Slujiri Arhierești în Protopopiatul Reghin

Distribuie pe:

Zilele trecute, Protopopiatul Ortodox Reghin s-a bucurat de vizita Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba-Iuliei, care, coborând din cetatea istorică a Bălgradului, a poposit în zona Reghinului, pentru a aduce preoților și credincioșilor din aceasta parte de țară întărire în credință și un spor de nădejde în Hristos și în Biserică.

Astfel, sâmbătă, 10 iunie 2017, la Biserica „Sfântul Nicolae" din parohia Toaca, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a săvârșit, de la ora 17.00, slujba vecerniei, în mijlocul unui sobor de preoți și diaconi, fiind prezent și Părintele Teodor Beldean, protopopul Reghinului, după care a rostit și un cuvânt de învățătură. Localitatea Toaca este una extrem de tânără. Satul Toaca s-a format din Hodac. Cetățeni ai localității Hodac, după anul 1850 au început să se extindă spre partea de nord a localității și au format gospodării bine întemeiate. Așa, treptat, s-a închegat vatra localității Toaca. Prima atestare documentară oficială cunoscută a localității Toaca se înregistrează în anul 1913, când Toaca apare menționată ca și localitate de sine stătătoare în Dicționarul istoric al localităților din Transilvania - a lui Coriolan Suciu, dicționar întocmit foarte probabil pe baza unui indicator de localități din anul 1913. În localitatea Toaca sunt credincioși buni, oameni de nădejde care-l sprijină pe preot toate acțiunile care se fac în slujba Bisericii lui Hristos.

În ziua de duminică, 11 iunie 2017, cea denumită Duminica Tuturor Sfinților, Mănăstirea Cașva de pe Valea Gurghiului și-a prăznuit hramul, prilej potrivit pentru rugăciune profundă și înălțare duhovnicească. Cu această fericită ocazie, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, în mijlocul unui sobor de preoți, călugări și diaconi, fiind prezent și Părintele Teodor Beldean, protopopul Reghinului. În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârșită și Taina Hirotoniei întru diacon și întru preot. După săvârșirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Irineu, a rostit un cuvânt de învățătură, prin care a sădit în sufletele celor prezenți dragostea de Dumnezeu, de Sfânta Biserică, a semănat cuvântul Evangheliei pentru a aduce mângâiere sufletească, întărire în credință și înălțare duhovnicească.

Situată în satul Cașva-Păuloaia, comuna Gurghiu, județul Mureș, pe drumul județean Reghin-Lăpușna cu ramificație din Gurghiu 5 km spre Glăjărie, Mănăstirea „Tuturor Sfinților'' este cea mai veche vatră monahală ortodoxă din cele 6 mănăstiri cunoscute pe Valea Gurghiului (Solovăstru, Jabenița, Cașva, Orșova, Hodac, Ibănești), toate distruse de-a lungul vremii.

Mănăstirea Cașvei este atestată documentar într-un manuscris din anul 1557 în timpul domnitorului moldovean Alexandru Lăpușneanu numit „Cuvânt pentru zidirea sfintei mănăstiri Pângărați" în care se spune despre viața Cuviosului Simeon Sihastrul, stareț al schitului Pângărați, ctitorit pentru prima dată de Ștefan cel Mare și Sfânt. În 1476 când turcii au ocupat Moldova în urma bătăliei de la Valea Albă (Războieni), au dat foc schitului „...iară acel stareț Simeon împreună cu ucenicii săi au scăpat în țara ungurească la cetatea Gurghiu, la Mănăstirea Cașvei ... și acolo s-au pristăvit și s-au îngropat de ucenicii lui cu cinste''. Din manuscrisul amintit deducem că la anul 1476 Mănăstirea Cașvei exista, fără a ști de cine și cu cât timp înainte a fost întemeiată. Se crede pe baza tradiției orale că mănăstirea a fost distrusă în veacul al XVIII-lea. Distrusă de vicisitudinile vremii ce s-au abătut în secolul XVIII asupra poporului român, oamenii locului cu credință în Dumnezeu s-au apucat de reedificarea acestei oaze de spiritualitate ortodaxă.

În anul 1995 la inițiativa unor săteni, cu binecuvântarea Î.P.S. Andrei, pe vechiul amplasament s-a ridicat o mică bisericuță din lemn, sub supravegherea primului stareț, ierod. Pantelimon Timiș. În 1996 la 14 iunie s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică de către Î.P.S.Andrei cu hramul „Tuturor Sfinților" (prima duminică după Rusalii). În 1996 este numit stareț al Mănăstirii protos. Ilie Pop sub supravegherea căruia începe construcția noii biserici în stil bizantin din piatră masivă, în prezent finalizată, totodată, s-a construit și un corp de chilii cuprinzând: stăreția, trapeza, bucătărie și arhondaric, toate acestea ridicându-se prin bunăvoința și contribuția bunilor creștini din întreaga zonă a Transilvaniei. În anul 2008, la Mănăstirea Cașva a avut loc canonizarea și trecerea în rândul sfinților a cuviosului Simion Sihastrul, viețuitor și stareț al mănăstirii în secolul al XV-lea.

În prezent mănăstirea este condusă de stareța Neonila, care îl are alături pe părintele protosinghel Ilie Pop. Mănăstirea Cașva este organizată cu viață de obște, sub îndrumarea duhovnicească a părintelui Ilie Pop. Rugăciunea și trăirea spirituală sunt împreunate cu munca.

Așadar, duminică, 11 iunie 2017, la Mănăstirea Cașva, cu prilejul sărbătorii hramului, a fost o atmosferă duhovnicească deosebită, pătrunsă de fiorul sfânt al slujbelor care au avut loc cu acest prilej. În această sfântă și binecuvântată zi mulțime mare de credincioși a participat la această sărbătoare spirituală.

Lasă un comentariu