Persoanele fizice pot de acum angaja și plăti legal personal pentru activități casnice

Distribuie pe:

Guvernul anunță o noutate pe piața muncii: persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activități casnice, grație unei noi platforme online.

Orice persoană de cel puțin 16 ani va putea să câștige bani în plus, pe această platformă de tip marketplace.

Operaționalizarea platformei reprezintă atingerea jalonului 397 din PNRR. Conceptul presupune achiziționarea unor tichete de pe platformă, cu care pot fi remunerate persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie.

Iar cei astfel plătiți beneficiază de drepturi pe care le au și angajații, pentru că tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate. Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie.

“Platforma accesibilă pe https://tichete.anofm.ro/ poate fi utilizată de prestatori (lucrători), de beneficiari casnici și de către angajatori și reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate, care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat.

Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună.

Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți”, arată Ministerul Muncii, într-un comunicat.

(Foto: depositphotos.com)

Lasă un comentariu