“Frumusețea va salva lumea” Un eveniment cultural de excepție la UMFST “G.E. Palade” din Târgu Mureș

Distribuie pe:

Centrul de Cercetări Filologice, Istorice și Culturale, Facultatea de Științe și Litere “Petru Maior” și Școala Doctorală de Litere, Științe Umaniste și Aplicate a organizat joi, 23 mai, la Biblioteca de Științe și Litere din cadrul UMFST “G.E. Palade” din Târgu Mureș, conferința “Frumusețea va salva lumea”, urmată de lecturi publice. Evenimentul cultural i-a avut ca protagoniști pe doi prestigioși scriitori contemporani, Aura Christi și Balázs F. Attila, care au purtat un dialog cu publicul cititor.

Aura Christi (n. 12 ianuarie 1967, Chișinău) este poet, romancier și eseist român. Poemele sale au fost traduse și publicate în Germania, Franța, Belgia, Italia, Suedia, Federația Rusă, S.U.A., Bulgaria, Albania, China ș.a. Tema recurentă a cărților sale este exilul geografic și încercarea de a-și afla o patrie în poezie. Scriitoarea a publicat în țară și în străinătate 60 de cărți și a întreprins turnee, recitaluri publice și conferințe ca invitat la festivaluri, simpozioane, saloane de carte, congrese în Israel, Grecia, Republica Moldova, Republica Populară Chineză, Federația Rusă, Italia, Spania, Republica Macedonia, Bulgaria, Franța, Germania ș.a. Este redactor-șef al revistei Contemporanul. Ideea europeană, care apare sub egida Academiei Române. Membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. A primit peste 20 de premii și distincții în România și în străinătate, între care Premiul pentru poezie al Academiei Române, 1996, Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor și al Editurii Vinea, 1997 etc.

Balázs F. Attila (n. 15 ianuarie 1954, Târgu Mureș) este un poet, prozator, redactor, editor și traducător. Este directorul editurii AB ART din Budapesta. A publicat 36 de cărți în 15 țări. A tradus 35 de cărți din limbile română, spaniolă, portugheză etc. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, din Ungaria, din Slovacia, al PEN Clubului maghiar, al Academiei Europene de Știință și Artă din Paris. Membru de onoare al Academiei de Știință și Artă din Chișinău. Numeroase premii: Marele Premiu Lucian Blaga (2011), Marele premiu Opera Omnia “Tudor Arghezi” (2014), Honorary Degree of Doctor of Literature, Suiyang, China, 2018, Award World English Writer's Union, India, 2019, Premiul Lukijan Mušicki, Belgrad, 2019, International prize Dardanica, Brussel / Prishtina, 2019, Premiul pentru poezie a AESAL, 2020.

La conferință și la lecturile publice au participat membri ai comunității academice, studenți, cititori, iubitori ai literaturii care au avut posibilitatea de a descoperi, prin intermediul celor doi scriitori, modul tulburător în care frumosul locuiește în fiecare dintre noi.

Prof. univ. dr. IULIAN BOLDEA

Lasă un comentariu