INTERVIU - Cosmin Pop: “Târgu Mureș trebuie să se despartă de trecut și să-și ia zborul spre o destinație care este un oraș modern, bogat, cu locuitori bucuroși

Distribuie pe:

- Cum altfel să încep acest interviu decât să vă întrebi cine este omul Cosmin Pop?

- Sunt un om ca oricare altul, dar cu o atracție copleșitoare pentru tot ce înseamnă dezvoltare și progres. La cei 48 de ani ai mei, mă pot lăuda cu o carieră plină de realizări, dar și cu visuri încă neîmplinite, mai ales pentru orașul nostru, Târgu Mureș. Economist de profesie, cu două programe de masterat în managementul sectorului public și managementul serviciilor de sănătate, pasionat de civilizații și vorbitor de mai multe limbi străine, am fost mereu atras de complexitatea și frumusețea provocărilor. Sunt om de afaceri, iar de 16 ani sunt și pilot de avion.

Sunt mureșean, tatăl meu este din Hodac, iar mama mea din Apold. De 19 ani sunt căsătorit cu Diana, am doi băieți minunați, Maximilian de 18 ani și Yanis de 16 ani. Avem împreună un cămin în adevăratul sens al cuvântului. Ei îmi dau energia necesară să îndeplinesc orice îmi propun. Sunt un soț și un tată fericit. Le mulțumesc și pe această cale că mă susțin, acum, în demersul meu de a candida pentru a schimba viața acestui oraș. Doresc însă să îi feresc, cât mai mult posibil, de vâltoarea campaniei electorale.

- Sunteți tată. Aveți doi băieți mari. Cum vă împărțiți timpul între afaceri și familie?

- Întotdeauna îmi fac timp pentru ei. Afacerile te solicită și trebuie să investești foarte mult timp. Dar iată că unul din avantajele tehnologiei moderne este că poți să faci anumite lucruri și de la distanță. Așa că pentru mine nu există că nu am timp pentru familia mea.

- Ați spus că vreți să schimbați viața acestui oraș. De ce?

- De-a lungul a aproape trei decenii, am fost o prezență constantă în viața economică a Târgu Mureșului, experimentând dinamica urbei din diverse roluri și industrii. Această experiență îmi dă o perspectivă unică asupra evoluției orașului nostru, atât în momentele sale de creștere, cât și în cele de decădere. Am fost martorul direct al schimbărilor, al nașterii și, din păcate, al dispariției unor afaceri și industrii, precum și al restrângerii demografice împreună cu piața forței de muncă. Pierderea mândriei locale m-a afectat, poate, cel mai tare.

- La lansarea candidaturii dumneavoastră, în 9 aprilie, la Cocoșul de Aur”, am văzut un gest emoționant. Când ați coborât de pe scenă v-ați dus  direct la tatăl dumneavoastră și l-ați îmbrățișat. Sunteți fiul marelui sportiv, medaliat olimpic, voleibalistul Nicu Pop. Cum a fost copilăria?

- Tatăl meu a fost căpitanul echipei de volei a României, medaliată la Olimpiada din 1980 de la Moscova. El a debutat ca jucător în 1968, la echipa  CSS Târgu Mureș antrenată de profesorul Ladislau Grun. Din 1969 a jucat în echipa IEFS București, unde era student, apoi la Steaua București, unde a fost căpitan de echipă, iar din 1989 la ASA Târgu Mureș. A evoluat mai bine de zece ani la echipa națională, unde doi ani a fost și căpitan, participând la peste 400 de jocuri internaționale. După încheierea activității de jucător a devenit antrenorul echipei masculine de volei U-Ardaf Cluj, cu care a cucerit titlul național în 1996. Timp de zece ani, între 1987 și 1997, a antrenat lotul național masculin de volei al României. În 1980 a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.

El a fost tot timpul exemplul pe care l-am urmat. Muncitor, serios, tenace, mare patriot. Am fost crescut în spiritul respectului și dragostei pentru valorile naționale. Drapelul și imnul României sunt pentru noi valori de căpătâi. Așa ne-a educat tatăl meu și mama mea.  Să fii crescut de un sportiv de mare performanță înseamnă să dobândești, de mic, spiritul de competitivitate. Disciplina este un mod de viață pentru un sportiv, mod de viață pe care ni l-a transmis și nouă.

Da, am fost foarte emoționat în timpul discursului de la lansarea candidaturii. Îl vedeam pe tatăl meu în primul rând, acolo, și abia am așteptat să cobor să-l îmbrățișez. El mi-a dat binecuvântarea să candidez la Primăria Târgu Mureș. Aveam mare nevoie de ea.

- Sunteți pilot de avion. Cum e la manșă? Pare totul atât de complicat. Atâtea butoane....

