MARE VERSUS MUNTE

Distribuie pe:

Priveliștea pe care ne-o oferă o potecă de munte ne aduce calm și liniște, dar și marea are un efect puternic relaxant asupra psihicului. Până la urmă, destinația aleasă contează mai puțin, câtă vreme ne odihnim și ne simțim bine. Totuși, tu unde preferi să te relaxezi, la mare sau la munte?

Conform studiului CIPRA privind obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor, 45% dintre respondenți sunt mulțumiți de timpul petrecut pentru relaxare. Suntem diferiți și modul nostru de a ne relaxa este în acord cu personalitatea.

Expertul CIPRA, Diana Tache, spune că este foarte important pentru calitatea vieții noastre să nu neglijăm timpul liber și perioadele de concediu.

“Relaxarea este o necesitate pentru fiecare dintre noi, într-o lume competitivă și grăbită, axată pe a reuși, a realiza, a performa. Putem spune că este împotriva naturii noastre să nu dăm importanță relaxării, sau să încercăm prin diferite mijloace artificiale - cafea, subtanțe energizante - să contracarăm din exterior tendința naturală a psihicului și implicit a corpului nostru de a se relaxa”, explică Diana Tache.

Există mai multe tipologii

Unii preferă relaxarea activă, le place să viziteze locuri sau să facă drumeții, găsind destinațiile de la malul mării extrem de plictisitoare. Alții, în schimb, așteaptă concediul ca să ia o pauză de la orice activitate, iar marea le oferă tot ce-și doresc: puțină mișcare și multă relaxare! În funcție de așteptări și dorințe, ne setăm și locul ideal în care ne încărcăm bateriile.

Fascinația munților

Munții sunt maiestoși, ne transmit putere, stabilitate, protecție, echilibru, iar verdele pădurilor ne energizează. Mai mult, îmbinarea verdelui copacilor și pajiștilor cu albastru cerului au un impact extrem de benefic. Drumețiile, mișcarea susținută în natură stimulează creierul să secrete mai multe endorfine, aducând o stare de bine.

Sfaturi: Ia-ți echipamente corespunzătoare drumețiilor pe care vrei să le faci, verifică înainte de a pleca starea vremii și abordează numai traseele marcate, dar și pe cele care corespund condiției tale fizice. Chiar dacă un traseu este estimat la 4 ore, ia în calcul 6 ore, având în vedere opririle pentru pauze, fotografii sau pentru a admira frumusețea naturii.

Liniștea mării

Sunetul produs de o apă curgătoare sau de valurile care se sparg de mal are un efect benefic asupra stării de spirit, ba chiar meditativ, datorită ritmului. În plus, albastrul mării reduce stresul și calmează mintea.

Și asta nu e tot, marea ajută psihicul și prin ionii negativi din aer (o apă în mișcare produce ioni negativi), bogați în minerale, accelerează absorbția oxigenului, ceea ce susține echilibrarea nivelul de serotonină, hormonul responsabil de starea de bine. Și înotul contribuie la o mai mare secreție de endorfine, stimulează sistemul muscular și relaxează mintea. Iar pe timp de vară este o formă de mișcare la îndemână.

Sfaturi: Fă plajă doar până la ora 11 dimineața și după ora 16, pentru a beneficia de toate aceste daruri ale mării. Nivelul cel mai mare de aerosoli este dimineata devreme, la răsărit sau după lăsarea serii, așa că fă plimbări pe malul mării cât mai lungi.

Când nu știi ce să alegi...

“Un exercițiu pe care îl putem face este să pornim mai degrabă din interior, să ne gândim la relaxare și să închidem ochii aducând o imagine pe care o asociem cu relaxarea. Unde ne duce acel gând? Cum arată relaxarea din perspectiva noastră? Acel loc este răspunsul personal la întrebarea: unde ar fi recomandat să merg pentru a mă relaxa?”, ne sugerează psihoterapeutul Diana Tache.

Dacă-ți plac în egală măsură marea și muntele, poți să le alegi pe amândouă, în două sesiuni mai scurte. Efectul va fi cumulat și potențat! Fiecare destinație are frumusețea și beneficiile ei. Poate ți se va părea obositor pe moment, însă energia acumulată de la cer, pământ și mare o vei simți din plin mai târziu!

(Preluare https://cipra.ro/la-mare-sau-la-munte/)

Lasă un comentariu