OUG PRIVIND FONDURILE EUROPENE - RETRASE...

Distribuie pe:

Vicepremierul interimar Raluca Turcan a declarat, joi, că din cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate în ultima ședință înainte de demiterea Guvernului, 18 au fost publicate în Monitorul Oficial și mai sunt încă două care așteaptă publicarea, menționând că ordonanțele care se referă la fondurile europene au fost retrase pentru a nu lăsa Comisiei Europene nici cea mai mică suspiciune că acestea ar avea “ceva slăbiciuni”.

“Din cele 25 de ordonanțe de urgență, dacă nu mă înșel, mai există două care trebuie publicate. Deci, au fost publicate 18 și încă două așteaptă”, a precizat Turcan la Digi24.

Potrivit acesteia, au existat două motive pentru retragerea de la publicare a ordonanțelor de urgență referitoare la fondurile europene.

“Două au fost motivele care au stat la baza deciziei premierului de a nu mai publica aceste ordonanțe în Monitorul Oficial. (...) Pe fonduri europene au fost niște ordonanțe extrem de importante, care creau arhitectura instituțională pentru folosirea fondurilor europene în următorul exercițiu financiar, astfel încât la 1 ianuarie 2021 să putem intra deja cu proiecte pregătite pentru a valorifica fiecare euro pus la dispoziție de Comisia Europeană. Aceste ordonanțe au fost adoptate (...) cu rezerva însușirii tuturor avizelor de la Comisia juridică și de la Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor. La avizul de la Ministerul Justiției existau niște prevederi pentru aceste ordonanțe care ar fi trebuit să conducă la alte ordonanțe de urgență, ceea ce un guvern demis nu mai poate face și atunci, soluția ca să nu ajungem la un blocaj în aplicarea acestor ordonanțe de urgență va fi ceea ce se poate face prin hotărâre de guvern sau ordin de ministru, să mergem în continuare cu Guvernul interimar și să intrăm în Parlament cu un proiect de lege inițiat de către Partidul Național Liberal care să reglementeze toate aspectele”, a explicat Turcan.

Ea a adăugat că Guvernul Orban nu a dorit să lase Comisiei Europene “nici cea mai mică suspiciune” că ordonanțele ar avea “ceva slăbiciuni”.

“Al doilea motiv care a stat la baza acestei decizii de a nu le publica a fost acela că s-a creat acest context negativ care dăunează foarte mult credibilității României în raport cu Comisia Europeană, iar Guvernul Orban a fost mult prea serios în toate negocierile pe care le-a avut cu Comisia Europeană pentru a lăsa și cea mai mică suspiciune cum că aceste ordonanțe de urgență ar avea ceva slăbiciuni. În consecință, am transmis Comisiei Europene faptul că vom intra cu un proiect de lege pentru a nu exista nici cea mai mică suspiciune și care să fie finalizat în dezbatere parlamentară, sper eu în procedură de urgență, făcând apel la responsabilitatea în fața partenerilor externi, finanțatori, în momentul de față, ai României prin fondurile europene și ce putem să facem să intrăm cu măsuri directe de execuție prin hotărâre de guvern sau ordin de ministru”, a mai spus Raluca Turcan.

 

Lasă un comentariu