La ceas aniversar! Protopopul Dumitru Gherman - o viață închinată slujirii lui Dumnezeu, Bisericii și poporului român drept-credincios

Distribuie pe:

În drumul de la Vătava la Reghin, cu căruța, tatăl său Vasile, și mama, Rafila, ajung în localitatea Suseni, sosind sorocul nașterii fiului Dumitru, în ziua de 3 septembrie 1952. Au intrat la o casă și, nu întâmplător, la diacul (cântărețul) bisericii, Tîrnăveanu Leon și Ana, care, având cu numai câteva zile înainte o fiică ce născuse și era în casă, au găsit de cuviință să o așeze pe mama într-o bucătărie de vară, ce nu era gata. Aici, diacul a adus un braț de otavă din șopron, iar diecița și-a sacrificat o cămașă din pânză albă curată și așezându-o pe otavă a venit pe lume fiul lor, Dumitru. Secretarul comunei a aflat și nu le-a îngăduit părinților să părăsească localitatea până când s-a întocmit certificatul de naștere.

Copilăria și-a petrecut-o în satul părinților în comuna Vătava, unde a urmat opt clase primare între anii 1959-1967, apoi Seminarul Teologic Cluj-Napoca, între anii 1967-1972, și Institutul Teologic de Grad Universitar Sibiu, între anii 1972-1977. Între timp, s-a căsătorit cu tânăra Maria Șular din Rîpa de Jos, comuna Vătava, în 17 februarie 1973.

Cu data de 1 martie 1973, a fost numit preot în Parohia Logig, Protopopiatul Reghin, fiind hirotonit preot la data de 11 martie 1973, la Sibiu, de Preasfințitul Visarion. A slujit aici până în anul 1983, timp în care bunul Dumnezeu le-a dăruit cei doi copii: Codruța-Mihaela (1974) și Dimitrie P. Paul (1978). În această parohie bunii credincioși, împreună cu părintele Dumitru, care i-a îndrumat și coordonat, au ridicat o biserică nouă foarte frumoasă între anii 1977-1980, autorizație dobândită în 17 martie 1977. Părintele Dumitru Gherman a urmat definitivatul în anul 1980 și promovare, în 1982, la Institutul Teologic București.

Apoi a fost numit protopop de Miercurea Ciuc, județul Harghita, între anii 1983-1990, de către Preasfințitul Emilian Birdaș, Episcopul Alba Iuliei, timp în care s-au făcut lucrări capitale și pictură la Catedrala „Sfântul Nicolae" Miercurea Ciuc, unde a slujit. În această perioadă s-au sfințit șase biserici și s-au refăcut nouă vechi parohii care au fost desființate prin plecarea preoților din zonă în perioada 1940-1944 și s-a binecuvântat Mănăstirea de la Făgețel, în care nu s-a mai slujit de 40 de ani. Pentru cei dornici să afle mai multe amănunte adresăm îndemnul să citească cartea „Răni nevindecate ale neamului românesc din mijloc de țară", apărută în anul 2013, autori fiind părintele Gherman Dumitru și fiul său pr. Dimitrie.

Din 1990 până în prezent, părintele Dumitru Gherman slujește la Parohia „Sfânta Treime" Reghin I, unde, împreună cu fiul său, pr. Dimitrie, au coordonat lucrări de reparații capitale ale vechii biserici, cât și de pictură interioară, iar în apropierea ei s-a ridicat o capelă în cimitirul în care s-au făcut și lucrări de amenajare, lucrări binecuvântate în anul 2014 de Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

S-a mai dobândit un cimitir nou, în strada Porumbei, unde s-a ridicat și aici o capelă. Ca o încununare a activității pastorale, s-a ridicat o biserică nouă cu hramul „Sfinții Martiri Brâncoveni, Ștefan cel Mare și Sfânt și a tuturor Martirilor Transilvăneni".