- Da, din 2008 sunt pilot de avion, licențiat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Pentru mine nu e greu să pilotez un avion. Asta mi-am dorit, asta am făcut. Era unul din visurile mele din copilărie. Știu exact pe care butoane trebuie să apăs pentru ca zborul să se desfășoare conform manualului. Așa cum voi ști toate butoanele pe care trebuie să apăs când voi ajunge primar, pentru ca orașul să decoleze.

Târgu Mureș trebuie să se desprindă de trecut, să-și ia zborul spre o destinație care este un oraș modern, bogat, cu locuitori bucuroși. Îi chem pe târgumureșeni să zboare cu mine, să viseze alături de mine. Întotdeauna am ajuns la destinație în siguranță.

Doar un om de afaceri știe și poate să schimbe soarta acestui oraș

- De ce ați ales să lăsați liniștea de acasă și să intrați în această cursă electorală?

- Da, puteam să stau bine mersi acasă, în confortul căminului meu. Dar sunt târgumureșean și, așa cum am spus mai devreme, sunt implicat de peste 30 de ani în viața orașului. Nu vreau să mai stau deoparte. Sunt un independent autentic, nu am nicio obligație față de niciun grup politic, așa că voi putea servi orașul așa cum mi-am propus, conform viziunii mele și cu mult curaj. Nu e bine ce se întâmplă astăzi în Târgu Mureș și asta o știu cel mai bine cetățenii. Dacă nu schimbăm asta acum, nu vom face altceva decât să ne zbatem în subdezvoltare și mizerie.

Administrația locală din Târgu Mureș nu a performat. Lipsa banilor la buget e tot mai mare. Pentru a umple aceste găuri, în loc să fie performanți, să atragă alte fonduri, ei, astăzi, cresc taxele și impozitele. Împovărează tot mai mult oamenii și firmele locale. Nu din sudoarea lor trebuie acoperită incompetența, care, de 25 de ani, încoace au dus la decăderea orașului. Acest lucru trebuie stopat imediat.

Doar un om de afaceri știe și poate să schimbe soarta acestui oraș. În niciun caz produsul vreunui partid politic. Partidele doar ne explică cum nu se pot face lucruri. Am foarte mulți tineri alături, care au înțeles că acum putem schimba soarta orașului. Am nevoie și de încrederea părinților și bunicilor lor, care acum au ocazia să facă un gest decisiv pentru viitorul copiilor și nepoților. Pot schimba, în 9 iunie, soarta Târgu Mureșului. Haideți, oameni buni, să ridicăm Târgu Mureșul de să ni se ducă vestea în toată țara!

Târgu Mureș va fi una din primele destinații de afaceri de elită

- Fără viziune nu se poate realiza nimic măreț. Aveți o viziune clară pentru Târgu Mureș? Cum va arăta orașul nostru, cu Cosmin Pop primar, peste zece ani, peste 15 ani?

- V-am spus. Ne luăm zborul și aterizăm exact unde trebuie. Prin excelență, Târgu Mureș este un oraș universitar tot mai puternic, iar UMFST face salturi mari în direcția aceasta. Noi trebuie să sprijinim universitățile din oraș cu tot ce putem, să fie și mai puternice. Apoi, noi trebuie să ne propunem să fim printre primele orașe culturale ale țării pentru că avem infrastructura culturală necesară și să fim primii din Transilvania la capitolul sport. Știu ce să fac ca să atingem aceste obiective. Odată pornit pe acest drum, Târgu Mureș va deveni o atracție turistică de top și cu toții o vom duce mai bine.

Târgu Mureș va fi un centru de prosperitate, inovație și excelență, recunoscut pe plan național și internațional, una din primele 10 destinații de afaceri de elită.

Despre problemele care ne deranjează astăzi pe toți, cum e traficul rutier infernal, poluarea, curățenia, ar fi normal să nu mai vorbim, să fie în ordine. Astea le voi rezolva așa cum știu eu: cu mână forte și stând personal pe capul responsabililor.

Am un plan de repopulare a orașului cu tineri din comunele județului”

- Ați spus că sunteți susținut de mulți tineri. Am văzut și noi că sunteți foarte apreciat și urmărit pe internet. Ce veți face pentru tineri?

- Am pentru tineri proiecte clare. Le-am și discutat cu ei, iar tinerii care îmi sunt alături m-au ajutat să înțeleg nevoile și așteptările lor. E clar că voi face ce trebuie făcut pentru întinerirea orașului. Am un plan de a face locuințe pentru tineri pentru că, fără să le asiguri locuințe accesibile, nu își pot întemeia o familie și nici să rămână aici. Tot pentru ei voi face ca Târgu Mureșul să fie un oraș viu, colorat și cu oameni bucuroși. Asta în condiții decente, cum se întâmplă și în Europa. Să nu credeți că pe străzi va fi o petrecerea continuă și un deranj pentru locuitori. Vor fi zone destinate petrecerii timpului liber, în armonie cu cele de locuit.

