IUNIE - PERIOADĂ FAVORABILĂ BOLILOR ŞI DĂUNĂTORILOR LA PLANTELE AGRICOLE

Distribuie pe:

Interlocutor: dr.ing. Mihai Tomşa - preşedintele de onoare al Societăţii de Protecţia Plantelor

- Domnule inginer, lunile de vară, iunie şi iulie, sunt favorabile dezvoltării atacului de boli şi dăunători la culturile agricole, ce măsuri de protecţie recomandaţi?

- Marea majoritate a soiurilor de plante agricole cultivate de mare productivitate sunt mai sensibile la atacul agenţilor patogeni şi al dăunătorilor, fapt ce impune executarea unor măsuri de protecţie. În practica agricolă sunt cunoscute două categorii: măsuri agrotehnice şi măsuri chimice de protecţie. Măsurile agrotehnice presupun cultivarea de soiuri rezistente; plantele de cultură să aibă asigurată lumina solară, să fie aerisite; picăturile de apă să rămână cât mai puţin timp pe frunză; culturile să fie libere de buruieni; să fie aplicată o nutriţie echilibrată, bogată în fosfor, potasiu şi microelemente. Pentru micii gospodari recomandăm fertilizarea cu gunoi de grajd, cenuşă de lemn-2000-3000 kg/ha, coji de ouă sfărâmate cât mai mărunt. Este recomandabil să se utilizeze şi îngrăşământul foliar, folosit cu succes în ultimii ani.

Măsurile chimice pot avea o eficacitate maximă dacă protejează plantele, aerul şi mediul înconjurător. Tratamentele fitosanitate chimice trebuie executate cu foarte multă atenţie şi respectarea cu sfinţenie a unui minim de reguli. Acestea se rezumă la rezolvarea celor cinci deziderate: ce tratăm, cum tratăm,cu ce tratăm, când tratăm şi unde aplicăm produsul? În această perioadă cele mai frecvente boli sunt mana, făinarea, ciuruirea, alternaria, rapănul, iar la dăunători păduchii de frunze, acarienii, viermii fructelor.

- Important pentru micul fermier, cât şi pentru specialistul agricol este şi modul de executare a tratamentului.

- Sunt tratamente preventive împotriva manei, rapănului, la viţa de vie, pomi fructiferi, la legume, cu Zeamă Bordolează, Dithane, Merpan, Folpan. Când s-a produs infecţia se intervien cu produse sistemice Sistane, Topsin, Curzate, Score etc. Dăunătorii se combat, de regulă, când observăm apariţia pe părţile plantei a păduchilor, puricilor de plantă, acarienilor sau zborul maxim al fluturilor, observat cu ajutorul capcanelor cu feromoni. Tratamentele trebuie aplicate cu aparate care fac o pulverizare fină, acoperind uniform suprafaţa frunzei. Soluţia mu trebuie să se prelungească pe frunză.

- În ce moment al zilei sunt recomandate tratamentele fitosanitare?

- Ţin să specific, că acele Buletine de avertizare publicate în presa locală sunt absolut necesare pentru efectuarea în condiţii optime a tratamentelor fitosanitare Referitor la perioada în care se fac tratamentele trebuie să se aibă în vedre temperatura aerului, să fie sub 22 grade C, vântul să fie sun 5 m/ secundă. În luna iunie, perioada optimă este dimineaţa până la ora 9 şi seara după ora 19. Soluţia se aplică pe toată suprafaţa plantei, pe partea inferioară a frunzei. O atenţie deosebită se acordă şi calităţii apei, să nu fie cu reacţie bazică, ci uşor acidă sau neutră. În ultima perioadă au apărut produse care corectează ph-ul apei. Aparatele cu care se fac tratamentele să fie verificate, cu diuzele calibrate, la presiunea indicată. Obligatoriu se vor respecta regulile de protecţia muncii şi a mediului înconjurător. După tratament se vor spăla cu apă curată aparatele de stropit, iar apa rezultată nu se va arunca în apă curgătoare.

- Mai anii trecuţi S.C. Fitocom Târgu-Mureş acorda consultaţii fitosanitare gratuite. Mai este valabil acest obicei?

- Specialiştii de la S.C. Fitocom SRM acordă şi în acest an consultaţii gratuite, de regulă dimineaţa. Cei interesaţi trebuie să vină cu frunze sau fragmente din planta atacată pentru a fi examinate în vederea stabilirii tratamentului.

Lasă un comentariu