Prognoză: Creșterea și dezvoltarea culturilor de câmp se vor desfășura normal în majoritatea zonelor agricole

Distribuie pe:

Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată în cea mai mare parte a țării, astfel că procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de câmp și speciilor pomi-viticole se vor desfășura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor agricole, potrivit prognozei agrometeo emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 20 - 26 aprilie.

În depresiunile din centrul țării, ritmurile vegetative ale plantelor vor fi ușor încetinite, pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer și sol.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 7 și 13 grade Celsius în prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, și 5 - 13 grade în restul zilelor, abaterile termice negative fiind de 1 - 4 grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între 10 și 18 grade la nivelul întregului teritoriu agricol, iar temperatura minimă a aerului se va situa între 0 și 10 grade în toate regiunile, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat vor fi condiții de producere a brumei.

Potrivit prognozei, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 8 - 12 grade în aproape toată țara, valori favorabile desfășurării proceselor de creștere și dezvoltare la culturile de primăvară, precum și efectuării semănatului la speciile prășitoare. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol în cea mai mare parte a regiunilor. Rezerva de umiditate a solului se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim în cea mai mare parte a Transilvaniei.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim în Crișana și Transilvania. Ca urmare, procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de câmp și speciilor pomi-viticole se vor desfășura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor agricole, iar în depresiunile din centrul țării, ritmurile vegetative ale plantelor vor fi ușor încetinite, pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer și sol.

Orzul și grâul de toamnă înființate în perioada optimă vor parcurge alungirea tulpinii (30-100%) și înspicarea (10-30%), cu o stare de vegetație medie și bună. În semănăturile tardive se vor continua apariția frunzei a treia (70-100%) și înfrățirea (10-100%), plantele având o vigurozitate și uniformitate medie și slabă, iar densitatea mai redusă.

În sudul, vestul și sud-estul teritoriului agricol, rapița se va afla în faza de înflorire (10-50%), iar în restul zonelor de cultură se va înregistra alungirea tulpinii, butonizarea și apariția inflorescențelor (30-100%).

În toate plantațiile pomicole, la speciile de sâmburoase (cireș, piersic, vișin, cais), se vor continua legarea rodului și creșterea frunzelor/lăstarilor, iar la semințoase, dezmugurirea, înfrunzirea, butonizarea și înflorirea.

La vița-de-vie se vor semnala fazele de dezmugurire, creștere a frunzelor și lăstarilor, izolat fiind posibilă apariția inflorescențelor la soiurile timpurii de masă, îndeosebi în podgoriile din jumătatea de sud a țării.

Culturile prășitoare (floarea-soarelui și porumb) se vor afla la germinare, răsărire și apariția primelor frunze (20-100%). De asemenea, lucrările agricole de semănat se vor desfășura pe suprafețe agricole extinse, în aproape toată țara.

În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr își va continua germinarea și răsărirea (10-90%), iar soiurile timpurii de cartof vor parcurge încolțirea și răsărirea.

“Condițiile agrometeorologice vor permite continuarea lucrărilor agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, tratamente fitosanitare în vii și livezi, fertilizări, erbicidări etc.), cu excepția zilelor cu precipitații”, dau asigurări specialiștii ANM. (Agerpres)

Lasă un comentariu