Am un plan de a repopula orașul cu tineri, din comunele județului, prin aducerea lor la școală, în internate și, dacă nu sunt suficiente, construim. Să vină tineri din toate comunele județului și să își facă un rost aici: Hodac, Deda, Stânceni, Crăiești sau mai știu eu.... De peste tot. Și apoi să rămână aici.

- Târgu Mureșul trebuie să fie croit pentru generațiile următoare. Dar pentru zecile de mii de vârstnici ce mesaj aveți?

- Este datoria noastră, de buni creștini, să avem grijă de toată lumea. Cu atât mai mult de cei mai în vârstă. Cei care ne-au crescut și care ne-au fost alături când aveam nevoie. Orașul nu are centre de zi pentru vârstnici. Clar că asta va fi prioritate zero. Tudorul, de exemplu, are nevoie de două astfel de centre unde ei să vină peste zi, să poată mânca, să beneficieze de serviciile unei asistențe medicale, să socializeze, să urmeze diferite cursuri, cum ar fi utilizarea internetului și tehnologiei moderne, de unde să se organizeze excursii pentru ei. Trebuie să ne implicăm în asigurarea de servicii de asistență la domiciliu. Să îi ajutăm pe cei care o fac deja, să poată servi tot mai mulți beneficiari și să înființăm altele noi.

Ne uitam prin gard la ce fac oamenii mari. «Cocoșul de Aur» a fost pentru mine un loc la care am visat mult timp”

- Aveți multe investiții în oraș, însă unele sunt mai cunoscute: blocurile de pe strada Livezeni, Hotelul H11 și Școala 4”, ambele de pe strada Horea și, bineînțeles, Cocoșul de Aur”. Care vă este cea mai dragă din aceste investiții?

- Prin prestația mea profesională am abordat domenii diferite.

Când mi-am imaginat, în 2007 - 2008, extinderea orașului, lărgirea teritorială, am cumpărat service-urile auto de la marginea orașului de atunci, loc pe care acum este un cartier modern. În Tudor, pe strada Livezeni. Am fost primul care a început extinderea orașului și am demonstrat cum se poate face dintr-o zonă industrială, nefolosită, o zonă de locuințe cu un standard luxos care adăpostește familii tinere, familii înalt calificate. Iată că putem trăi și în Târgu Mureș la standarde occidentale.

În centru, pe starda Horea 11, am cumpărat trei imobile care nu aveau valoare istorică, arhitecturală și estetică. Erau trei locuințe urâte. Prin ce am făcut am arătat cum trebuie intervenit într-o zonă istorică, cum se face o conversie din ceva inutil și urât într-o funcțiune utilă și integrată în stil care să dea valoare zonei, să păstreze aerul istoric, dar să funcționeze cu utilități moderne. Așa a apărut hotelul H11 de pe strada Horea.

Tot pe strada Horea, “Școala 4” a fost ambiția mea. Am fost elev al Școlii 4 până în clasa a 8-a. Acolo, în curtea școlii, am trăit primele clipe de libertate. Am căutat ani de zile să-i găsesc proprietarul. După 10 ani de căutări l-am găsit. Am cumpărat clădirea, am proiectat o școală după toate standardele moderne pentru studiu, îngrijire, securitate etc. Am executat lucrarea și am găsit pe cineva care o va administra. Acolo se va deschide o școală publică.

În legătură cu “Cocoșul de aur” trebuie să aveți în vedere că am copilărit acolo. Casa părinților mei este la 200 de metri distanță, pe Călărașilor. “Cocoșul de Aur” este locul unde am văzut prima dată, la alții, cum arată viața, cum arată bucuria, cum arată un om îndrăgostit, cum arată un ansamblu de muzicanți, cum miroase fumul de la grătare. Ca și copii, ne uitam, prin gard, la ce fac oamenii mari. “Cocoșul de Aur” a fost pentru mine un loc la care am visat mult timp. Ca dovadă că unele visuri devin realitate. Nu mi-am imaginat că va fi în proprietatea mea. Ani de zile l-am văzut părăsit, cum se degrada. La început nu am putut să intervin pentru că erau prea mari costurile. Am muncit la alte proiecte până într-o zi în care mi-am putut permite să îl cumpăr. Nu este o afacere rentabilă să cumperi monumente istorice. Costul reabilitării este foarte mare. Sunt manopere specifice. Nu sunt proiecte care să aducă profit. O faci din suflet, pentru un simbol. Am vrut ca renovarea “Cocoșului de Aur” să simbolizeze puterea noastră, a comunității, să arătăm că avem puterea de a ne recupera trecutul valoros, trecutul frumos.

