„Oameni de seamă": VALERIA PÂRLEA DIN DEDA

Distribuie pe:

Valerica, așa cum îi spune toată lumea din comunitatea dedeană, s-a născut în localitatea Vătava la data de 31 decembrie 1948, având ca părinți pe Ioan și Ioana Sorlea, de profesie agricultori, oameni harnici și gospodari de frunte. A urmat clasele gimnaziale în localitatea natală, după care, în anul 1962, s-a înscris la Liceul din Deda, așa cum era obiceiul timpului, ca elevii mai buni la învățătură să urmeze liceul din această localitate. Așa se face că l-a absolvit în anul 1966, fiind promoția a II-a de absolvenți din istoria liceului dedean. Dornică să muncească și să-și asigure o existență mai bună, s-a angajat imediat după absolvirea liceului ca bibliotecară la Deda, unde a funcționat până în februarie 1968, după care, în cadrul aceluiași liceu din Deda, a ocupat funcția de contabil, până în septembrie 1974. De atunci și până la pensionare, în 2008, a fost contabil-șef la Cooperativa de Credit Deda. Între timp și-a continuat studiile de specialitate în contabilitate la Liceul Economic și de Drept Administrativ din Gheorgheni, curs postliceal de 2 ani, în perioada 1974-1976. În perioada când această instituție bancară a fost sub conducerea sa, Cooperativa de Credit Deda a fost fruntașă, situându-se printre primele cooperative de credit din județ, cu rezultate foarte bune.

 A fost construit un sediu nou, modern, în pas cu vremurile, inaugurat în anul 2000.

 Conștiincioasă și dornică de a fi la înălțimea așteptărilor, a participat la numeroase cursuri de perfecționare organizate de CREDITCOOP și a susținut examen pentru contabil autorizat.

Și în plan familial s-a realizat frumos. Căsătorită în anul 1968 cu profesorul Toader Pârlea din Deda, are două fiice vrednice, Luminița - Teodora și Mariana - Gafina, care i-au adus numai bucurii. În prezent, prima lucrează în Ministerul de Externe al României, ocupându-se de probleme privind integrarea europeană, reprezentant al României la UE, iar mezina este economistă la Parchetul Curții de Apel Târgu-Mureș. În prezent este pensionară, are o gospodărie frumoasă, dar, mai ales, parcul de flori din fața casei fascinează. Este o preocupare frumoasă și pasională, care presupune multă muncă, dar o asemenea îndeletnicire te face să fii mai bun, cu suflet curat, mai generos, mai deosebit. Când pășești în curtea doamnei Valerica, te încearcă un sentiment al frumosului, al bunătății de sine, al ospitalității românești, al dragostei față de semenii tăi. Este tipul de OM săritor și receptiv la problemele altora, omul care ajută dezinteresat, cu suflet curat și mare, așa cum a moștenit din familie.OMUL sfințește locul!!! 

Lasă un comentariu