a victimelor inundațiilor.

Același grup de inițiativă a contactat primăriile localităților unde s-au născut soldații pieriți sub ape, dorind să cunoască detalii despre rude ale lor, aflate în viață. Așa au aflat că, în județul Suceava, este în viață, astăzi în vârstă de 87 de ani, fratele eroului sg. mj. Ioan P. Roman, iar domnia sa și-a dus la capăt o mare dorință. A adunat bănuț cu bănuț pentru a ridica, cu cheltuială proprie, un monument în memoria fratelui său care și-a găsit sfârșitul ajutându-și semenii. Monumentul a fost amplasat în parcul central al localității natale Volovăț, în fața primăriei, și va fi inaugurat și sfințit de Ziua Eroilor.

Un omagiu și un gând bun sunt poate lucruri mici, dar cu însemnătate, în amintirea celoà care s-au sacrificat pentru binele celor din jur.

Lia Vințeler Asociația Cultul Eroilor, Filiala Mureș

Lasă un comentariu