Ample proteste, ieri, în fața Guvernului. Ciolacu anunță creșteri salariale!

Distribuie pe:

Angajații din Agențiile Județene pentru Protecția Mediului, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Arhivele Naționale ale României, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Sport și Tineret au organizat ieri, în Piața Victoriei, un miting de protest față de inechitățile și discriminările salariale existente în domeniile de activitate reprezentate.

Sindicaliștii acuză faptul că veniturile salariaților din aceste instituții sunt menținute deliberat la niveluri care nu reflectă complexitatea muncii sau care în anumite situații sunt chiar sub limita subzistenței: “Cu toate acestea, precum și în condițiile în care nu se fac încadrări corespunzătoare, angajatorii pretind performanță, impun muncă suplimentară și alocă constant extrasarcini, în schimb salariații au de respectat o serie de interdicții specifice profesiilor. Revendicăm - respectul cuvenit profesiilor noastre!” se precizează într-un comunicat al Federației Publisind, la care sunt afiliate sindicatele din care fac parte protestatarii.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a anunțat, ieri, la începutul ședinței de Guvern, majorarea cu 10%, în două tranșe, a salariilor unor categorii de bugetari: “Începem prin a rezolva unele inechități existente în rândul personalului bugetar. Aprobăm o majorare salarială cu 10% în două tranșe, iunie și septembrie, pentru mai multe categorii de salariați din administrația centrală și locală. Vorbim în special despre angajații din cultură, de la Registrul Comerțului, agențiile de mediu și funcționarii din primăriile sub 20 de mii de locuitori: Sunt zone rămase în urmă cu salarizarea față de restul bugetarilor și era corect să luăm o decizie în raport cu cât permit finanțele țării în acest an (...) Am văzut că există nemulțumiri față de această majorare, considerată prea mică. Chiar în Guvern sunt angajați care protestează, susținând că muncesc prea mult pentru 1.000 și ceva de euro pe lună! Cred că atât la Guvern, cât și la Parlament, și în alte zone ale administrației, atât centrale, cât și locale, putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple”.

Ședința de joi a Executivului a început la ora 11.00, iar, în același timp, angajați din Aparatul de lucru al Guvernului au declanșat un protest spontan, oprind activitatea și ieșind să protesteze în Piața Victoriei față de nivelul de salarizare.

Lasă un comentariu