Explozie de cazuri de rujeolă în România. Expert: Populația trebuie să-și recapete încrederea în medici

Distribuie pe:

Experții atrag atenția că acoperirea vaccinală în țara noastră este în scădere continuă și consideră că trebuie refăcută încrederea populației în sistemul medical.

Potrivit celui mai recent raport al Institutului Național de Sănătate Publică, în perioada 1 ianuarie 2023 - 21 aprilie 2024, în România au fost notificate 13.113 cazuri confirmate cu rujeolă, din care 14 decese (4 în județul Brașov, 4 în București, 2 în Argeș, 2 în Giurgiu, câte unul în Mureș și Sibiu).

Al 14-lea deces a fost în județul Giurgiu, fiind raportat la o femeie de 34 de ani, cu antecedente necunoscute de vaccinare antirujeolică, având următoarele comorbidități: infecție HIV/SIDA clasa C3, tuberculoză pulmonară, hepatită cronică cu VHB, cașexie.

Rata de vaccinare scade îngrijorător

Expertul în sănătate publică Ioana Stăncel a precizat că trebuie atrasă din nou atenția asupra importanței vaccinării.

“Tocmai de aceea, în această săptămână a Regiunii Europene OMS dedicată vaccinării, cred că trebuie să atragem din nou atenția asupra beneficiilor vaccinării, necesității vaccinării și siguranței vaccinării pentru acele vaccinuri pentru care există schemă de vaccinare și cred că trebuie să subliniem că România este într-o situație favorabilă față de multe alte state. Programul național de vaccinare acoperă marea majoritate a vaccinurilor, acoperă toate vaccinurile care sunt benefice, necesare, atât serul propriu-zis, cât și administrarea prin medicii de familie”, a explicat expertul, la Medika TV.

Părinți vaccinați refuză vaccinarea pentru copiii lor

Ea a fost întrebată cum stă România la rata de acoperire vaccinală, având în vedere că la nivel internațional aceasta a scăzut de la 86% în 2019 la 81% în 2021.

“Ca rată de acoperire ne situăm un pic peste 80% din populația generală, dar trebuie să spunem că în 1990, România era unul dintre statele campioane ale vaccinării, aproape de 97%. Scăderea ratei de vaccinare este acel indicator care ne îngrijorează.

În populația generală avem din ce în ce mai multe persoane care refuză vaccinarea și ceea ce este din nou îngrijorător este că o parte din aceste persoane sunt cele care nu pot să decidă pentru sine.

Vorbim de situația copiilor pentru care părinții, deși provin din cohorte vaccinate care au beneficiat de protecția vaccinului în copilăria și viața lor adultă, sunt în situația de a refuza acest beneficiu pentru copii. Și acest lucru este îngrijorător, pentru că acești copii devin vector, devin sursă de virus, devin izvor pentru diverse focare și astfel ne putem afla în situația unei epidemii regionale, cum este situația epidemică rujeolică în România”, a mai spus Ioana Stăncel.

Trebuie reclădită încrederea în medici

La rândul său, președintele Comisiei Epidemiologice din cadrul Ministerului Sănătății și membru al Forumului Român Pro-Vaccinare, Doina Azoicăi, a afirmat că acoperirea vaccinală în țara noastră a scăzut din mai multe motive, iar unul dintre acestea este lipsa unei legături permanente între corpul medical și populație.

Azoicăi a subliniat că populația trebuie să își recapete încrederea în medici.

“Da, este un fenomen general, nu se referă doar la situația din România, însă situația din România este îngrijorătoare pentru că afectează populația noastră și ne preocupă foarte mult acest lucru.

Acoperirea vaccinală a scăzut din “n” motive. Și, din păcate, unul din motivele pe care poate reușim să-l atenuăm este necooperarea sau lipsa unei legături permanente între corpul medical și populație. Populația trebuie să-și recapete încrederea în sistemul de sănătate și punctual în medici, pentru că medicii nu învață atâta carte ca să facă rău, ci dimpotrivă, să aducă totuși soluții și să aducă echilibru în starea de sănătate a fiecărui individ.

Ceea ce nu se înțelege - și lucrul acesta pare incredibil pentru un popor generos în esență - este că vaccinarea nu este doar o acțiune individuală. Da, mă protejează pe mine. Și aici este un lucru foarte important și psihologii ar trebui să analizeze situația, pentru că este și un reflex de apărare pentru protejarea individuală, dar mai mult decât atât, vaccinarea realizează un echilibru în comunitate și o siguranță vizavi de răspândirea acestor boli transmisibile în populație”, a afirmat Doina Azoicăi, tot la Medika TV.

Ea a menționat că toate vaccinurile din programul național de imunizare sunt la o acoperire foarte mică.

“În principiu, toate vaccinurile care sunt în programul național de imunizare sunt la o rată foarte mică, la o acoperire foarte mică. Ele sunt vaccinuri moderne, sunt vaccinuri sigure și, spun cu toată responsabilitatea, sunt vaccinuri combinate, adică într-un singur preparat vaccinal realizăm imunizarea pentru mai multe boli, de exemplu, cel hexavalent pentru difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, haemophilus influenzae și hepatita B”, a mai spus Doina Azoicăi.

(Foto: Freepik)

Lasă un comentariu