Primarul din Sângeorgiu de Mureș a cerut la București mai multă atenție pentru problemele cu care se confruntă comunele

Distribuie pe:

Timp de 4 zile se desfășoară la București sesiunile Adunării generale a asociației comunelor din România la care participă peste 500 de primari de comune. La aceste dezbateri participă și prim-ministrul României dl Sorin Grindeanu, Sevil Shhaideh viceprim-ministru, dl Liviu Dragnea, dl Călin Popescu Tăriceanu, miniștri, secretari de stat, precum și specialiști din diferite domenii.

Primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, dl ing. Sofalvi Szabolcsý, a solicitat la sesiune să se urgenteze realizarea efectivă a descentralizării pentru că este inadmisibil să se ia multe decizii la nivelul organelor din București, legate de lucrări sau probleme care afectează comunele, fără să se ia în considerare părerea unităților administrativ- teritoriale, respectiv a Primăriilor care reprezintă vocea localnicilor. Edilul comunei a amintit și câteva cazuri concrete ale comunei, printre care proiectarea (la nivelul companiei naționale de autostrăzi și drumuri naționale) și montarea (în ciuda protestelor localnicilor) a parapetului de despărțire pe drumul național care traversează comuna Sângeorgiu de Mureș, în urma căreia s-au produs mai multe accidente grave. Primarul Sofalvi și-a exprimat nemulțumirea și față de faptul că impozitele sau taxele care se plătesc de către societățile comerciale din comună (TVA, impozit pe venit, pe profit etc.) și care ajung în bugetul național nu se redistribuie în mod proporțional, ajungând înapoi la bugetul local mai puțin de 50% din suma plătită de întreprinzătorii din comună. Astfel, deși comuna a atras mulți investitori, doar o mică parte din taxele plătite de către aceștia ajung înapoi în bugetul comunei, cu care s-ar putea realiza asfaltări de străzi, extinderi de utilități etc.

Primarul Sofalvi a solicitat și legi mai clare în ceea ce privește susținerea familiilor din comune, de sprijinire a valorilor creștine, de protejare a fondului forestier, precum și în ceea ce privește problematica strângerii câinilor fără stăpân.

Lucrările sesiunii continuă până miercuri seara.                 

 

Lasă un comentariu