„Aderarea mai poate aștepta": Chișinăul s-ar putea să nu depună în 2015 cererea de aderare la UE (Marian Lupu)

Distribuie pe:

Republica Moldova ar putea să renunțe la ideea de a depune în 2015 cererea de aderare la Uniunea Europeană, a lăsat să se înțeleagă liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, după alianța făcută săptămâna trecută cu Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), potrivit Jurnal.md.

Într-o declarație de presă, făcută la sfârșitul săptămânii trecute, citată masiv de presa din Chișinău și de la Moscova, Marian Lupu și-a declarat convingerea că, în cazul în care ar fi depusă, o astfel de cerere va fi respinsă de UE.

Unii experți subscriu afirmațiilor sale, indicând că reformele promise de Chișinău au rămas pe hârtie, corupția a atins cote greu de imaginat, iar Banca de Economii a fost pusă pe butuci.

Promisiunea de a depune în acest an cererea de aderare a țării la Uniunea Europeană a fost una electorală, spun mai mulți analiști politici, care nu exclud că noua coaliție de guvernământ va renunța la acest demers, deoarece nu a fost realizată nici una dintre reformele asumate atât în fața alegătorilor, cât și în fața oficialilor europeni, iar șansele ca noua guvernare să implementeze reformele asumate sunt minime, punctează experții citați de Jurnal.md.

Președintele Nicolae Timofti și premierul în exercițiu Iurie Leancă declarau în vară că, în a doua jumătate a anului 2015, Republica Moldova va depune cerere de aderare la UE.

Oficiali ai președinției de la Chișinău nu au răspuns la telefoanele Jurnal.md pentru a comenta declarația liderului PD. În schimb, premierul în exercițiu, Iurie Leancă, a transmis prin purtătorul său de cuvânt că decizia de a depune sau nu cererea de aderare va fi adoptată de viitorul guvern.

 

Lasă un comentariu