Mister total: COPIII DIN ROMÂNIA SUNT CEI MAI FERICIȚI DIN LUME!

Distribuie pe:

Rezultatele unui studiu privind starea de fericire a copiilor, realizat de cercetători din Germania, Israel, Anglia și Spania, în anii 2013 și 2014, arată că cei mai mulțumiți copii din lume sunt cei care trăiesc în România, urmați de cei din Turcia și Columbia, în timp ce sud-coreenii și sud-africanii sunt cei mai nefericiți.

Participanții la studiu, copii cu vârste de 10 - 12 ani, au fost chestionați în privința mai multor aspecte din viața lor: familia, timpul petrecut acasă, prieteniile, școala, banii sau bunurile materiale. Astfel, s-au constatat diferențe mari în percepția copiilor față de viața lor. Copiii din nordul Europei sunt cei mai nemulțumiți de cum arată și au cea mai mică încredere în ei înșiși. Fetele, îndeosebi, au probleme legate de aspectul lor fizic, pe când tinerii africani sunt cei mai mulțumiți de viața lor școlară.

Cercetătorii au menționat și mari diferențe în privința informării despre drepturile copilului. 77% dintre copiii norvegieni spun că își cunosc drepturile, față de numai 36% în Anglia. Pe de altă parte, autorii studiului au mai constatat că, în funcție de țara în care locuiesc, copiii își petrec timpul foarte diferit. Dacă în Polonia și Estonia petrec mult timp făcându-și temele, în Norvegia și Israel ei fac cel mai mult sport. Copiii sud-coreeni trăiesc în general într-un confort material ridicat, însă sunt profund nemulțumiți de presiunea școlară la care sunt supuși.

În ceea ce privește clasarea copiilor din România pe primul loc în topul fericirii, cercetătorii nu își explică de ce se întâmplă acest lucru, în condițiile în care adulții din țara noastră sunt printre cei mai nefericiți oameni din clasamentul internațional.

„Este un mister și pentru noi de ce copiii din România cu vârsta între 10 și 12 au ieșit atât de bine comparativ cu toate celelalte țări. Copiii români au declarat că, în timpul liber, stau cu familia, dar nu neapărat și cu prietenii, se uită la televizor, dar mai puțin decât cei din Estonia, Norvegia, Anglia, Polonia ori Israel, folosesc calculatorul, dar numai jumătate dintre ei, iar cei mai mulți fac sport. Aproape două treimi ajută în mod curent la treburile casei, iar o treime au grijă de frații mai mici în fiecare zi. Un procent de peste 40% spun că citesc în timpul liber ca să se distreze.

Alte studii asupra unor copii de 13 - 15 ani din România nu au dat rezultate atât de bune. Probabil, cu cât românii înaintează în vârstă cu atât devin mai nefericiți. Oricum, bunăstarea pare să nu fie o garanție pentru fericirea copiilor din lume", concluzionează cercetătorii.

Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 53.000 de copii, cu vârste cuprinse între de 10 și 12 ani.

 

Lasă un comentariu