Cu mâinile curate! Nu precum Iuda, dar măcar spălaţi-vă pe mâini!

Distribuie pe:

Motto: „Mi-aş fi dorit să avem o lege a vaccinării încă de anul trecut. Dezbaterile au fost, însă, destul de lungi. Avem nevoie de o acoperire vaccinală astfel încât îmbolnăvirile să nu mai apară. Nu există, în acest moment, un punct de vedere al Comisiei, astfel că nu aş putea să mă hazardez, să spun că într-o săptămână sau două vom avea un raport final." (Dr. Corneliu Buicu, preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor)

„Proiectul legii vaccinării, care prevede că părinţii care nu îşi vaccinează copiii pot fi amendaţi cu până la 10.000 lei, iar copiii nu vor mai fi primiţi în grădiniţe şi şcoli fără vaccinurile obligatorii, aprobat de Guvern, anul trecut, în timpul mandatului de ministru al Sănătăţii al lui Florian Bodog, nu a reuşit să ajungă la votul final în Parlament, la peste 6 luni de când a fost transmis Legislativului. Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern pe 9 august 2017, iar o zi mai târziu a ajuns la Parlament. Adoptat de Senat pe 23 octombrie, proiectul a ajuns apoi în Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor, unde stă de patru  luni. Puterea şi Opoziţia au explicaţii diferite pentru acest lucru." (Alina Neagu, HotNews.ro)

Ca fapt divers, „România este ţara europeană cu cea mai scăzută rată a vaccinării cu ROR şi cu cea mai gravă epidemie de rujeolă".

La ora la care scriam acest text, agenţiile de presă anunţau că  s-a semnalat al 57-lea deces din cauza virusului gripal. De la bun început n-am vrut să mă amestec (şi) în scandalul cu vaccinul antigripal, evitând posibila interpelare a vreunei „activiste civice" cu creierul pe moaţe, chestionându-mă dumneaei asupra sumei cu care mă plăteşte firma să mint că produsul e bun. Şi totuşi…, am să vă relatez ce am constatat din proprie experienţă.

Au fost ani la rând în care ne-am vaccinat, şi eu, şi membrii familiei, şi n-am făcut gripă

Dar au fost şi ani în care, deşi ne-am vaccinat toţi, toţi am făcut o gripă rebelă, care nu ne-a abandonat decât cu leacuri… băbeşti de prin grădina casei. Probabil că ingredienţii serului nu mai erau aceiaşi.

Dar..., a fost şi un an când eu m-am vaccinat târziu, deja incubată fiind de vreo două săptămâni - culmea imprudenţei! -, iar reacţia a fost atât de violentă, încât am crezut că mor. Deci, vaccinul se face preventiv, nu pe omul bolnav!!!! Degeaba baţi cuie într-un lemn putred.

Pentru că veni vorba de leacuri băbeşti, am să vă mărturisesc şi altceva: convinsă fiind că a preveni este mai uşor decât a vindeca, de câţiva ani, mă „autovaccinez"…, în paralel, cu usturoi, ceapă, sfeclă, măcriş, urzici, pătrunjel, ţelină, morcovi, mere (în cantităţi „industriale"), citrice... etc. şi, mai ales, cu Spirulină cu extract de cătină, de la Hofigal. Nu mă plăteşte directorul de la Hofigal să-i fac reclamă (cred că abia face faţă comenzilor!), dar îmi iau spirulina doar de la ei, fiindcă sunt singurii din Europa care reuşesc acea concentraţie de 500 mg unde trebuie. Da, la acest capitol, noi, românii, le dăm lecţii unora care se consideră „buricul pământului" şi ne sfidează de la înălţimea reclamelor puternic stipendiate. Spirulina ne-a ferit de gripă şi de alte necazuri.  Avem alte probleme de altă natură, dar şi acolo ne ajută, sporind imunitatea şi energia. E grozavă,  o micuţă algă verde ..., face bine, nu intră în reacţie cu niciun medicament. Iar cătina o mâncăm oricum cu plăcere, uneori o culeg şi eu toamna, dar cel mai des o cumpăr din piaţă, o fac sirop, peltea cu miere, e delicioasă... Înţeapă la cules, dar e fructul vieţii. Întoarceţi-vă la mama-natură, atunci când nu sunteţi siguri de medicamente!

