MILITARII REZERVIȘTI MUREȘENI ÎN LUNA IANUARIE 2018

Distribuie pe:

Sensurile faimoaselor versuri ale lui John Donne, care spun că niciun om nu e o insulă, ci toți aparținem unui continent, se vădesc mereu nu doar în legăturile pe care le avem cu cei din familia noastră ori cu prietenii, ci și departe, în timp și spațiu într-un mod complicat și splendid.

Concret, totul a pornit de la anunțul făcut de distinsa doamnă conferențiar doctor Daniela Ștefănescu - decanul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative din cadrul Universității „Petru Maior" din Tg.-Mureș - în paginile cotidianului mureșean „Cuvântul liber", din 20 ianuarie a.c. În felul acesta, toată lumea mureșeană a aflat că la data de 23 ianuarie, în cadrul reputatei instituții de învățământ superior, se va desfășura Simpozionul Național „Alexandru Papiu Ilarian", a cărui program cuprindea lansarea revistei „Tezaur", precum și a lucrării „Viața, operele și ideile lui Georgiu Șincai" - ediție îngrijită de conferențiarul Nicolae Ploeșteanu - care a fost prezentată de istoricul de mare calibru profesional, prof. univ. dr. Vasile Dobrescu și de prof. Petru Nemeș, care este și președintele Asociației Culturale „Al. Papiu Ilarian". Al doilea moment al programului l-a constituit semnarea Protocolului de Onoare între Asociația Culturală „Alexandru Papiu Ilarian", prin reprezentantul ei, Petru Nemeș, și Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative, pentru înălțarea și găzduirea bustului, reprezentată de dna decan Daniela Ștefănescu, care a făcut și anunțul legat de inaugurarea sălii de pledoarii, care de acum înainte va funcționa sub patronimul spiritual „Alexandru Papiu Ilarian". După protocolul de inaugurare a sălii, cei prezenți la festivitate au putut depune mesaje în Ștăcula Vremii (cutia timpului). O prezență remarcabilă a constituit-o cea a rectorului UMF Tg.-Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, alături de rectorul Universității „Petru Maior", prof. univ. dr. Călin Enăchescu.

La acest eveniment au dorit să participe extrem de mulți militari aparținând Filialelor mureșene ale Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Avram Iancu" a Ministerului Apărării Naționale, „Alexandru Ioan Cuza" a Ministerului de Interne și ale Sucursalei SRI. În cele din urmă, pentru a nu deveni stânjenitori datorită numărului mare care putea să se strângă, s-a convenit la nivelul conducerilor noastre - gl. mr. (r) Gheorghe Popa, col. (r) Vasile Tohăneanu și col. (r) ing. Victor Moga - să participe doar un număr restrâns de ofițeri, pentru reprezentativitate. În numele grupului nostru de opt participanți nu a luat nimeni cuvântul, în schimb lt. col. (r) Mircea Istrate a suplinit acest gest de reținere prin susținerea unui scurt recital de poezie din propria-i creație adecvată evenimentului, domnia sa fiind cunoscut ca un poet prolific și o prezență constantă la diversele manifestări culturale. Modestiei sale evidentă din relațiile interpersonale și din autoaprecierea pe tărâmul creației artistice, am să-i ofer un citat ce vine din partea unui literat de talie internațională, existențialistul Albert Camus: „Nu vreau să fiu un geniu, am destule probleme încercând să fiu om", ceea ce domnului Istrate îi reușește din plin.

Grupul celor opt ofițeri, participanți la această manifestare românească și de comuniune spirituală, au depus în ștăculă un mesaj comun pentru viitorime, mesaj pe care îl reproduc în rândurile ce urmează:

„Stimați urmași care o să deschideți această ștăculă (capsulă a timpului), în anul 2118, să știți că alături de oficialii care au făcut posibil evenimentul dezvelirii bustului marelui patriot «Al. Papiu Ilarian» și a botezării unei săli a Universității «Petru Maior» cu numele ilustrului înaintaș, am participat cu drag și noi, grupul de ofițeri, care suntem mândri să ne alăturăm acestui eveniment unic în viața noastră.

