Sega: „Namaste - Un roman de aventuri spirituale în Nepal", ediţie specială reeditată!

Distribuie pe:

Cumpăraţi cartea de memorii, jurnale şi călătorii de la editura Humanitas, pentru a-i ajuta pe cei loviţi de cutremur!

Veţi citi în curând interviul pe care mi l-a acordat autorul, la „Bookfest". Până atunci, vă familiarizez puţin cu acest fel de a fi, oriental, pe care l-am descoperit şi eu timp de un an într-un ashram şi pot spune că a fost una din cele mai fericite perioade, cu foarte mult efort fizic şi meditaţie. Dar ţin să subliniez că Sega nu are nicio legătură cu organizaţia din care am făcut parte, pentru a nu se crea confuzii, a descoperit adevăratul Orient, India, pe propria piele, nu... imitaţii şi asocieri fără sens între buddhism şi creştinism, cum mi-a spus şi el, după o singură şedinţă la care a participat la controversata organizaţie de Yoga din România, mai mult din cauza legendelor decât a realităţii pe care o conţine - sport ca la armată! - organizaţie pe cale de desfiinţare, din cauza înţelegerii denaturate a noţiunilor - cel puţin la filiala din judeţul Mureş! Sega a spus că nu a practicat niciodată yoga ca sport, doar meditaţie.

„După cele trei luni petrecute în ashramul lui Osho din Pune, Sega îşi ia zborul spre Himalaya şi aterizează la Kathmandu, fără să-şi fi propus să cucerească Everestul ori să-l întâlnească pe Yeti, ci să-şi prelungească viza pentru India, să urmeze un curs de Vipassana în izolare şi să facă o vizită la Lumbini, unde s-a născut Siddharta Gautama, cel care a devenit Buddha. Ca să-şi încerce puterile, Sega nu recurge la rezervări prin internet şi nici la ghiduri turistice sau persoane de contact, lăsându-se cu totul la voia întâmplării... din Thamel şi până la Kapilavastu, palatul prinţului Siddharta, din Centrul Dharmashringa, unde meditează zece zile în izolare. Sega are parte de tot felul de peripeţii care îl schimbă pentru totdeauna, revelându-i sensuri din ce în ce mai adânci ale salutului Namaste şi „îndepărtându-l de toate ca să-l aducă mai aproape de sine însuşi". „Sacru" e lăcaşul din tine, unde sălăşluieşte universul întreg. Din iubire, înţelepciune şi pace e locul acela. Când şi tu, şi eu suntem acolo, amândoi suntem unul... Îl salut pe Buddha din tine, Namaste."

Citesc cu luare-aminte Codul de disciplină. Vipassana este o tehnică străveche de meditaţie indiană, pierdută în negura timpului şi redescoperită de Gsutama Buddha acum 2.500 de ani. Vipassana înseamnă „a vedea lucrurile aşa cum sunt în realitate" şi reprezintă un proces de autopurificare prin introspecţie, practicantul urmând să dobândească prin experienţă directă adevărul universal al impermanenţei, a suferinţei şi stării fără ego. Dhamma, calea ce duce spre aceasta, constituie remediul universal, neavând nimic de-a face cu vreo religie instituţionalizată sau sectară şi putând fi practicată de oricine, oriunde, oricând. Ce este Vipassana - o tehnică de eliminare a suferinţei, o metodă de purificare a minţii, permiţând practicantului să înfrunte problemele şi tensiunile vieţii într-un mod calm, echilibrat, o formă de artă, arta de a trăi, contribuind la dezvoltarea societăţii. Ţelurile spirituale înalte ale meditaţiei Vipassana sunt sila - conduita morală - baza pentru samadhi - concentrarea minţii - purificarea dobândindu-se prin panna - înţelepciunea introspecţiei. Dhamma e calea către Buddha. Calitatea de a fi Buddha e refugiul. Vipassana înseamnă a vedea realitatea aşa cum e, fără idei preconcepute. Voi reveni asupra subiectului cărţii, dar mai ales autorului, Octavian Segărceanu - Sega !

 

Lasă un comentariu