Proiect: Pedepsele pentru membrii clanurilor interlope vor crește

Distribuie pe:

Senatorul liberal Alexandru Nazare, fost ministru al Finanțelor, a depus în Parlament proiectul de lege “România fără clanuri interlope și narcotraficanți” de majorare drastică a pedepselor pentru traficul de droguri și de includere în sfera infracțiunilor foarte grave a amenințării, șantajului, proxenetismului și exploatării cerșetoriei.

Act normativ elaborat din... indignare

“Trebuie să luăm măsuri drastice, concrete, de recunoaștere a faptului că aceste probleme sunt cu adevărat grave și trebuie combătute la cel mai înalt nivel.

Clanurile interlope terorizează astăzi tot mai multe cartiere, micile orășele și largi comunități de români, pentru că au căpătat forță financiară, s-au dezvoltat și au indus spaimă în societate.

Clanurile interlope sunt grupări de crimă organizată care prosperă din nefericirea celorlalți, prin amenințare și taxe de protecție, șantaj, proxenetism, exploatarea cerșetoriei, camătă, trafic de droguri, de persoane etc. Indignarea a fost cea care m-a determinat să elaborez acest proiect de lege”, a declarat inițiatorul.

Traficul de droguri

De exemplu, se propune ca producerea, cultivarea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani (de la 3 la 10 ani în prezent) și interzicerea unor drepturi, iar dacă faptele respective au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa va fi închisoarea de la 10 la 20 de ani (de la 5 la 15 ani) și interzicerea unor drepturi.

De asemenea, punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 5 la 15 ani (de la 2 la 7 în prezent) și interzicerea unor drepturi. Pentru amenințare, se propune închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă (de la 3 luni la un an sau cu amendă, în prezent).

Vor fi protejați și bătrânii obligați să cerșească

Pedepse majorate cu câte trei ani sunt propuse și pentru proxenetism, șantaj, camătă, iar infracțiunea de exploatare a cerșetoriei va include și protejarea vârstinicilor care sunt exploatați de interlopi prin cerșetorie. În prezent, legea pedepsește doar exploatarea unui minor sau a unei persoane cu dizabilități prin cerșetorie.

Pentru grupările de crimă organizată, se introduce confiscarea extinsă. (Confiscarea se dispune de instanța de judecată, atunci când aceasta își formează convingerea că bunurile respective provin din activități infracționale și se poate baza inclusiv pe disproporția dintre veniturile licite și averea persoanei).

Sancțiuni, dar și stimulente

Proiectul cuprinde și sancțiuni drastice pentru cei care îndeplinesc o funcție ce implică exercițiul autorității publice și care închid ochii, adică facilitează prin orice mijloace traficul de droguri. Pentru oamenii legii, limitele de pedeapsă vor fi mai severe cu jumătate pentru infracțiunile săvârșite.

Însă, pe de altă parte, pentru ofițerii Ministerului Afacerilor Interne implicați în combaterea traficului de droguri se prevăd salarii stimulative, prime de excelență pentru fiecare traficant prins sau grupare destructurată, dar și criterii precise de performanță.

*

Inițiatorii au solicitat dezbaterea proiectului “România fără clanuri interlope și narcotraficanți” în procedură de urgență, pentru a asigura aplicarea legii într-un termen cât mai scurt. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu