La Târnăveni, OMAGIU LUI GEORGE COȘBUC

Distribuie pe:

Cocheta Sală a Oglinzilor din incinta Casei de Cultură „Mihai Eminescu" a fost spațiul în care instituțiile și organizațiile culturale ale municipiului de pe Târnava Mică, marți, 20 septembrie, și-au dat concursul la desfășurarea unei frumoase și apreciate manifestări literar-artistice dedicate aniversării celor 150 de ani de la nașterea marelui nostru poet, traducător și scriitor, GEORGE COȘBUC.

Contribuția principală pentru organizarea, pregătirea și desfășurarea activității omagiale a revenit cenaclului literar „Elena din Ardeal", al cărui îndrumător, de peste 45 de ani, este preotul, profesor, doctor în filologie Aurel Hancu, precum și Despărțământului ASTRA „Gheorghe Oprean".

Manifestarea a cuprins două părți distincte, chiar dacă derularea sa nu a reliefat acest aspect. Ea a debutat cu o parte științifică, incluzând eseuri despre viața și activitatea poetului George Coșbuc, între care s-au intercalat momentele artistice. De o ținută profesionistă certă a fost eseul pr. prof. dr. Hancu - „Un mare clasic al literaturii române, George Coșbuc" -, cu referiri la perioada studiilor, la aprecierile criticii literare românești despre marele poet, despre nivelul său ridicat de cultură, cel de poliglot și traducător. O a doua parte a eseului a fost dedicată multiplelor senmnificații ce se pot distinge din analiza operei lui Coșbuc. Foarte bine primită a fost prezentarea biografică a poetului, realizată cu mijloacele vizuale, pregătite și comentate de prof. Claudia Vodă. Imaginile cu portretul poetului, casa memorială, fotografii cu satul natal, portul local, scenele despre obiceiuri și tradiții au fost urmărite cu mult interes.

Născut în zona Năsăudului, iubitor de poezie, participant constant la viața culturală, ing. Vasile Ani a vorbit despre manifestările de la Năsăud, la care, împreună cu mai mulți oameni de cultură mureșeni, a participat, de curând, impresionant fiind de amploarea manifestărilor de acolo, precum și de gradul lor ridicat de autenticitate. Că este iubitor de poezie a dovedit recitând „Rugămintea din urmă".

Bine documentat, având un conținut ce a captat interesul ascultătorilor, a fost și eseul profesoarei Olimpia Nistor, intitulat „George Coșbuc între necunoaștere și uitare".

Un alt material foarte bine redactat și temeinic documentat, cu titlul „Activitatea de traducător a lui George Coșbuc", i-a aparținut lui Demeter Zoltan, accent punând pe valoarea inegalabilă a traducerii memorabilei opere a lui Dante „Divina comedie", intercalând mici incursiuni explicative pentru cele trei părți ale sale. O intervenție mai mobilizatoare a venit de la poeta Viorica Feierdan, adresată tinerilor participanți, îndemnați a citi și a scrie, a fi mai activi și participativi la actul de cultură din oraș.

Partea artistică a avut-o în prim-plan pe micuța Alexia Raicu, din clasa a II-a la Școala Gimnazială „Avram Iancu", într-un frumos costum popular specific zonei de pe Târnave, interpretând și încântând sala cu cunoscuta „La oglindă". Același farmec melodios a venit de la d-na înv. Vanda Ani, interpretând „Cântec", în acompaniamentul întregii săli. Partea artistică a mai cuprins grupul coral pregătit de prof. Adela Mirela Rânceanu, de la Colegiul Tehnic de Chimie, și duetul de recitatori îndrumat de prof. Anca Rezan, avându-l în prim-plan pe elevul Cătălin Docolin, cu calități impresionante de recitator, demonstrate prin fragmentele din „El-Zorab".

Fiind o seară dedicată poeziei, nu putea lipsi cel mai valoros recitator al orașului, Ștefan Csziewska, cu o prezentare de mare sensibilitate a poeziei „Trei Doamne și toți trei".

Frumoasă surpriză a oferit doamna Ana Hulpuș, o voce de excepție, pierdută printre preocupările casnice. O romanță pe versurile lui Coșbuc, dar mai ales „Ave Maria", interpretată în italiană, justifică aprecierile anterioare. Ca o apreciere de final, considerăm că a fost o seară reușită, chiar dacă se vor găsi cârcotași care să o conteste.

Lasă un comentariu