Semnatarii aparțin Asociațiilor Județene «Avram Iancu» a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Ministerul Apărării Naționale, «Al. I. Cuza» a Ministerului de Interne și Sucursala Serviciului Român de Informații - toate din Tg.-Mureș.

Dacă am greșit cu ceva pentru care voi, în zilele voastre, ne veți aduce reproșuri, vă rugăm să ne credeți că nu noi cei care semnăm am dorit măcar pentru o secundă ceva care să vă întunece sufletul și să vă compromită viitorul.

Noi am făcut tot ce am putut ca în timpul evenimentelor din decembrie 1989 - ianuarie 1990 și a celor din martie 1990 din Târgu-Mureș să prevenim declanșarea unui război civil cu caracter interetnic în Transilvania."

La finalul textului au fost nominalizați toți componenții acestui grup.

În ziua următoare, pe 24.01.2018, începând cu ora 12, în curtea Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, alături de cadrele active, în frunte cu comandantul instituției, domnul comisar șef Dumitru Bâltag, au participat comandantul Garnizoanei Târgu-Mureș, domnul colonel Dacian Șerban, șeful ISU Mureș, domnul locotenent colonel Călin Handrea. În jurul acestora au stat grupați președinții filialelor mureșene ale ANCMRR din MapN și MI, respectiv general maior (rtr) Gheorghe Popa și colonel (r) Vasile Tohăneanu, iar din partea Poliției Locale, col. (r) Zosim Damaschin. La eveniment au fost de față un număr impresionant de mare de cadre militare în rezervă și retragere aparținând tuturor categoriilor de forțe, arme și grade. În deschiderea acestui program au ținut alocuțiuni prof. univ. dr. Cornel Sigmireanu, de la Universitatea „Petru Maior", iar din partea autorităților administrative județene domnii dr. Lucian Goga, prefect al județului Mureș, și Ovidiu Dancu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș. La manifestare a participat și primarul municipiului Tg.-Mureș, domnul dr. Dorin Florea.

La final, numeroși participanți s-au pozat în fața bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care tronează în curtea instituției gazdelor noastre, și nu întâmplător vreau să reamintesc că filiala mureșeană a ANCMRR a MI și-a luat ca patronim numele acestui întregitor de neam și țară.

Un al treilea și ultim eveniment deosebit al lunii ianuarie pentru toți militarii - activi și rezerviști -, ca de altfel și pentru populația civilă care a dorit să participe, a fost lansarea cărții „Iulian N. Vlad - Confesiuni pentru istorie", a cărui autor este generalul (r) Aurel I. Rogojan, cu un cuvânt înainte al distinsului academician Dinu C. Giurescu, a avut loc în ziua de 27, la Grand Hotel din Tg.-Mureș.

Dincolo de prezentarea oficiată de lector universitar dr. Mihaela Daciana Natea din cadrul Universității „Petru Maior" din Tg.-Mureș și dr. Monica Avram - directoarea Bibliotecii Județene Mureș -, în cuvântul său, domnul general (r) Aurel I. Rogojan a limpezit locul și relațiile României în contextul internațional actual, idei aproape de suprapunere cu cele ale economistului de anvergură internațională Constantin Cojocaru.

Numele autorului și titlul cărții au polarizat în jurul lor un extrem de numeros public, în care ponderea de peste 95% a fost deținută de către militari.

În cursul ședinței ANCMRR „Al. I. Cuza" a MI Mureș, din data de 02.02.2018, pe lângă problemele care țin strict de interesul profesional și instituțional, un loc aparte a fost conferit celor menționate în acest material.

Felicitări tuturor factorilor implicați în organizarea evenimentelor menționate ale acestui început de an, precum și participanților, care, cu toții le-au dat viață. În asemenea momente am dovedit și vom dovedi și cu prilejul unor viitoare evenimente că putem și suntem solidari, că pot fi create platforme comune în care să ne regăsim indiferent din ce direcție venim. Succes tuturor!

 

Lasă un comentariu