Stimate Domnule Lazăr Lădariu,

Distribuie pe:

Alăturat vă trimit solicitarea adresată executivului la ultima şedinţă a CJ.

Vă aduc la cunoştinţă totodată că la sfârşitul săptămânii trecute a avut loc la Tg.-Mureş o mică catastrofă ecologică, adică, datorită manevrelor greşite ale personalului de la Direcţia Apelor, care au deschis brusc porţile barajului, nămolul depus în albie (sursa: deversarea ilegală de la staţiile de sortare de pe malul Mureşului) a omorât mii de peşti, care pluteau pe apă câteva zile!

În loc să fie luate măsurile legale, adică repopularea cu peşti a zonei şi tragerea la răspundere a celor în culpă, Direcţia Apelor,

prin purtătorul de cuvânt, precum şi unii din proprietarii de balastiere au afirmat că ABA nu aprobă autorizaţii de exploatare de ani buni din albia râului, iar impactul a fost minimalizat, precum era de aşteptat.

Cunoaştem acest lucru, doar că nu despre exploatările din albie este vorba! Este vorba despre deversările ilegale de suspensii provenite de la staţiile de sortare (amintite în demersul subsemnatului), cu consecinţele de rigoare, despre care de altfel oricine se poate convinge.

Este o nouă dezinformare a opiniei publice, care consider că trebuie corectată.

 

Către Consiliul Judeţean Mureş

Subsemnatul dr. Pokorny László, consilier judeţean, cu respect mă adresez conducerii CJ cu următoarea CERERE:

Vă rugăm ca, în temeiul Legii nr. 215/2001, art. 91, alin. 5, lit. a, pct. 9, prin Direcţia Amenajare Teritoriu şi Urbanism din cadrul CJ, să se solicite balastierelor, care-şi desfăşoară activitatea pe malurile râului Mureş, să pună la dispoziţia consilierilor judeţeni, în termen legal, următoarele documente;

- autorizaţia de funcţionare,

- studiul de impact asupra mediului,

- certificatul de mediu,

- stadiul colmatării lacurilor de sedimentare,

- stadiul lucrărilor de reabilitare a mediului.

De asemenea, vă rugăm să se solicite Gărzii de Mediu şi Direcţiei Apelor (ABA) Mureş, numărul şi rezultatul controalelor efectuate în anul 2014 şi semestrul I din 2015 la aceste staţii de sortare a balastului.

Cererea noastră se justifică prin faptul că în pofida intervenţiilor repetate, apa râului Mureş, indiferent de volumul precipitaţiilor, prezintă o turbulenţă mărită în zona Glodeni - Luduş, cu impact negativ evident asupra calităţii apei potabile, a florei şi faunei acvatice din zonă.

 

Lasă un comentariu