„IN MEMORIAM VASILE CONȚIU" EDIȚIA A VI-A

Distribuie pe:

În perioada 18-20 iulie 2017, s-a desfășurat cea de-a VI-a ediție a Festivalului-concurs național de folclor pentru tineri interpreți „IN MEMORIAM VASILE CONȚIU".

Sala mare a Palatului Culturii, din municipiul Târgu-Mureș, a găzduit, în zilele 18 și 19 iulie a.c., evenimentul, iar pe data de 20 iulie, conform tradiției, Gala laureaților s-a desfășurat în comuna Râciu, cu ocazia sărbătorii creștin-ortodoxe Sfântul Ilie.

Organizatorii din acest an au fost: Primăria și Consiliul Local Râciu, Asociația pentru Dezvoltare și Cultură Mureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, Centrul județean pentru cultură tradițională și educație artistică Mureș și Primăria Târgu-Mureș.

Parteneri: Universitatea de Arte Târgu-Mureș, Asociația Culturală „Grai Ardelean", Primăria municipiului Reghin, Casa Mureșeană, Cristiano Soundline.

În deschiderea festivalului, primarul comunei Râciu - Ioan Vasu, directorul manager CJCTEA Mureș - Iulian Praja, vicepreședintele Consiliului Județean - Alexandru Cîmpeanu și fiica profesorului Vasile Conțiu - dna Lia Codrina Conțiu, au ținut pe rând alocuțiuni.

Recitalurile susținute de artiștii Ștefania Pârlea, Vlăduț Sărmaș, Ioana Toma și Cristian Pomohaci au încântat publicul în prima seară de concert, iar Dorina Oprea, Ovidiu Furnea, Ion Drăgan din Gorj, Maria Butilă și soții Florentina și Petre Giurgi au încheiat programul evenimentului cultural miercuri seară la Târgu-Mureș. Festivalul a continuat joi, la Râciu. ,,Evoluția acestui festival este una pozitivă, am dorit să-l creștem, avem interpreți de valoare, foarte buni, veniți din toate colțurile țării. Eu sper să devină o tradiție și să fie tot mai bun, să poată concura cu festivaluri de renume din țară", a declarat doamna Lia Codrina Conțiu.

Noutatea festivalului din acest an a fost desfășurarea primelor două zile de festival în Sala mare a Palatului Culturii din municipiul Târgu-Mureș.

Orchestra ,,Hora" a Casei de Cultură „Eugen Nicoară" din Reghin, dirijor Ioan Conțiu, a susținut fiecare concurent și invitații în recital.

Dintre toți cei 18 concurenți, iubitori de folclor autentic românesc, câștigătorii din acest an ai

Festivalului-concurs național de folclor pentru tineri interpreți „IN MEMORIAM VASILE CONȚIU" au fost:

Marele premiu - Mădălina Mărza - 23 ani, Reteag, județul Bistrița-Năsăud;

Locul 1 - Mihaela Daju - 22 ani, Alimpești din Gorj;

Locul 2 - Cristina Bugnar, 24 ani, Valea Bârgaielor, Bistrița Năsăud, și Rotaru Cătălina, 19 ani, din Suceava;

Locul 3 - Cotărla Cosmin, 16 ani, Beica de Jos, Mureș, și Ștefan Ramba, 17 ani, Făgăraș, Brașov.

Mențiuni acordate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Câmpia Transilvană: - Radu Gota, 24 ani, Sibiu; Iulia Vătafu, 17 ani, Vrancea; Pop Crina, 17 ani, Șimleul Silvaniei, Sălaj.

Mențiune acordată de Asociația culturală ,,Grai Ardelean" - Paul Miclea - 17 ani, Petelea, Mureș.

Mențiune acordată de Centrul Județean pentru cultură tradițională și educație artistică Mureș; Larisa Lup, 23 ani, Sighișoara, Mureș.

Premiu de popularitate: Matyas Eduard, 19 ani, Târgu-Mureș.

Premiu special acordat de Vatra folclorului tânăr: Cristina Bugnar, Bistrița-Năsăud.

Primarul comunei Râciu, dl Ioan Vasu, s-a declarat onorat să organizeze festivalul dedicat unui valoros râcean, în perioada tradiționalului târg de la Râciu, cu ocazia sărbătorii creștin-ortodoxe Sfântul Ilie, afirmând:

,, În anul 2001, când am dat numele Casei de Cultură din Râciu , «Vasile Conțiu», ne-am gândit să facem un festival dedicat marelui profesor și artist pentru tineneri până în 25 de ani (...), gândindu-ne că investirea în acești tineri este foarte importantă (...). Profesorul Vasile Conțiu a fost un râcean și un patriot local deosebit. De la el încoace se vorbește mult despre Câmpia Transilvană cu tradițiile specifice Câmpiei. Încercăm ca de la anul să facem un proiect și să punem în valoare numai Câmpia, începând din Târgu-Mureș și până la Lechința de Bistrița. O monografie a Câmpiei, prin care să punem în valoare istoria, cultura și tot ce este mai frumos și mai valoros în această zonă".

Lasă un comentariu