Suntem mici ca suprafață, jumătate cât Alba Iulia. Este momentul ca Târgu Mureș să își extindă limitele administrative preluând localitățile limitrofe

- Ați spus în aparițiile de la diferite emisiuni că vreți să măriți suprafața Târgu Mureșului prin alipirea comunelor limitrofe. De ce și cum o veți face?

- Întotdeauna, ca om de afaceri din domeniul dezvoltării imobiliare, mă uit la suprafața de teren, să vedem ce putem face. Târgu Mureș are o problemă de limitare teritorială. Suntem mici ca suprafață ocupată. Suntem jumătate cât Alba Iulia și mai puțin de jumătate decât Sibiul. Este momentul, pentru prima dată, deși e târziu, ca Târgu Mureș să își extindă limitele administrative preluând localitățile limitrofe, lipite de oraș. Astăzi, acestea funcționează ca și cum ar fi din Târgu Mureș. Oamenii se duc și dorm acolo, vin aici la muncă, sau invers. Copiii vin în oraș la școală, folosim aceleași străzi, aceeași infrastructură. Prin alipiere, ar fi avantajul unei administrații puternice. Dacă am prelua aceste comune, am fi mult mai ofertanți pentru investitori, am avea altă adresabilitate. Am putea aspira, în scurt timp, să devenim oraș cu peste 200.000 de locuitori.

Asta se poate face în două moduri: prin reorganizare administrativă sau prin referendum. Eu nu voi aștepta până se decid cei din București dacă vor face sau nu reorganizare.

Sunt însă două mari temeri. Prima este legată de faptul că Târgu Mureș este ultra birocratic și cei din comunele din jur nu prea ar vrea să aibă de a face cu administrația de aici. Sunt perfect de acord și confirm acest lucru, ca om de afaceri și ca persoană fizică. Situația aceasta aș schimba-o rapid, însă, prin digitalizare. Prin digitalizare va dispărea și orice susiciune de corupție. Primăria trebuie să fie accesibilă de pe telefon.

A doua problema ar fi cea legată de suprataxare. Taxele și impozitele din comunele care vor fi alipite vor rămâne aceleași, la nivelul celor rurale. Așa cum se întâmplă astăzi cu satele aparținătoare unor municipii și orașe din județ. Un lucru perfect legal.

Începând de la Dedeman, Mobexpert, Altex, nu doar că îi cunosc, îmi sunt prieteni. Sunt vecin și prieten apropiat cu Ilie Năstase. Am o prietenie și o atracție deosebită de a-mi petrece timpul cu Mircea Dinescu

- Se știe că aveți relații la nivel înalt în lumea afacerilor din România. Cunoașteți oameni influenți. Veți ști să deschideți uși importante din București pentru a ajuta Târgu Mureșul?

- Una din problemele reale ale Târgu Mureșului este că nu a avut lideri de anvergură, reprezentativi, care să fie conectați la cercurile sociale de afaceri importante, influente din România. În ziua de astăzi, când aproape toate lucrurile se bazează pe simpatii, pe încredere, a rămâne deoparte, singur la tine acasă, înseamnă, practic, să fii scos din cărți la orice acțiune sau plan măreț. Ca om de afaceri și ca om care am umblat în cercurile oamenilor de afaceri mari din România, îi cunosc pe toți marii proprietari de afaceri români, începând de la Dedeman, Mobexpert, Altex, nu doar că îi cunosc. Îmi sunt prieteni. Și noi, dincolo de bani, suntem niște oameni simpli care avem aceleași plăceri ca toată lumea: să râdem, să bem un pahar de vin, să povestim sau să călătorim. La fel, am prieteni foarte buni în lume artistică și în lumea sportivă. Sunt vecin și prieten apropiat cu Ilie Năstase. Am o prietenie și o atracție deosebită de a-mi petrece timpul cu Mircea Dinescu. Au contat și aceste relații atunci când am luat decizia de a candida pentru funcția de primar. Aș putea să reprezint cu mult succes interesele și nevoile noastre. Aș putea, prin oamenii pe care îi cunosc, să creez mulți ambasadori, pe bază de simpatie. Am și discutat cu ei. Sunt convins că din funcția de primar, doar pe baza garanției că sunt eu acolo, a cuvântului meu din poziția de primar, aș putea să atrag, fără limită, investitori în Târgu Mureș. În România există foarte muți posibili investitori care nu au fost interesați de Târgu Mureș pentru că, prin aleșii săi, nu a prezentat încredere, garanție, atractivitate, predictibilitate, nimic. Una din cele mai mari schimbări pe care aș putea să o fac peste noapte ar fi aceea ca, în calitate de primar, să fiu considerat o ușă deschisă și o prietenie funcțională.

Interviu realizat de Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu