STRÂNGEREA DE MÂNĂ - INDICIU ÎN DEPISTAREA UNOR BOLI GRAVE

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Universitatea McMaster din Hamilton, citați de descopera.ro, susțin că o strângere slabă de mână poate indica un risc ridicat de moarte prematură, de apariție a unui atac de cord, accident vascular cerebral, cancer sau diabet.

„Forța de strângere a mâinii ar putea fi un test ușor și ieftin pentru evaluarea riscurilor de deces și a bolilor cardiovasculare. În cadrul cercetării noastre epidemiologice, au participat peste 140.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani, din 17 țări, printre care Canada, Suedia, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Iran, Bangladesh, India, Pakistan și Zimbabwe.

Forța strângerii de mână a fost măsurată cu un aparat special, numit dinamometrul de mână. Pe timpul celor patru ani cât au fost ținuți sub observație participanții la studiu, am analizat legătura dintre forța mâinii și sănătatea oamenilor în ceea ce privește apariția unor boli ca diabetul, cancerul, boli cardiovasculare sau decese premature.

Rezultatele au arătat o corelație destul de semnificativă între slăbiciunea strângerii mâinii și riscul de deces din cauza oricărei boli dintre cele menționate. Pierderea cu 5 kilograme a forței de strângere a mâinii este asociată cu o creștere de 7% a riscului de criză cardiacă și de 9% a riscului de a suferi un accident vascular cerebral. Riscul de a muri de o boală cardiovasculară sau noncardiovasculară, cum ar fi cancerul, crește cu câte 17% cu fiecare strângere mai slabă.

S-a dovedit că testul forței de strângere a mâinii este un indice mai fiabil decât presiunea arterială sistolică pentru prezicerea morții premature.

Corelația funcționează chiar și după luarea în considerare a factorilor de risc clasici, precum vârsta, fumatul sau consumul de alcool", explică specialiștii canadieni.

Lasă un comentariu