Pensii speciale pentru personalul auxiliar al instanţelor şi al parchetelor!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 408, din 10 iunie 2015, a fost publicată Legea nr. 30/2015 pentru completarea Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, prin care se instituie pensia de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea.

Conform actului normativ, grefierii, grefierii statisticieni, grefierii documentarişti, grefierii arhivari, grefierii registratori şi specialiştii IT, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.

În cazul personalului cu o vechime în specialitate între 20 şi 25 de ani, cuantumul pensiei este micşorat cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală în specialitate, iar pentru fiecare an care depăşeşte vechimea în specialitate, la cuantumul pensiei se adaugă 1% din baza de calcul, fără a o putea depăşi.

Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabileşte şi pensia pentru limită de vârstă din sistemul public, potrivit legislaţiei în vigoare privind sistemul de pensii publice. În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform noii legi este mai mic decât cel al pensiei din sistemul de pensii publice se acordă cuantumul cel mai avantajos.

Soţul supravieţuitor, copiii minori, precum şi copiii majori până la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani, ai personalului de specialitate men?ionat beneficiază de pensie de urmaş în condiţiile prevăzute de legislaţia privind sistemul de pensii publice, calculată din pensia de serviciu aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul susţinătorul la data decesului.

De prevederile legii, beneficiază şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea, al fostelor notariate de stat, precum şi al fostelor arbitraje de stat sau departamentale şi care, la data intrării în vigoare a legii, beneficiază de o categorie de pensie din sistemul public de pensii. De asemenea, beneficiază de pensie specială şi executorii judecătoreşti, pensionaţi anterior intrării în vigoare a Legii nr. 188/2000 privind executorii judecătoreşti, cu o vechime în funcţie de cel puţin 20 de ani.

Noua lege intră în vigoare la 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, dată până la care vor fi elaborate normele metodologice de aplicare.

Lasă un comentariu