La Bistra Mureșului, vacanței i se mai spune Școala altfel

Distribuie pe:

În cadrul parteneriatelor pe care biblioteca reghinenilor le are cu alte instituții și ONG-uri, dar mai ales cu Oameni Adevărați în Cuget și Simțire, Sorina Bloj și Florin Bengean, însoțiți de un grup de prieteni ai bibliotecii - membrii cercului de iconografie condus de Elena Harja (Marioara Popovici, Suzana Nemeș, Lucreția Bordaș, Maria și Nicolae Galat, Violina și David Anti, Alina Pușcaș s.a.) - au participat, în perioada 28 - 31 august 2017, la Tabăra de vacanță Ion Vlasiu - pictură, poezie și cântec.

Organizatorii - Primăria și Consiliul Local Deda, Parohia Ortodoxă Bistra Mureșului, Centrul Cultural Catehetic Sf. M. Mc. Pantelimon, Liceul Tehnologic Vasile Netea Deda și Biblioteca Municipală Petru Maior din Reghin - au ales pentru desfășurarea evenimentelor patru locații adecvate activităților cuprinse în program. În prima zi, o casă de vacanță situată pe malul apei, unde s-a și desfășurat o activitate de ecologizare a Râului Mureș, la care toți cei peste 50 de elevi (însoțiți de cadrele didactice și de oaspeți) au participat cu mult entuziasm. Ziua a doua a fost un prilej de a vizita atelierul de lucru al omului de cultură Ion Vlasiu, oaspete fiindu-le dl. Nicolae Băciuț. Rezemat de unul dintre stejarii din ograda lui Vlasiu, scriitorul Nicolae Băciuț părea un singur trup cu acesta (comparat printr-o metaforă ca fiind unul dintre stejarii grăitori ai culturii române contemporane). Si pentru că elevii din tabără pregăteau un moment artistic în vederea sărbătorii Limbii Române (31 august), oaspetele a evocat personalități, opere, întâmplări memorabile, a recitat din creația proprie dar și din creațiile altor scriitori, captând întreaga atenție a celor prezenți și descătușând la ceasul amurgului emoții necunoscute. Ziua a III-a nu se putea desfășura decât la Școala Gimnazială din Bistra Mureșului, unde dl. dr. Florin Bengean și-a continuat lecția de evocare a personalităților culturale locale (începută încă de luni): Ion Vlasiu, Ioan Lupaș, Vasile Netea și a Patriarhului Teoctist, care a sfințit biserica satului în anul 2000. Ziua a IV-a, cea care a și pus punct evenimentului, și-a găsit un decor mirific la cabana silvică de pe Donca, ocazie cu care dl. Marcel Naste le-a vorbit copiilor despre semnificația icoanei, iar dna Magda Bercea - președinte al Asociației Crucea Roșie Filiala Mureș, a prezentat auditoriului importanța, activitatea și utilitatea serviciilor voluntarilor săi.

În decursul întregii perioade, participanții s-au implicat în atelierele de: pictură icoane, arte - design vestimentar, ornamente și obiecte artizanale, împletituri, integrame, gastronomie, sport, muzică, ecologizare.

Un succes deosebit a avut concursul de fotografie și eseu Vatra satului - temelia siguranței mele. Câștigătorii secțiunii foto au fost: Bogdan Andone, Maia Dandu, Antonia Dandu, Bianca Gliga, Carina Tornea, Sebastian Tornea, Maria Crăciun, Miruna Marcu, Amalia Cazan, iar la secțiunea eseu s-au remarcat elevele Ioana Miruna Marcu și Antonia Dandu.

Fiecare seară s-a încheiat cu muzică de calitate interpretată de cantautorul Traian Comșa de la Sighișoara, de Flavius Ferenț din Rușii Munți, de Natalia Maria Andone - o voce deosebită care bate la porțile afirmării, cei prezenți antrenându-se cu multă plăcere și în pași de dans, dar savurând și gustoase bucate pregătite ca la bunica de Măriuca Suciu, Cătălina Pârlea, Paraschiva Cotrus, Toader Mihăilas și Iacob Tamba.

Focul de tabără a descoperit și o inedită emoție, adulții prezenți susținând în fața elevilor un recital de poezie dedicată Zilei Limbii Române, cu speranța că puterea exemplului va stârni pe viitor, în amintirea tinerilor, dorința de a se exprima și ei.

Cântecul Limba noastră pe versurile poetului Gheorghe Sion, învățat și interpretat de toți grație dnei Marioara Popovici, a încheiat momentul festiv. Înainte de premiere (toți participanții la tabără au fost premiați, unul dintre sponsori fiind dl. prof. Schuller Peter), muzica folk de calitate a readus pe buzele tuturor vechi și frumoase cântece.

Felicitări pentru organizarea impecabilă dnei dr. Silvia Andone, director adjunct la Liceul Tehnologic Vasile Netea din Deda, cea care însoțită de colegele sale (Pașcanu Mihaela, Jîrcan Izabell, Pop Angela, Moldovan Anca și Dandu Melania) a dovedit încă o dată că, acolo unde există dragoste și vocație pentru meserie, vacanțele nu sunt decât continuarea Școlii altfel.

În finalul cronicii taberei de vacanță, voi aduce un omagiu părintelui paroh. Sergiu Andone - inițiatorul parteneriatelor cu biblioteca, vrednic slujitor al celor pe care Dumnezeu i i-a încredințat și pe ai căror prunci, prin strădanie și iubire, îi ajută să se înalțe spiritual pe trepte duhovnicești. Nu întâmplător, cei prezenți au sorbit cu nesaț ceasul cel mai intens al rugăciunii de seară în monumentala biserică denumită Catedrala Văii Mureșului chiar de către Patriarhul Teoctist, unde părintele, din 1996 și până în prezent, slujește cu evlavie.

Lasă un comentariu