Zelenski cere Vestului să-i permită să atace teritoriul rus cu armament occidental

Distribuie pe:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut țărilor occidentale să trimită țării sale ajutor militar care să-i permită Ucrainei să atace infrastructuri situate în interiorul Federației Ruse, infrastructuri cu care armata rusă lovește teritoriul ucrainean, informează vineri EFE, transmite Agerpres.

În discursul său către națiune din noaptea de joi spre vineri, Zelenski a condamnat atacurile ruse de joi cu rachete și bombe aeriene dirijate împotriva regiunii de graniță Harkov, în care și-au pierdut viața șapte 7 civili și care au fost lansate de pe teritoriul rus, acuzând deficitul de apărare antiaeriană de care suferă Ucraina și interdicția impusă Kievului de majoritatea aliaților, care nu permit Ucrainei să lovească teritoriul inamic cu arme occidentale.

Atacuri precum cel de joi sunt posibile doar “pentru că Ucraina are încă restricții pentru a se apăra”, a avertizat Zelenski, care și-a exprimat regretul că armata sa nu poate “distruge lansatoarele de rachete” cu care Moscova atacă Ucraina de pe teritoriul rus din cauza acestor restricții și a lipsei rachetelor cu rază lungă de acțiune.

Statele Unite, Franța și Regatul Unit au trimis Ucrainei un număr limitat de rachete cu rază lungă de acțiune pe care Kievul le folosește cu succes pentru a distruge ținte militare rusești în teritoriile ucrainene ocupate de ruși.

Însă majoritatea aliaților Ucrainei au interzis până acum acestei țări să folosească armele pe care le trimit pentru a lovi în interiorul Federației Ruse de teama unor eventuale represalii directe din partea Moscovei.

Regatul Unit a anunțat recent că va permite Ucrainei să lovească teritoriul inamic cu arme de proveniență britanică. În schimb, Statele Unite, Franța și majoritatea aliaților Ucrainei nu și-au schimbat oficial politica privind utilizarea de către Kiev a echipamentelor lor militare.

“Toate țările (din lume) ar percepe restricțiile în lupta împotriva terorii ca fiind greșite și nedrepte”, a insistat Zelenski în discursul său. “Protejarea vieții trebuie să se bazeze pe toate instrumentele necesare pentru a învinge, într-adevăr, teroriștii”, a adăugat șeful statului ucrainean, făcând referire la Rusia și cerând mai multă “hotărâre” din partea liderilor străini.

SUA pregătesc un pachet de armament în valoare de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina

Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include obuze de artilerie de 155 mm, muniție aeriană de precizie și vehicule terestre, au declarat, joi, trei oficiali americani pentru Reuters, transmite News.ro.

Forțele Moscovei au bombardat luni de zile orașul Harkov din nord-estul țării și au lansat un asalt terestru în nordul regiunii înconjurătoare la 10 mai, ofensivă despre care Kievul spune că a blocat-o deocamdată pe două linii de atac.

Pachetul include în principal muniții, dar și vehicule concepute pentru a recupera tancurile dezactivate și alte echipamente grele de pe câmpul de luptă, un semn că SUA se așteaptă ca atacurile și pierderile de echipamente să continue.

Ajutorul în armament va recurge la prerogativa prezidențială de retragere, care îl autorizează pe președinte să transfere articole și servicii din stocurile americane fără aprobarea specifică a Congresului în timpul unei situații de urgență.

Atunci când a aprobat un pachet suplimentar de ajutor de 95 de miliarde de dolari, destinat cu precădere Ucrainei, Israelului și Taiwanului, Congresul a autorizat diverse forme de ajutor pentru Ucraina în valoare de 60,8 miliarde de dolari, inclusiv articole din cadrul autorității prezidențiale de retragere a fondurilor în valoare de 8 miliarde de dolari.

Analiștii militari se așteptau la o creștere a portofoliului de comenzi al RTX, alături de alte companii importante care primesc contracte guvernamentale, precum Lockheed Martin, General Dynamics și Northrop Grumman, în urma adoptării legii suplimentare de cheltuieli.

Lasă un comentariu