Pensionarii se simt mai tineri cu zece ani!

Distribuie pe:

Un studiu comun al Universității din Stockholm și al Colegiul Universitar din Londra a concluzionat că foștii angajați care ajung să se pensioneze se simt cu 8 până la 10 ani mai tineri, încă din momentul în care „își pun în cui hainele de serviciu"!

Sondajul a fost realizat pe 15.000 de foști salariați din Franța și a arătat, fără tăgadă, că starea lor generală este considerabil mai bună la un an de la pensionare, comparativ cu cea resimțită cu un an înainte de pensionare.

Potrivit specialiștilor, starea de sănătate a pensionarilor s-a îmbunătățit vizibil cu circa 5%, ei simțindu-se, în sfârșit, liberi, gata să își împlinească pasiunile și visele.

Totuși, cercetarea se referă la cei care s-au pensionat în jurul vârstei de 55 de ani, din țările dezvoltate, și care beneficiază de o pensie de aproximativ 80% din fostul lor salariu (cam așa cum se întâmplă în cazul parlamentarilor, magistraților, militarilor și diplomaților de pe la noi).

Chiar dacă pensia e mult mai mică, experții încearcă să ne convingă că pensionarea nu este un sfârșit de drum, ci o renaștere. Atâta vreme cât suntem sănătoși, nimic nu ne poate împiedica să ne realizăm visele, să redevenim interesați de problemele universale care ne preocupau în tinerețe, să trăim cu pasiune și... să nu ne sufocăm copiii și nepoți cu sfaturi anacronice. 

Lasă un comentariu