REUNIUNE pe teme de sănătate, la Târgu-Mureș

Distribuie pe:

 În contextul recentelor evenimente tragice din România (incendiul de la Clubul Colectiv) și al dezbaterilor legate de infecțiile intraspitalicești, prioritatea numărul unu, în materie de sănătate, a Guvernului Cioloș trebuie să fie construirea de spitale noi, care să facă față unor situații de criză și unor traume colective.

Afirmația a fost făcută de europarlamentarul Cristian Bușoi, prezent la Târgu-Mureș, sâmbătă, 12 decembrie, cu prilejul reuniunii Comisiei Regionale de Sănătate a PNL.

„Susținem efortul ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, de a porni construcția celor trei spitale regionale (Iași, Craiova și Cluj-Napoca - n.n.) din fonduri europene. Trebuie ca aceste proiecte să fie demarate cât mai repede pentru a nu exista niciun risc să nu absorbim cele 450 de milioane de euro în anii care au rămas", a spus Cristian Bușoi, președintele Comisiei de Sănătate a PNL, precizând că, din actualul exercițiu financiar au trecut deja doi ani, or, ținând cont de birocrația românească și de legea „total neprietenoasă" a achizițiilor publice, se impune reactualizarea, în cel mai scurt timp, a studiilor de fezabilitate pentru cele trei spitale, studii întocmite încă din 2008.

 Discuțiile de la Târgu-Mureș au vizat, de asemenea, proiectul de lege privind prevenția în sănătate, înființarea unei autorități în materie, precum și alocarea a 10% din bugetul sănătății activităților de prevenire (campanii de informare, depistarea precoce a bolilor, campanii de vaccinare etc.).

Cristian Bușoi a mai declarat că salută creșterea de 3 miliarde de lei la capitolul Sănătate, prevăzută în bugetul pentru 2016, însă este de părere că ar fi fost nevoie de mai mult pentru ca sistemul să se îmbunătățească. „Nu e un mare pas înainte, dar e bine că avem o creștere și e bine că sunt acoperite cel puțin lucrurile care deja s-au asumat. Era și foarte complicat ca în 2016 să fie o mare creștere pe sănătate pentru că sunt foarte multe măsuri luate înainte de plecarea Guvernului Ponta, care impactează Guvernul, și pe care Guvernul Cioloș le respectă. Dincolo de salariile medicilor, creșterea cu 10% a tuturor salariilor bugetarilor și alte creșteri sunt măsuri care au fost luate. Dacă vrem să respectăm deficitul bugetar, nu a fost loc de mai multe lucruri", a explicat Cristian Bușoi.

Europarlamentarul, care a fost desemnat de PNL pentru a candida la Primăria Capitalei în 2016, a precizat că principalele puncte din programul său electoral sunt construirea la București a unui spital nou (care să cuprindă toate specialitățile medicale), rezolvarea traficului rutier, termoficarea și costurile acesteia. 

Lasă un comentariu