ALEGERI PREZIDENȚIALE ÎN REPUBLICA MOLDOVA: MAIA SANDU A CÂȘTIGAT PRIMUL TUR

Distribuie pe:

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat finalizarea procesului de centralizare a voturilor de la alegerile prezidențiale, în toate cele 2.143 de secții de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, dar și în cele 139 de secții de votare din străinătate.

Președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că rezultatele sunt preliminare, ele urmând a deveni definitive după centralizarea la sediul comisiei a tuturor documentelor electorale în original.

Potrivit datelor CEC, după centralizarea voturilor de pe teritoriul Republicii Moldova, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, ea fiind votată de 487.635 alegători, ceea ce reprezintă 36,16% din totalul celor 1.348.707 voturi valabil exprimate.

Pe locul al doilea s-a situat actualul președinte al țării, socialistul Igor Dodon, cu 439.866 voturi (32,61%), urmat de Renato Usatîi (Partidul Politic “Partidul Nostru”), cu 16,90%, Violeta Ivanov (Partidul Politic “Șor”), cu 6,49%, Andrei Năstase (Partidul Politic “Platforma Demnitate și Adevăr”), cu 3,26%, Octavian Țîcu (Partidul Politic “Partidul Unității Naționale”), cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), cu 1,37%, și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) 1,20%.

De asemenea, candidatul PAS s-a impus detașat în diasporă, obținând 70,12% din voturi, în timp ce Igor Dodon s-a clasat abia al treilea cu 3,65% din voturi. Pe poziția a doua s-a situat candidatul Renato Usatîi (Partidul Politic “Partidul Nostru”), cu 17,25%.

Pentru că niciunul dintre candidați nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu și Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat în 15 noiembrie.

La alegerile din Republica Moldova, rata de participare la vot a fost de 42,76%, informează Agerpres.

 

Lasă un comentariu