Simpozion „Cornel Regman" și lansare de carte la Daneș

Distribuie pe:

La Școala Gimnazială „Cornel Regman" din Daneș, într-un cadru festiv, a avut loc un simpozion dedicat regretatului scriitor și critic literar, manifestare intitulată „Cornel Regman în actualitate", precum și lansarea cărții Note și zile de prof. dr. Iosif Marius - dascăl de limba engleză în cadrul gimnaziului de la Daneș. Invitați: prof. univ. dr. Dorin Ștefănescu, prof. Ion Neagoșși scriitoarea Mariana Gorczyca , aflată în fruntea unui grup de elevi ai Colegiului Național „Mircea Eliade" din Sighișoara.

La început de program, elevii din Daneș, constituiți în grupul intitulat „Florile Daneșului" (printre care se numără Monica Pușcaș, Cosmina Oneț, Katrina Klush) au prezentat un montaj despre viața și realizările pe tărâm literar ale cărturarului Cornel Regman (1919-1999), originar din comuna Daneș, unde a fost și înmormântat, conform dorinței sale. Memorabile (și actuale) rămân cuvintele marelui om de litere, pe nedrept marginalizat și eliminat din viața culturală a epocii sale: „Trăim vremuri în care cărțile nu se mai citesc, în care valorile perene par a fi lăsate, cu totul înlocuite cu valorile de consum, iar locul unor preocupări meditative asupra condiției umane și naționale e luat de priceperi legate doar de necesitățile practice ale momentului". Evocând personalitatea celui omagiat, Marius Iosif observa că distinsul cărturar, ca și toți intelectualii care au reușit să supraviețuiască valului devastator al pervertirii, păstrează neștirbite valorile autentice ale literaturii, dar și pe cele morale.

În ce de a doua parte a întâlnirii, despre cartea lui Marius Iosif,  Note și zile, au vorbit prof. univ. dr. Dorin Ștefănescu și prof. Ion Neagoș. Volumul cuprinde mai multe „registre retorice fără o implicare a unei ierarhizări a acestora, ele practic se întrepătrund, alternând, pe tot parcursul, fiind, până la urmă, un jurnal al scriitorului, cu notații impersonale ale cotidianului, în mare parte șterse de uzura vremii, din nevoia, cum spune Marius Iosif, «de a nota imagini și gânduri din călătoria ce ne-a fost dată - viața noastră»" . Autorul propune întoarcerea la sine, contemplația, bucuria simplă și imediată, în inexorabila trecere a lumii: „mă plimb prin această vară în care toate sunt la locul lor - frunze, flori, fructe - ca printr-o trecut-viitoare vară, vara ce avea să vină anul trecut". Cartea ne îndeamnă să ne bucurăm de frumusețea acestei lumi, să trăim în prezent, să ieșim din fuga oribilă și inutilă a vieții de fiecare zi, de a ne recâștiga liniștea sufletească, de a ne bucura de „VIAȚA ÎNSĂȘI, AȘA CUM ESTE".

 

Lasă un comentariu