HRAMUL „SFÂNTUL ILIE", LA MĂNĂSTIRE IMNUL ȚĂRII

Distribuie pe:

În data de 20 iulie, se sărbătorește, în fiecare an, în toate bisericile ortodoxe „SFÂNTUL PROROC ILIE TESVITEANUL". La mănăstirea din Sânger-Cipăieni este hramul principal, la un interval de aproape trei săptămâni de cel secundar al „SFÂNTUL ȘTEFAN CEL MARE", pe 2 iulie.

Părintele paroh ILIE OVIDIU, un tânăr preot înzestrat cu mult har și credință este preocupat nu numai de ritualurile religioase, care sunt susținute cu cea mai mare rigoare, dăruire și frumuseți. Istoria acestei mănăstiri este foarte scurtă. În urmă cu 14 ani, în acest loc binecuvântat de Dumnezeu s-a ridicat acest lăcaș de cult, din inițiativa preotului IOAN LAZĂR, din Târgu-Mureș. Timp de 7 ani, lucrările începute au rămas nefinalizate din lipsă de personal monahal. Locul părea aproape abandonat. La îndemnul episcopului ANDREI ANDREICUȚ, în iarna anului 2010, părintele ILIE OVIDIU, împreună cu maica stareță VARVARA și cele trei măicuțe RALUCA, MARIA și LIVIA, au preluat responsabilitățile noii mănăstiri, venind de la Recea. La primul Crăciun din 2010, după mărturia preotului ILIE OVIDIU, au asistat doar cinci creștini la slujbă. Dar, după încă 7 ani de conviețuire, totul pare a fi schimbat în bine! La fiecare sărbătoare, creștinii sosesc aici din toată țara, iar biserica devine neîncăpătoare, deși are o capacitate de peste 200 de persoane. Prin efortul și munca neîntrerupte aici s-au realizat o mulțime de lucrări. Dar încă mai sunt multe de făcut! Pentru pictura în frescă din interior, cu o suprafață de 300 mp, e nevoie de multă implicare și un mare efort financiar, pe care mănăstirea îl solicită de la cei generoși și cu inima deschisă. Părintele lansează ideea posibilității de a cumpăra câte un mp de pictură de către cei care iubesc podoaba casei lui Dumnezeu. De asemenea și cu icoanele încă nepictate, în număr de 54, de pe Iconostasul Catapetesmei, același îndemn creștinesc de ajutorare a bisericii, prin alegerea unei icoane ca sponsorizare. Se află în desfășurare și lucrările de termoizolare exterioară a bisericii.

La praznicele mari, sărbătoarea hramului a început din seara precedentă, prin săvârșirea Vecerniei Mari unite cu Litia și Utrenia, la care răspunsurile au fost date de cei trei teologi care au cântat și în ziua hramului. În dimineața hramului, la Altarul de Vară a fost săvârșită Taina Sf. Maslu cu zece preoți. Apoi părintele a invitat lumea să intre în biserică, unde urma să se oficieze Dumnezeiasca și Sfânta Liturghie. Dintre cei invitați să slujească, o parte din preoți au fost prezenți și la hramul din 2 iulie, „Ștefan cel Mare și Sfânt".

Teologii conduși de Alexandru din Cluj, însoțit de doi colegi din Alba și Orăștie, au cântat, impresionând mulțimea din biserică prin frumusețea trăirilor lirice. Alături de aceștia, vocile feminine și calde ale preotesei Frâncu (Chirileu) și a maicii starețe Varvara i-au acompaniat pe teologii acestui locaș unic și de neuitat. Înainte de încheiere, preotul paroh Ilie Ovidiu a dat cuvântul preotului Gheorghe Oltean, care a ținut un discurs deosebit.

În acest an, masa de hram a fost găzduită în Căminul Cultural al comunei Sânger, prin bunăvoința dl. primar MĂGHERAN ALEXANDRU, care a suportat toate cheltuielile. Lumea venită aici în număr foarte mare s-a simțit bine.

Lasă un comentariu