Pentru activitatea și slujirea sa, Părintele Dumitru Gherman a fost răsplătit cu rangul de iconom (purtător de brâu roșu) în 1981, cu prilejul sfințirii bisericii noi din Logig de către Preasfințitul Episcop Emilian, iconom stavrofor (purtător de brâu roșu și cruce), în 1990, cu prilejul sfințirii catedralei din Miercurea Ciuc de Preasfințitul Episcop Andrei și cu cea mai înaltă distincție bisericească „Crucea Patriarhală", în 2003, de către Preafericitul Părinte Teoctist Patriarhul României.

A fost timp de trei mandate (12 ani) consilier municipal Reghin, implicându-se în viața socială și religioasă în mod deosebit prin construirea și administrarea a două case de copii și una pentru vârstnici, cât și pentru lăcașurile de cult ridicate în municipiul Reghin, locuințe pentru preoți, terenuri pentru parohii, cimitire etc. S-a preocupat de locurile unde s-au ridicat, pe lângă biserica menționată, noile biserici: „Sf. Gheorghe", „Sf. Împ. Constantin și Elena", „Sf. Ioan Botezătorul", iar capela din cimitirul vechi din strada Horea s-a transformat în biserică parohială. Pe lângă acestea, a fost inițiatorul așezării la Muzeul din Reghin a unei bisericuțe vechi-monument istoric, cât și a două mănăstiri, a celei de la Lăpușna, prin strădania domnului Pescar Radu și distinsa doamnă Claudia, și cea de la Cașva, împreună cu Părintele Ioan Pădurean, secretar protopopesc în acea vreme, și domnul ing. Boaru Mihai, născut în zonă și care cunoștea trecutul istoric al acestui sfânt lăcaș, distrus de cei ce nu au avut nici cel mai mic simț omenesc și creștinesc. Menționăm, de asemenea, că sfinția sa nu s-a preocupat numai de cele necesare pentru ortodocși, ci pentru toate cultele religioase din municipiu.

Pentru această activitate socială a primit titlul de „CETĂȚEAN DE ONOARE" al municipiului Reghin în anul 2004. Bucuria deosebită ce o poartă în suflet este încununată de chipul harnic și priceput al soției, preoteasa Maria, și de cei doi copii, cu soțul, respectiv soția, cât și de dragostea pentru nepoți: Andrei-Dimitrie, Iancu, Dariana-Teodora, David-Nectarie și Despina, care sunt mândria lui. Pentru toate, părintele Dumitru îi mulțumește lui Dumnezeu, slăvindu-l prin slujirea jertfelnică.

Părintele Dumitru Gherman și-a dat necontenit silința să lucreze cu toată râvna pentru a îmbogăți, lărgi și aprofunda - în toate fibrele ființei păstoriților săi - conștiința dăruirii de sine pentru interesele obștești și de îndeplinire integrală a datoriilor atât față de Biserică, cât și față de patrie. Atât de mare este forța care există în spiriul personalității sale, încât ceea ce se desprinde din ea este - în primul rând și mai ales - o credință puternică și o nădejde nestrămutată în destinul, în viitorul de libertate și de progres luminos al poporului nostru românesc.

Acum, la ceas aniversar, la ceas de mare sărbătoare, când adaugă la buchetul vieții cel de-al 65-lea trandafir, aducem cuvânt de felicitare și profundă apreciere Părintelui protopop Dumitru Gherman pentru întreaga activitate pastoral-misionară desfășurată de-a lungul timpului. Îl rugăm pe bunul și atotputernicul Dumnezeu să-l înzestreze cu puteri sporite, să-i dăruiască din preaplinul iubirii Sale har peste har, să facă permanent din viața sa o Liturghie după Liturghie, ca să poată sluji și pe mai departe, cu același sârg, dăruire, evlavie și dragoste, atât Biserica strămoșească, cât și sfântul nostru neam românesc.

Lasă un comentariu