 Oricine poate greşi.  Nu sunt medic, nu emit sentinţe, nu pun diagnostice, dar instinctul mă determină să nu cred în moartea cauzată exclusiv de virusul gripal! Şi 57 nu este o cifră care să indice o epidemie. Nici 100 de-ar fi, Doamne fereşte!  Iar persoanele respective nici nu erau din aceeaşi zonă. Să fim serioşi! Mai mult ca sigur, pacienţii au avut boli asociate, netratate la vreme, şi organismul şi-a pierdut imunitatea. E suficient şi un strop de salivă din strănutul sau tusea unui bolnav care nu-şi astupă gura, când organismul receptorului e slab.

Ar mai fi ceva! Nu mai umblaţi brambura, dacă nu e strict necesar, în zone aglomerate! Se ia şi guturaiul, nu doar gripa, într-un grup unde este unul singur răcit, nu mai mulţi. Strănutul ajunge la o distanţă de peste 2 metri! Şi spălaţi-vă mâinile cât mai des!

Mâinile curate ne pot scuti de multe necazuri. Ia gândiţi-vă! Toată lumea mănâncă, în graba mare - „time is money " - … orice, oricând, la orice oră din zi, de oriunde,  de pe stradă,  şi pe stradă,  de la chioşcuri sau tarabe, cu mâinile murdare de pe banii… care umblă peste tot. Pui mâna pe bani, să plăteşti, şi apoi o duci la gură cu hot-dogul sau covrigul, cu gogoaşa plină de zahăr sau cu seminţele (mai ales seminţele!!!). Tot povestim despre diete, siluete, săli de recuperare, trai sănătos, dar mâncăm şi bem ca Flămânzilă şi Setilă din poveste. „Tot pe drum, pe drum, pe drum"… Mult şi prost.  Şi devenim obezi. Dar asta e altă temă.

Nu mă bag în viaţa şi tradiţiile nimănui, dar să nu credeţi că pălinca sau vinul fiert vă apără de gripă! Dimpotrivă,  slăbesc organismul! E adevărat, în zilele extrem de friguroase,  cum sunt cele cu care ne confruntăm, riscul de infract  este mult mai mare, chiar şi la tineri, hidratarea fiind tot atât de obligatorie ca şi evitarea expunerii îndelungate la frig. Dar băuturile - nu alcoolice!!!! -  trebuie alternate, calde cu reci (la temperatura camerei), pentru a se menţine energia corporală de echilibru.

În altă ordine de idei, îmbrăcaţi-vă şi încălţaţi-vă adecvat, dar nu vă înfofoliţi peste măsură, pentru a avea libertate de deplasare în frig! Protejaţi-vă extremităţile, pentru a vă feri de degerături. Doamnelor şi domnişoarelor, evitaţi încălţămintea cu toc înalt, secţiile ortopedice sunt pline! Cochetăria amânaţi-o pentru evenimente mai fastuoase şi mai primăvăratice! Câteva zile încă, o săptămână maximum. Intrăm în Martie imediat! Nici iarna nu are puteri infinite.

Să nu credeţi că, dacă este foarte frig, vor pieri chiar toţi microbii. Mai rămân destui. „Sunt, în continuare, suficiente cazuri de gripă" -atenţionează, de pildă, doctorul Tudor Ciuhodaru. - „Este contraindicat să duceţi copiii în colectivităţi, sunt veritabili vectori de răspândire a viruşilor".

Evitaţi  (repet, cu riscul de a deveni agasantă) deplasările inutile! Desigur, fiecare e liber să facă ce vrea, cu condiţia să nu dăuneze celorlalţi. Ce-şi face omul cu mâna lui nici Dumnezeu nu drege! Toţi avem impresia că le ştim pe toate, chiar şi eu uneori, dar ceea ce ştiu… vă asigur că ştiu bine, am verificat personal. „Tot păţitu'-i priceput!"  Degeaba ne văităm că medicii „nepricepuţi" nu ne găsesc leacul universal. E drept, uneori, unii chiar sunt neinspiraţi şi aroganţi,  dar aspectul în sine e nerelevant în problema vaccinului. De fapt, şi medicina se face, ca orice meserie, şi cu elite - din fericire, dar  şi cu… ceilalţi.

Cu mâinile curate, aşadar! Şi la propriu, şi la figurat! Nu precum Iuda, desigur, dar să ne spălăm pe mâini cât mai des! Măcar pentru a ne proteja pe noi înşine şi pe cei care contează în viaţa noastră!

Ştiu că acest text este lipsit de romantism, dar citiţi-l printre rânduri! Uneori, grija face cât o declaraţie de dragoste! Zău că m-am săturat de comportamentele de Ev Mediu… întâmplător!

 

Lasă un comentariu